Skala cyfrowa AVT-2666- dość ciekawy układ

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Skala cyfrowa AVT-2666- dość ciekawy układ

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Ostatnio zakupiłem 5 sztuk nowych układów Sanyo LC7265 i dziś doszły preskalery LB3500 od tego samego sprzedawcy.
Taki tandem był stosowany w latach 80/90-tych, zarówno w polskich tunerach Diory(modele bez syntezy), jak i całej plejadzie tandety "skośnookiej", słynne "cyfrowe" radia samochodowo, strojone kondensatorem zmiennym typu "jamnikowego"(jak w Danie i innych, naszych przenośnych), układ wyświetlał częstotliwość odbieraną po odjęciu 10,7MHz(heterodyna).
Wpadł mi w łapy ten układ, AVT-2666.
AVT-2666.pdf
(7.22 MiB) Pobrany 469 razy
Wyciąłem potrzebny tekst a nie cały, niepotrzebny numer wrzucałem.
W temacie PCB, to są na płycie AVT, niestety Protel99SE.....minus taki, że komputer z Windows 95-XP był potrzeby i stara wersja PDF Creator, ja zrobiłem obróbkę na AiO MSI AE1900(Intel Atom 1-rdzeniowy)
Udało mi się zakupić oryginalne wyświetlacze TFK D300PAG, kupiłem w firmie SŁAWMIR ELECTRONICS, zdobyłem też paskudnie rzadkie kwarce 7,2MHz.
Na przestrzeni kilku dni będę robił ten układ, bo wszystko mam.
Kolega saico vel dynaco, którego już z nami nie ma, wykonał radio lampowe ze skalą cyfrową na VFD IV-11, jest to możliwe i tutaj(ULN2803A- 4 sztuki potrzebne, 4,7k do +5V, 22k do +20-24V).
Jak uruchomię tą skalę cyfrową, to potem powstanie wersja VFD.
Czy ktoś z Kolegów dłubał coś z tandemem LC7265+LB3500?
To jest już retro, układy paskudnie trudne do zdobycia, jeszcze większy problem z "gęstymi" podstawkami pod LC7265, ja kupiłem 8 sztuk
Jeśli ktoś miał do czynienia z tymi scalakami w RTV czy krótkofalarstwie, to bardzo proszę o zainteresowanie tematem! :!:
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Skala cyfrowa AVT-2666- dość ciekawy układ

Witam!
Układ uruchomiony :D
Najwięcej problemów było z polutowaniem doprowadzeń LC7265 do poszczególnych segmentów cyfr......nie odbiło dwóch ścieżek na PCB wyświetlacza, stąd dwa krosy kynarem PTFE, kynar przeciągnięty przez otworki 0,7mmm z boku PCB, obie płytki sklejone epoksydem.
TOP.jpg
BOTTOM.jpg
A tak działa.
RMF FM.jpg
RMF FM z iławy na 107,4MHz
ESKA.jpg
ESKA Grudziądz na 90,6MHz
Układ podłączony pod wyjście heterodyny głowicy AMBM T10.
Odbiornik to nieśmiertelny AVT-2469, konstrukcja już niestety Ś.P. ,Pana Andrzeja Janeczka SP5AHT.
Układ by ruszył "od kopa", gdyby nie proekologiczne, nowoczesne drukarki laserowe :evil: .....jakby to był stary Xerox/Kyocera korporacyjne, to by było jak ze sklepu.....nie pierwszy raz, płytka czysta, toner oryginał HP.
Drukarka HP MFP135w, ustawione "Dark +5" a i tak cienkiej ścieżki nie odbiło w całości, do tego specyfika samego Protela 99SE, kiedyś nikt nie robił termotransferu w zaciszu domowym, bo i drukarka laserowa kosztowała tyle, co dobre, używane auto osobowe.
Jakby ktoś chciał robić, to załączam PCB
W załączniku obrobione PCB zwykłe i w odbiciu lustrzanym
AVT-2666.zip
(39.13 KiB) Pobrany 38 razy
A tak mnie "naszło" z tym, bo teraz dzieciarnia nawet nie wie, jak wyglądało "cyfrowe" radio samochodowe z "rynku Ruskiego"
A montaż wygląda jak wygląda.....wzrok dobry ale lewa ręka czasem mi szwankuje, toteż kilka razy poprawiałem te mostki cynowe i srebrzankę dokładałem, raster nie jest tutaj typowy a "gęsty", nieczęsto się takie scalaki stosuje, montaż strasznie upierdliwy, plecionka jest tutaj niezbędnym narzędziem :!:
Planuję wykonać jeszcze wersję na VFD IV-6, bo tych mam sporo NOS-ów i LED VQB-71
https://steelcityelectronics.com/2017/0 ... t-display/
IV-6.jpg
Wiem, że był jeszcze LC7266 z wyjściami wysokonapięciowymi do VFD i dedykowane wyświetlacze VFD, były japońskie Futaba jak i ich rosyjskie klony......było tak w tym tunerze
TUNER.jpg
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Całkiem zgrabnie Ci to wyszło, gratulacje! :)
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Radiowiec pisze: ndz, 5 maja 2024, 00:44 Całkiem zgrabnie Ci to wyszło, gratulacje! :)
Witam!
Też tak uważam.....ale wersja VFD MUSI POWSTAĆ :!:
Jakby Kolega miał pinout i datasheet wyświetlaczy TFK D300PAG ze wspólną anodą, to byłbym bardzo wdzięczny.
Na VQB71 też by było ładnie, ale one mają bardzo dziwny pinout, trzeba by zrobić nową PCB pod nie a ja programów CAD nie mogę pojąć.
A jeszcze jedno.....jakbym zamalował markerem przerwę na polach lutowniczych i poprawił ścieżki pisakiem permamentnym, to bym miał godzinę mniej roboty, w na poddasz, gdzie jest teraz koło 27 stopni Celsjusza, to łatwo się rąbnąć.
W sumie układ pasuje nawet w gówniaka typu Śnieżka/Sudety, po ustawieniu wszystkich DIP SWITCH na OFF, to byłby idealny miernik do mierzenia częstotliwości heterodyny w złomach UNITRY
A i wlutowałem w anody 170R+10R i kropkę dziesiętną 56R....teraz to wygląda i świeci jak należy
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Pinoutu wyświetlacza nie mam ale łatwo to ustalić miernikiem uniwersalnym na teście diody, ewentualnie z pinoutu LC7265...
ODPOWIEDZ