Ostatnio zakupiłem 5 sztuk nowych układów Sanyo LC7265 i dziś doszły preskalery LB3500 od tego samego sprzedawcy.
Taki tandem był stosowany w latach 80/90-tych, zarówno w polskich tunerach Diory(modele bez syntezy), jak i całej plejadzie tandety "skośnookiej", słynne "cyfrowe" radia samochodowo, strojone kondensatorem zmiennym typu "jamnikowego"(jak w Danie i innych, naszych przenośnych), układ wyświetlał częstotliwość odbieraną po odjęciu 10,7MHz(heterodyna).
Wpadł mi w łapy ten układ, AVT-2666. Wyciąłem potrzebny tekst a nie cały, niepotrzebny numer wrzucałem.
W temacie PCB, to są na płycie AVT, niestety Protel99SE.....minus taki, że komputer z Windows 95-XP był potrzeby i stara wersja PDF Creator, ja zrobiłem obróbkę na AiO MSI AE1900(Intel Atom 1-rdzeniowy)
Udało mi się zakupić oryginalne wyświetlacze TFK D300PAG, kupiłem w firmie SŁAWMIR ELECTRONICS, zdobyłem też paskudnie rzadkie kwarce 7,2MHz.
Na przestrzeni kilku dni będę robił ten układ, bo wszystko mam.
Kolega saico vel dynaco, którego już z nami nie ma, wykonał radio lampowe ze skalą cyfrową na VFD IV-11, jest to możliwe i tutaj(ULN2803A- 4 sztuki potrzebne, 4,7k do +5V, 22k do +20-24V).
Jak uruchomię tą skalę cyfrową, to potem powstanie wersja VFD.
Czy ktoś z Kolegów dłubał coś z tandemem LC7265+LB3500?
To jest już retro, układy paskudnie trudne do zdobycia, jeszcze większy problem z "gęstymi" podstawkami pod LC7265, ja kupiłem 8 sztuk
Jeśli ktoś miał do czynienia z tymi scalakami w RTV czy krótkofalarstwie, to bardzo proszę o zainteresowanie tematem!