bary mleczne

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

macska pisze:
seventh pisze:... W Krakowie na pewno mogę polecić Górnika, i ten na Czarnowiejskiej, nazwy nie pamiętam :oops:
Pewnie nie bedziesz wiedzial, ale czy to ten sam bar ktory istnial juz na przelomie lat `70 i 80-tych?
Mieszkalem przy Czarnowiejskiej wtedy :)
Myślę, że tak - ten bar chyba jest tam "od zawsze". Należy do "Jubilata", a nazywa się... eee... no, przypomnę sobie :) Jest on po tej "większej" stronie czarnowiejskiej - nie po tej od centrum, gdzie Czarnowiejska jest małą uliczką, ale już po tej stronie od Alei w stronę Bronowic, gdzie czarnowiejska stanowi szeroką i ruchliwą ulicę.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Tak, to jest tam.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

A nazywa się "Żaczek" :) Połowa mieszkańców akademików AGH się tam stołuje ;)
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Druga połowa jadała na 18 stycznia ;)
Uwaga dowcip-zagadka:
Jakie wydarzenia upamiętniają nazwy krakowskich ulic:
18 Stycznia i 29 Listopada ?
18 stycznia armia Koniewa oswobodziła Kraków :)
29 listopada Armia Koniewa... Opuściła Kraków :D
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

Może nie mleczne ale takie z minionej epoki....

Moje rodzinne miasto Łódź.
1. Ulica POW na rogu ul. Składowej. Tuz przed dworcem PKP Łódź Fabryczna. Dni są jego policzone bowiem całą rozsypująca się kamienica jest przeznaczona do rozbiórki. Wszystko z minionej epoki. Kasa, tablica itd.

2. Ulica Rzgowska róg ulicy Zarzewskiej. Wystrój, lastrico, odpowiednie drzwi, kasa itd. Czas się tam zatrzymał.

3. Ulica A. Struga - pomiędzy Piotrkowską a Al. Kościuszki. Jak wyżej. Ogromne pomieszczeni zrobione z dwóch pokoi. Jak sobie radzą nie wiem trudno ogrzać pomieszczenia wysokie na prawie 4 metry.

Ponadto szkoda wielu superk lokali. Najpierw (początek lat 90-tych) zniknęła klimatyczna winiarnia - Peszt. Rząd zamkniętych boxów wzdłuż długiego korytarza.... Szkoda tego lokalu. Następnie szkoda Kuranta na Pl. Wolności - owszem jest obecnie Cafe Wolnośc ale bym te koniki przy barze zostawił.... Ale i to padnie przez pobliski kompleks hipermarketowy Manufaktura. niestety w moim mieście hipermarkety stawia sie w centrum - totalnie je niszcząc a nie jak gdzie indziej daleko od centrum.

Bieda - wszechobecna bieda i nędza raczej nie wróży nic dobrego każdemu z przybytków gastronomii czy rozrywki.

Tanio nie jest - chińczyk przebija wszystko - ale zdecydowanie smaczniej niż w budkach czy w McShit'cie.

Niestety wszystko wypiera Mac Donald, który w Łodzi ma zapewnienie że żaden inny konkurencyjny fast-food nie otworzy się w promieniu 20km od pierwszego Mc'Donalda w tymże mieście. Znacznie lepszy od psów zmielonych razem z budami Burger King miał szansę na swój punkt dopiero na skraju Pabianic. Bliżej nie wolno mu było.....
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Toruńska starówka- ostatnio otwarty sklep mięsny, w którym można zjeść zupę rodem z "misia"- miski i sztućce przybite do stołu :D :D :D .
Poza tym ciekawym miejscem jest bar-restauracja o nazwie "Pinokio" (albo "Piccolo", już nie pamiętam), gdzie stoi szafa grająca i radio Tatry. A pizza najlepsza w mieście 8) !
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Wczoraj zauważyłem, że nad barem mlecznym "Flisak" w Krakowie (Róg Alei i Kościuszki, również własność jubilata, nigdy tam nie jadłem) widnieje jeszcze napis:

"KAŻDY ROK NASZEJ PRACY
NADRABIA DZIESIĘCIOLECIA"

:)
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Airnox »

Ale mi tu smaka robicie .... xD Ja ze swej strony polecam pizzerie, która jakiś czas temu powstała u mnie w mieście (Kluczbork), wystrój oryginalny - ściany ''wytapetowane'' szarym papierem z różnymi stronami gazet poprzyklejanymi do tychże ścian, wszędzie wokół radia lampowe (w sumie 3 sztuki na półeczkach), stylowe miejsca siedzące i ten niepowtarzalny wystrój... The best i the cheapest (najlepsza i najtańsza) pizza w mieście :D za pizze o średnicy 61cm na cieniutkim cieście (wszystko na miejscu robione i wypiekane) jakieś 30zł :) Aż ciężko taki kawałek złapać ;) więc można to chyba nazwać pizzerią mleczną ;) tanio, smacznie i stylowo :D Jak ktoś ma namiary na jakiś ciekawy bar mleczny w Kluczborku to jestem chętny, choć mi się wydaję, że w sumie już ich nie ma ... ;/

Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

No to coś z moich stron:
http://www.strych.pl :wink:
ładne foty http://www.strych.pl/fotki_2007.php
Nie muszę dodawać, że często tam uczęszczam z moją dziewczyną :wink:
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

painlust pisze:

wspomniana i zachwalana w tekście Złota Kurka jest własnością mojej ciotki :) O ile bar jest rewelacyjny to moja ciotka to ostatnia menda jeśli tak można publicznie mówić o rodzinie...
Ale za to nieźle karmi :D

Stołuję się tam przy okazji każdej delegacji do stolłlycy.

Chociaż... zjedzone przeze mnie 29 listopada 2007 ruskie pierogi były generalnie DO DUPY :twisted: niekwaśne, rozklejające się, miękkawe, no... DO DUPY krótko mówiąc :twisted:

To tak jest gdy warszawianka bierze się za lwowskie (albo śląskie) kulinarne specjały :wink:

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

nie wiem kto tam gotuje... może warszawianka... bo moja ciotka to taka warszawianka jak ja :) Ja to się przynajmniej w stołycy urodziłem :) a ciotka jest z pod Małkini :) 34 lata mieszkania w Warszawie nie czyni jej warszawianką...
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Gliwice, ul. Piwna

Skoro jesteśmy przy barach mlecznych to ja skoczę po drodze do ... Fryzjera Damsko - Męskiego :D

Jest w Gliwicach przy ulicy Piwnej (na łuku) zakład fryzjerski istniejący tam chyba od międzywojnia.

Wyposażenie to środek gomułkowskiego PRL-u - aż wierzyć się nie chce, że w dobiegającym końca pierwszym dziesięcioleciu uchował się taki lokal :!:.

Siermiężnie, olejne lamperie na scianach i linoleum (chyba...) na odłogach, stare skajowe fotele na potężnych żeliwnych kolumnach, jarzeniówki w "stylowych" oprawach z lat 60-tych, stare lustra (poniemieckie kanciaste umywalki niestety już zdemontowali ... :cry: ).

Jak w Misiu albo czarno-białych filmach z PRL.

Jak mi się uda porobić jakieś zdjęcia to wstawię.

I cudowne, spokojne, łagodne i w późnośrednim wieku - z którymi da się normalnie o wszystkim pogadać - panie.
Pracujące w tym skansenie od zaprzeszłości... Uczące się swojego fachu właśnie tam i w tym samym czasie, kiedy ja uczyłem się swego...

Prowadzała mnie tam śp. Mama jako małe dziecko (sadzane na okrytej kocykiem desce kładzionej na "boczkach" (podłokietnikach) tego samego fotela, jako nastolatek chodziłem tam samemu - teraz, po latach, mając sześćdziesiątkę na karku, wróciłem tam i chyba zostanę znowu stałym klientem :D
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
wieg
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: wieg »

W Gryfinie k.Szczecina ,koło biedronki jest bar GS SCh/ dla niewtajemniczonych GS to Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska/.Klimat jak za dawnych lat,ten sam wystrój ,ten sam zapaszek,obsługa damska o słusznych wymiarach, ceny przystępne.Poezja.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Co prawda forum to gliwickie, ale skoro wędrujemy po P(R :?: )L ...

Zapraszam do jadłodajni Złota Kurka w Warszawie przy ul. Marszałkowskiej w kierunku MDM - obok knajpy Szanghaj ale bliżej Koszykowej.

Atmosfera, wystrój i klientela jak w Misiu śp. Barei: leniwe zamawiam tudzież dwie pomidorowe i ruskie podwójne (porcja oczywiście) można usłyszeć ... no i zjeść za śmieszne pieniądze :D :lol:

Zoltan

Z godz. 19:08: no tak, nie na darmo mówi się, że koń ma cztery nogi a się potknie

Nie wiem dlaczego, ale jakoś ubrdałem sobie, że piszę ten post na Forum Gliwice :shock: :?: Było tuz przed 14:45. Wracając do domu pól drogi myslałem, gdzie ja go własciwie wysłałem.

Jako nieprzeznaczony na Triodę powinien być skasowany, ale niech już zostanie - w końcu jest w temacie - nielampowym, ale równie ważnym :) :lol: :D
Ostatnio zmieniony pt, 14 grudnia 2007, 12:55 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
_idu

Re: Gliwice, ul. Piwna

Post autor: _idu »

ZoltAn pisze: Wyposażenie to środek gomułkowskiego PRL-u - aż wierzyć się nie chce, że w dobiegającym końca pierwszym dziesięcioleciu uchował się taki lokal :!:.
Trzy łódzkie bary mleczne w których czas się zatrzymał -
POW/Składowa, Rzgowska/Sieradzka i A.Struga pomiędzy Al. Kościuszki i Piotrkowską. W tym na POW jest jedyna ocalała w Łodzi kultowa tablica z jadłospisem z nasadzanymi literkami i cyferkami.... W dwóch nadal są stare mechaniczne kasy.
ODPOWIEDZ