Lampy na okrągło

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Lampy na okrągło

Post autor: faktus »

Witam.
Dziękuję Kolego Marek7HBV za dogłębne wyjaśnienia. Dopytywałem dlatego, że jeśli robić coś dobrze to tylko wtedy ma sens gdy uczymy się i rozumiemy to co robimy. A w obecnych czasach jest prawie niemożliwe zdobyć wiedzę fachową bo nikt tego już nie przekazuje, a nieliczne osoby, które wykonują transformatory głośnikowe zazdrośnie strzegą swojej wiedzy. Ja natomiast jestem otwarty i uważam, że wiedza ta powinna być dostępna ogólnie.
Na takie podejście z mojej strony miał też wpływ fakt, że temat śledziło kilku innych Kolegów którzy brali kiedyś udział w dyskusji o transformatorach głośnikowych i aspektach technicznych przy ich wykonywaniu, Ale nie mieli odwagi zabrać głosu w tym temacie aby poszerzyć swoją wiedzę. Może i Oni też będą beneficjentami tej dyskusji.
Wykonany przez moją osobę transformator ma zbliżone wykonanie jeśli idzie o stronę uzwojeń katodowych, mimo tego że nie miałem możliwości obejrzeć i sprawdzić jak wykonany był oryginalny TG w opisanym wzmacniaczu. Mogę więc śmiało przystąpić do uruchamiania wzmacniacza :D :D . Jeszcze raz dziękuję wszystkim Kolegom za udział w dyskusji.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

Ola Boga pisze: pn, 3 kwietnia 2023, 00:10 Są wzmacniacze, które mają włączony głośnik między katodę jednej lampy, a masę. Jeżeli oba uzwojenia katodowe są dobrze sprzężone, to nie powoduje to chyba żadnych problemów.
... takie rzeczy znane były u nas w 1957 r :D .

Zapewne autorzy Ameryki nie odkryli /?/, lecz rzecz zmałpowali przed lub krótko po II Wojnie Światowej :lol: .
W razie zainteresowania mogę dopstrykać cały rozdział.
A jest o co się bić. Autor obiecuje drugą harmoniczną bliska zeru...
DSC00044.JPG
DSC00043.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Lisor pisze: śr, 5 kwietnia 2023, 11:09 W razie zainteresowania mogę dopstrykać cały rozdział.
A jest o co się bić. Autor obiecuje drugą harmoniczną bliska zeru...DSC00044.JPGDSC00043.JPG
Są podane jakieś dane tych ,,dziwnych'' transformatorów wyjściowych?
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... transformatory są normalne- jak dla PP lub na lampie 6P3. Raa od 6,8 - 8,0 k. Niestety producent nie obiecuje wielkich mocy- 5-7 W w PP :lol: .
W chwilach wolnych dopstrykam i wkleję całość rozdziału.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Tylko takim układ jak każdy wtórnik - potrzebuje odpowiednio dużego napięcia sterującego. I tu amplitudy muszą sięgać, w zależności od lamp końcowych, jakieś 80% napięcia zasilania. Znaczy się - stopień sterujący musi być albo zasilany sporo wyższym napięciem niż końcowy, ale trzeba zastosować sprzężenie transformatorowe.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

tszczesn pisze: śr, 5 kwietnia 2023, 12:55 trzeba zastosować sprzężenie transformatorowe.
Gdzieś mam (drukuję z marszu wszystko co znajdę w sieci a może się przydać bo tam też takie ciekawostki nie są wieczne...) dane traf sterującego i wyjściowego do 6P3 PP (artykuł pisany cyrylicą ale znam z dawnych lat, jak chyba większość kolegów), wyjściowe proste do nawiniecia, sterujące niby też ale zwojów cienkim DNE naprawdę dużo.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

cirrostrato pisze: śr, 5 kwietnia 2023, 13:54
tszczesn pisze: śr, 5 kwietnia 2023, 12:55 trzeba zastosować sprzężenie transformatorowe.
Gdzieś mam (drukuję z marszu wszystko co znajdę w sieci a może się przydać bo tam też takie ciekawostki nie są wieczne...) dane traf sterującego i wyjściowego do 6P3 PP (artykuł pisany cyrylicą ale znam z dawnych lat, jak chyba większość kolegów), wyjściowe proste do nawiniecia, sterujące niby też ale zwojów cienkim DNE naprawdę dużo.
No właśnie, sterujące.Z dziesięć razy bardzie wymagające (upierdliwe} niż wyjściowe, by uzyskać to co zwykły układ na triodach da.Natomiast do zasilania sieci radiowęzła czy szczekaczek prosty układ i to nie wymagający dodatkowej pętli sprzężenia zwrotnego {i może o to tu chodziło}.Na przykład dla oszczędnych-transformator TG2,5 z dzielonym uzwojeniem na wejściu. Do tego z cztery PL504 i cztery PY500 oraz transformator wyściowy prosty jak drut.Imprezy masowe można nagłośnić za grosze :lol: .
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

Ale mnie nie chodziło o wtórnik, czyli całe uzwojenie pierwotne w katodzie. Miałam na myśli układ jak wcześniej, z większością uzwojenia pierwotnego w anodach, ale posiadającym zamiast osobnych uzwojeń katodowych, uzwojenie wtórne włączone w katody. To oczywiście też nie jest nowy pomysł. Już w Leslie 147, który serwisowałam jest użyte takie rozwiązanie, akurat w wersji symetrycznej.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Ola Boga pisze: czw, 6 kwietnia 2023, 00:28 Już w Leslie 147, który serwisowałam jest użyte takie rozwiązanie, akurat w wersji symetrycznej.
Akurat ten przykład jest ,,mało reprezentatywny,, ponieważ końcówka mocy współpracuje z instrumentem elektronicznym i jej wysokie parametry nie są wymagane.Zastosowane lokalne sprzężenie ma zadanie zmniejszyć trochę zniekształcenia pentodowego stopnia mocy i w triodowym nawet to nie byłoby konieczne. :D
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... uzupełniam braki.

W razie zainteresowania :?: warto byłoby wydzielić tekst Malinina do osobnego wątku.
DSC00044.JPG
DSC00053.JPG
DSC00054.JPG
DSC00055.JPG
DSC00056.JPG