Widzę, że Kolega ma dość mgliste pojęcie o prędkościach obrotowych silników. Obroty silników kosiarek rotacyjnych mogą wynosić od 2000 do 3000/min.. Przy 24 tysiącach obrotów na minutę prawdopodobnie siła odśrodkowa powyrywałaby noże z mocowania. Takie kosiarki stanowiłyby poważne zagrożenie dla otocznia.. Kiedyś kolega próbował zrobić kosiarkę do trawy z silnika od odkurzacza i noży kuchennych (te silniki mogą osiągać 14 do 25 tysięcy obr./min). Już nie próbuje - wypadek przy pracy...rezydent pisze:(..) w przyszłym tygodniu będę miał dwie kosiarki elektryczne, więc jeden silnik wykorzystam jako wyłącznik a drugi jako napęd. Prędkość obrotowa to 24000obr/min więc z tymi 3000 razy na sekundę spokojnie sobie poradzę.

Do szybkiego przełączania obwodów stosuje się obecnie wyłącznie tranzystory MOSFET oraz IGBT. Mogą one kluczować obwody wysokoprądowe z szybkościami od bardzo małych do kilkudziesięciu lub kilkuset kHz (IGBT), a nawet w zakresie MHz (Mosfety). Nie ma takiego układu, którego nie dałoby się dzisiaj przełączać elementami półprzewodnikowymi i dla którego zachodziłaby potrzeba sięgania po jakieś archaiczne prymitywne przełączniki stykowe. Nie mam pojęcia co Kolega buduje, ale mam nadzieję, że nie chodzi tu o jakiś zwariowany pomysł budowy "anteny Tesli", która ściągałaby darmową energię "z kosmosu", czy generatora jednoatomowego wodoru, do wytwarzania bezpłatnej energii z otaczającego nas "eteru".. Niestety niektórych moich znajomych ogarnęło jakieś szaleństwo (nie wiem co jedzą, piją.., lub co wąchają..) i próbują budować rzeczy "nie z tego świata", choć nie mają nawet bladego pojęcia o podstawowych prawach fizyki...

Pozdrawiam,
Romek