Wzmacniacz gitarowy na podstawie projektu Marvel'a

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bartm71
75...99 postów
75...99 postów

Re: Wzmacniacz gitarowy na podstawie projektu Marvel'a

Post autor: bartm71 »

Ok dzięki :)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

bartm71 pisze:jeszcze pytanie co do tego fendera mogę skorzystać z tego schematu i jakie wejście hi czy lo?
Skoro to ma być dwukanałowiec, to wejście chyba bedzie wspólne dla obu kanałow, nie?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
bartm71
75...99 postów
75...99 postów

Pewnie że wspólne tylko pytałem którą czułość wybrać.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Ja bym wybrał wejścia high. Mam taki sam czysty kanał w moim wzmacniaczu. Gra to bardzo ładnie. Zrób jedno gniazdo, jeden wspólny rezystor 1M, rezystory 68k dla każdego kanału osobno (jak najbliżej podstawki lampy). Jakie masz przetworniki w gitarze?
Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Hetman »

Bardzo proszę kolego. Od wujka Optimusa :) Możesz to spokojnie zrobić bez otworu na lampę. Będziesz miał wtedy mniejszy turret board.
Załączniki
Fender kanał czysty.pdf
(329.41 KiB) Pobrany 412 razy
Ostatnio zmieniony śr, 20 marca 2013, 13:22 przez Hetman, łącznie zmieniany 1 raz.
bartm71
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki bardzo jak wrócę z pracy to sobie wszystko po ogarniam :)
bartm71
75...99 postów
75...99 postów

A co do przetworników to w mojej obecnej gitarze ma 2 single i humbucker ale prawdopodobnie niedługo zmienię gitarę na 2 x Humbucker.
Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

No problemo :) Rozstaw turretów robiony pod elementy które wtedy posiadałem. Spokojnie możesz to zwęzić i zrobić po swojemu. Jak chcesz to mam jeszcze wersję do Kranka.
BTW Układ SSH fajnie współpracuje z kanałem czystym Fendera ( jeśli masz możliwość to zrób sobie dodatkowe rozłączanie cewek w humbie, będziesz miał wtedy SSS). Jeśli grasz szeroko pojętego rocka, to dwa humbuckery tylko z możliwościa rozłączania cewek i przełącznik 5 pozycyjny - pozwoli to kreować więcej brzmień niż tradycyjne HH 3 pozycje.
seler
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: seler »

Optimus Prime pisze:Bardzo proszę kolego. Od wujka Optimusa :) Możesz to spokojnie zrobić bez otworu na lampę. Będziesz miał wtedy mniejszy turret board.
Nie wiem jak to brzmi, może dobrze, ale preampów Fendera było kilka wariantów, ten schemat nie leżał obok żadnego z nich..
Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

seler pisze:
Optimus Prime pisze:Bardzo proszę kolego. Od wujka Optimusa :) Możesz to spokojnie zrobić bez otworu na lampę. Będziesz miał wtedy mniejszy turret board.
Nie wiem jak to brzmi, może dobrze, ale preampów Fendera było kilka wariantów, ten schemat nie leżał obok żadnego z nich..
Bo co, bo wartości potencjometrów inne niż na schemacie z pierwszej strony? . Jest to przedwzmacniacz typu Fender, spotkałem się i z takim wariantem. Z resztą jest to sprawdzony layout.
seler
250...374 postów
250...374 postów

Nie przeczę, że jest sprawdzony, chodzi mi tylko o to, że jak pre ma 2 stopnie to nie jest od razu powód, żeby nazywać go Fenderem.

Dwie rzeczy się nie zgadzają - dużo za duża pojemność w zasilaczu i drugi stopień po korektorze 3-pasmowym typowo ma Rk 0,8-1,5k z 22u równolegle.
Obie sprawy dość istotne, szczególnie pierwsza, m.z. Fender z przesadzonym zasilaczem brzmi jak Atomic ze skręconym gainem..
Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

seler pisze:Nie przeczę, że jest sprawdzony, chodzi mi tylko o to, że jak pre ma 2 stopnie to nie jest od razu powód, żeby nazywać go Fenderem.

Dwie rzeczy się nie zgadzają - dużo za duża pojemność w zasilaczu i drugi stopień po korektorze 3-pasmowym typowo ma Rk 0,8-1,5k z 22u równolegle.
Obie sprawy dość istotne, szczególnie pierwsza, m.z. Fender z przesadzonym zasilaczem brzmi jak Atomic ze skręconym gainem..
A teraz już wiem do czego pijesz :) Logo Fendera umieściłem celowo, bo to układ wymyślony przez Leo, a że modyfikowany przez wielu... fundament pozostaje jednak nienaruszony. Tam jest napis "from Fender" a nie "by Fender". Co do wartości - praktyka pokazuje co innego. Nick z ceriatone nie narzekał i wiele innych osób też (fanatycy bluesa i czystego kanału Fendera). Jesteś gitarzystą czy tylko elektronikiem? Tak pytam z ciekawości.
seler
250...374 postów
250...374 postów

Nie chcę dyskutować z opiniami nt. brzmienia bo nic z tego nie wyniknie, zaznaczam tylko fakt, że nie jest to typowy preamp Fendera.
Awatar użytkownika
Hetman
125...249 postów
125...249 postów

Jest to jedna z wielu wersji. Byłem kiedyś w Phoenix na pokazie starego customowego sprzętu z lat 50 i to cholerka z całej Arizony (reszta stanów to pikuś). To chyba organizowało Phoenix Guitar Company, ale głowy nie dam sobie ściąć. Tam można było wystąpić ze swoim zespołem (były przygotowane sceny), pograć trochę dla gości i przetestować sprzęt, wymienić się spostrzeżeniami etc. Ba, nawet zajrzeć do środka kilku wzmacniaczy, bo niektóre wystawy tak były przygotowane (97% to Fendery oczywiście). Zauważyliśmy razem z kumplami ciekawy układ w kilku wzmacniaczach, pod które podłączone były telecastery z singlami w układzie SS. Były to oryginalne, nieprzerabiane wzmacniacze (szukam właśnie cholera tych zdjęć) Fendera. Gościu, który był właścicielem kilku wzmacniaczy (bardzo miły, ciemnoskóry, 70-cio letni bluesman) pozwolił młodzieńcom z Polski zrobić parę fotek tu i ówdzie :) I co...niby Fender, a nie Fender?!
bartm71
75...99 postów
75...99 postów

Mógł by mi ktoś podpowiedzieć parametry transformatorów do tego wzmacniacza TG Ra 10 Kohm Robc 8ohm a ts 250v I=? 6,3v I= 3A wiem jaki zamówić prąd do napięcia anodowego tak z zapasem
ODPOWIEDZ