Wzmacniacz gitarowy na podstawie projektu Marvel'a

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bartm71
75...99 postów
75...99 postów

Wzmacniacz gitarowy na podstawie projektu Marvel'a

Post autor: bartm71 »

Witam!
Jako że to pierwszy mój post na tym forum chciałem wszystkich serdecznie przywitać i pozdrowić.

Chcę zbudować dwukanałowy head z użyciem konstrukcji Marvel'a atom 18w który zapewne na forum jest dobrze znany.
Jako drugi kanał chciałem dodać clean mod tegoż samego przedwzmacniacza i tu pierwsze pytanie
-czy jak podłącze przedwzmacniacz clean mod tuż przed inwerter tzn. za pot. vol. to będzie to dobre posuniecie?
-czy w ogóle to dobry pomysł budowanie dwóch takich przedwzmacniaczy w taki sposób (po nieprzyjemnych doświadczeniach chciałbym uniknąć przydźwięku )
Drugie moje pytanie z którym boryka się każdy początkujący w tematach lampowych to trafa..
- czy mogę zastosować do tej konstrukcji transformator sieciowy z tego linku?

http://sklep.lampyelektronowe.pl/?12,ts ... iowy-indel

czy może lepiej ten

http://sklep.lampyelektronowe.pl/?395,t ... iowy-indel

-Następnie trafo głośnikowe czy lepiej zastoswać trafo tg2,5-1-666 czy trafo z linku

http://sklep.lampyelektronowe.pl/?9,tgl ... 4%29-indel

- Na którym lepiej wypadnie gitara?

Przepraszam że zadaje tyle pytań ale z racji że jestem początkujący w technice lampowej dlatego chciałbym jak najwięcej się dowiedzieć i upewnić że robię dobrze i dokonuję dobrych zakupów a nie znalazłem nigdzie jasnych odpowiedzi na nie i dlatego postanowiłem napisać ten post.

z góry dziękuje za podpowiedzi!

zamieszczam poniżej schematy konstrukcji o której wspominam:
Załączniki
Atom_18W_preamp_SCH.pdf
(38.04 KiB) Pobrany 273 razy
Atom_18W_pwramp_SCH.pdf
(9.94 KiB) Pobrany 250 razy
Atom_clean_schem.jpg
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Wzmacniacz gitarowy na podstawie projektu Marvel'a

Post autor: painlust »

Jeśli chodzi o trafa to nie wybrałbym żadnego z nich. Zamówiłbym u Kaki. Jego standardowe trafa wyjściowe pod 2xEL84 chodzą w mojej końcówce gitarowej stereo:
http://www.youtube.com/watch?v=GWNRa1OMngY

Trafo zasilające też bym zamówił u niego.
bartm71
75...99 postów
75...99 postów

A czy mógł byś podać mi jakiś namiar na kolegę Kaka? Był bym bardzo wdzięczny.
a jeśli chodzi o te dwa kanały to co byś mi bardziej polecał dobudowanie drugiego z clean mod czy może zastosowanie
rozwiązania jak PzP w Scream Machine ?
viewtopic.php?f=19&t=13334

Pozdrawiam Bartek.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Budowanie dwóch autonomicznych kanałów jest dużo prostsze według mnie dla kogoś kto dopiero zaczyna i kleci wzmacniacz z kilku projektów, a nie ma ostatecznego projektu na którym może się oprzeć. Klonowanie kanałów przysparza trochę więcej problemów.Jesli chodzi o kanał czysty to akurat ja nie jestem ekspertem. Sam wykonuję kanały czyste oparte zazwyczaj na dwutriodowym Fenderze. Nigdy nie wykonałem kanału czystego na większej ilości stopni bo w muzyce w której siedzę rzadko się te kanały wykorzystuje.

Kolegę Kaka znajdziesz wśród forumowiczów.
Ostatnio zmieniony wt, 19 marca 2013, 10:29 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
bartm71
75...99 postów
75...99 postów

Też tak właśnie sądzę i dlatego wolałbym oprzeć się na sprawdzonej konstrukcji. Budowałem już dwa preampy lampowe i nie byłem z nich zbytnio zadowolony. teraz chce zrobić wzmacniacz na lampach od a do z i wolałbym opierać się na rozwiązaniach już sprawdzonych. chyba że mógłbyś polecić jakiegoś czystego i sprawdzonego fendera?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

zapewne chodzi ci o PCB do Fendera. Niestety takiego nie posiadam. Ja stosuję system "drabinkowy" montażu.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Popieram pomysł zrobienia czystego na bazie układu fendera - brzmi on czyściej, po prostu "ładniej" niż wyczyszczony Atom.
PCB do "fendera" jest zbędne, te kilka elementów można połaczyć za pomocą łączówek, a ostatecznie nawet w pająku. Oczywiscie jak się uprzesz to możesz zrobić i na PCB, ale jedyną znaną mi płytką z tym preampem jest płytka z kitu AVT-2772, zawierająca kompletny wzmacniacz, więc musiałbyś ją sobie obrobić w programie do grafiki wywalając koncówkę mocy i zasilacz. Podejrzewam jednak, że kształt płytki po obróbce wyjdzie raczej pokraczny.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ja nawet kiedyś wyczyściłem tę płytkę z końcówki robiąc hybrydę Bies. Niestety projektu nie znalazłem. Trzeba tylko pamiętać, że w tym PCB elementy i podstawka znajdują się po tej samej stronie, a w projekcie Marvela podstawka jest po przeciwnej stronie.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Kiedyś w przypływie szaleństwa zrobiłem takie PCB :twisted: .
Spróbuję wieczorem je znaleźć i dodać.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

painlust pisze:Ja nawet kiedyś wyczyściłem tę płytkę z końcówki robiąc hybrydę Bies. Niestety projektu nie znalazłem. Trzeba tylko pamiętać, że w tym PCB elementy i podstawka znajdują się po tej samej stronie, a w projekcie Marvela podstawka jest po przeciwnej stronie.
To akurat nie jest problem, bo można wykonać płytkę w odbiciu lustrzanym, wtedy montaż wykonuje się tak samo jak na PCB Marvela, tj. podstawki po stronie druku, reszta elementów po przeciwnej.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Problem nie jest tylko trzeba o tym pamiętać.
bartm71
75...99 postów
75...99 postów

Właśnie chodzi o pcb w sumie mógłbym sobie sam narysować ale trochę się obawiam że źle poustawiam elementy i będzie brumiało.. zastanowię się jeszcze nad tym systemie na pająka ale trochę się obawiam ze coś sknocę i będzie ten sam efekt co no źle zrobionej płytce.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Z pomijaniem drugiego stopnia w celu uzyskania cleana też nie powinno być problemu. Zrobiłem tak w swoim pierwszym wzmacniaczu. Dla kanału clean trzeba dać dodatkowy potencjometr gain. Potencjometr master dla trybu clean jest moim zdaniem niepotrzebny (cały czas jest w położeniu maksymalnym). Wystarczy rezystor 1M zamiast potencjometru. Clean z pominiętym drugim stopniem gra fajnie, ale inaczej niż typowy fender.
bartm71
75...99 postów
75...99 postów

Przemyśle jeszcze jak to zrobić klonować czy robić osobny kanał. Na razie wziąłem się za trawienie płytek podstawowego układu i kompletowanie części. Co do traf to nie wiecie czy kolega Kaka jeszcze działa bo pisałem do niego zapytanie i nic nie odp? Na pewno jeszcze odświeżę ten temat w niedługim czasie przy budowie (pewnie będę się chciał doradzić)
ostatnio zauważyłem nie wiem czy dobrze że żarzenie lamp mocy jest napięciem zmiennym?
jeszcze pytanie co do tego fendera mogę skorzystać z tego schematu i jakie wejście hi czy lo?
Pozdrawiam
Załączniki
pre2.gif
grabel
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: grabel »

Kolega KaKa nawija.Czekaj cierpliwie na odpowiedż
ODPOWIEDZ