W moich Triumphach tak jest, ale nie działa to tak jakbym się spodziewał. Przeprowadziłem eksperyment i wsadziłem zamiast potencjometru rezystor 220k (czyli zasymulowałem rozkręcony na maxa potek o tej wartości) i sygnał wyraźnie przycichł. Dopiero 470k w tym miejscu nie powodował ściszania sygnału. Ponieważ nie mogłem kupić potencjometru 470k to dałem 1M zbocznikowany przez 1M co daje wypadkowy potek 500k. Potek ma charakterystykę logarytmiczną. Od połowy potka jakoś nie widzę różnicy w narastaniu głośności - i to jest wada. Być może trzeba by było dać większy bocznik i zejść do wypadkowej wartości z zakresu 220k-470k czyli powiedzmy 350-370k. Dzisiaj to sprawdzę jak będę miał czas.jethrotull pisze:Chodziło mi o coś takiego: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... ervar3.gifVacuumVoodoo pisze:
Chodzi o to zeby przesterowac odwracacz, wtedy niedostatki we wspolbieznosci nie przeszkadzaja. Podajesz wtedy na lampy mocy juz maksymalnie przesterowany sygnal a mozesz grac cicho. Juz sporo 100-watowek w taki MV wyposazylem zeby "smiertelni metalowcy" mogli cwiczyc w domu bez narazania sie na wyrzucenie pod most.
Działa tak samo a nie trzeba dobierać symetrycznego potencjometru, nie wspominając o tym że zamiast pięciu kabli do potka wystarczą dwa
Atom More BLACK 18W :-) PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Atom More BLACK 18W :-)
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Może kwestia dobrania wartości i charakterystyki. Zauważ, że bocznikowanie potka zmienia charakterystykę. Ja mam 470k i działa ok.
I jak Ci się poziomy podobają?jethrotull pisze:-czy mógłbyś zmierzyć poziom sygnału (bez przesteru) na wejściu i wyjściach odwracacza?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Wymieniłem TG6 na TG2,5. Z oscylogramów wynika, że TG2,5 jest bardziej gitarowy
No i bardziej dopasowany (oba zdjęcia zrobione z obciążeniem 8 Omów, co dla TG6 jest dużym niedopasowaniem).
Nie chcę nic mówić, ale dostałem na wtórnym TG2,5 12,23V, co daje wg. moich obliczeń 18,7W

Nie chcę nic mówić, ale dostałem na wtórnym TG2,5 12,23V, co daje wg. moich obliczeń 18,7W

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
TG 2.5 w konstrukcji 18W :O, ciekawe, ja bym się bał jednak o wytrzymałość trafa. Co do tego MV podanego stronę wcześniej to sam myślałem ostatnio intensywnie nad czymś takim, montując przełącznik możemy mieć piec NO MV i MV w jednym, i wszyscy będą zadowoleni.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Ja kombinuję w ten sposób: skoro TG2,5 spokojnie śmiga na 5W, to TG6 powinien śmigać na 12W. Skoro TG2,5 ma grubsze druty od TG6, to będzie śmigał na 18WWicker pisze:TG 2.5 w konstrukcji 18W :O, ciekawe, ja bym się bał jednak o wytrzymałość trafa.

Mylisz sięWicker pisze:Co do tego MV podanego stronę wcześniej to sam myślałem ostatnio intensywnie nad czymś takim, montując przełącznik możemy mieć piec NO MV i MV w jednym, i wszyscy będą zadowoleni.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- jethrotull
- 3125...6249 postów
W sinusie czy w tym co masz na oscylogramach?Marvel pisze: Nie chcę nic mówić, ale dostałem na wtórnym TG2,5 12,23V, co daje wg. moich obliczeń 18,7W
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Jakbyś chciał mieć "prawdziwy non-master volume, tylko że z regulacją głośności" to byś musiał go zamontować gdzieś pomiędzy paczką a uchemMarvel pisze:Montując regulację głośności za inwerterem mamy prawdziwy non-master volume, tylko że z regulacją głośności

To, co na oscylogramach. W sinusie też zmierzę, natomiast porównywaliśmy dzisiaj z Orange TinyTerror 15W i mój jest na pewno głośniejszy (i w ogóle fajniejszyjethrotull pisze:W sinusie czy w tym co masz na oscylogramach?Marvel pisze: Nie chcę nic mówić, ale dostałem na wtórnym TG2,5 12,23V, co daje wg. moich obliczeń 18,7W

A żeby już był komplet, to zapodaję próbki. Nagrywane na Stratocasterze, bez żadnej obróbki. Pierwsze dwa cleany, drugie dwa przesterek. Proszę nie umieszczać na innych serwerach ani nie wykorzystywać.
http://marvelamps.com/misc/18W_probki/marvel_1.mp3
http://marvelamps.com/misc/18W_probki/marvel_2.mp3
http://marvelamps.com/misc/18W_probki/marvel_3.mp3
http://marvelamps.com/misc/18W_probki/marvel_4.mp3
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Zabawne jest to, że ja naprawdę myślałem że znam TG2.5 jak własną lewą dłoń, a tu taka niespodzianka. Chyba pomyślę żeby zrobić wreszcie coś w rodzaju 2xEBL21 + 2x6N2P + 1xAZ1
dotychczas mnie powstrzymywał (oprócz lenistwa) brak odpowiedniego TG...

Właściwie wszystkie profi (w znaczeniu w seryjnych konstrukcjach) trafa jakie widziałem pod EL84 miały gabaryty TG2,5, a nawet były mniejsze. Jedyne trafo które ma wielkość TWOPa 19 to polskie TG12 z Foniki, ale wydaje mi się że stos jest węższy, choć to może tylko wrażenie.
a tak przyokazji taka dygresja... jeśli TG2,5 śmiga z dwoma EL84 z Raa=10k to myślę, że TG6 dajace Raa=5k dla głośnika 8Om spokojnie powinno śmigać z EL86/PL84 w PP. Jeśli dobrze pamietam idealna Raa dla tych lamp to 5,5k.
Przedstawiam pomiary wzmacniacza. Niestety, nie udało mi się podać sygnału na wejście inwertera, bo generator nie był w stanie go odpowiednio wysterować. Tak więc sygnał podany na wejście wzmacniacza. Sztuczne obciążenie 8 Omów. Sinus przy 1kHz to 12,5V na oscyloskopie, co daje skuteczne napięcie 8,3V (wg miernika V640) do 8,8V wg obliczeń. Moc w sinusie to w zaokrągleniu
10W.
Przy 100Hz troszkę się TG2,5 zaczyna gubić. Za to wzmacniacz rozkręcony na max. przy 1kHz daje równo 12V napięcia skutecznego, czyli równo 18W mocy. Co było do udowodnienia

Przy 100Hz troszkę się TG2,5 zaczyna gubić. Za to wzmacniacz rozkręcony na max. przy 1kHz daje równo 12V napięcia skutecznego, czyli równo 18W mocy. Co było do udowodnienia

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
a ten TG2,5 nie grzeje się za bardzo?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Słowem, realna moc to 10WMarvel pisze: Przy 100Hz troszkę się TG2,5 zaczyna gubić. Za to wzmacniacz rozkręcony na max. przy 1kHz daje równo 12V napięcia skutecznego, czyli równo 18W mocy. Co było do udowodnienia