sprzężenie zwrotne praktyka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Witam!
Teorię dotyczącą sprzężenia zwrotnego znam ale czy we wzmacniaczach lampowych zawsze stosuje się sprzeżenie ujemne(przeciwne w fazie)?Czy dodatnie sprzężenie może poprawić brzmienie wzmacniacza i dlaczego?
Teorię dotyczącą sprzężenia zwrotnego znam ale czy we wzmacniaczach lampowych zawsze stosuje się sprzeżenie ujemne(przeciwne w fazie)?Czy dodatnie sprzężenie może poprawić brzmienie wzmacniacza i dlaczego?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: sprzężenie zwrotne praktyka
Skoro znasz teorię, to dlaczego zadajesz takie pytania?jatrzy pisze:Witam!
Dodatnie sprzężenie zwrotne stosuje się w układach rodzaju bootstrap. Oczywiście lokalnie.
Globalnie w generatorach

Nie pytam bez kozery, ponieważ w mojej konstrukcji której schemat załączam sprzężenie dodatnie zdecydowanie poprawiło brzmienie tj.znakomicie poprawiło średnicę i górę pasma,muzyka nabrała "lampowego" brzmienia bez żadnych wzbudzeń,pisków nawet przy pełnej głośności oraz zniekształceń większych niż słyszę w lampowych wzmacniaczach(wzorcem jest cad 300-sei).
Re: sprzężenie zwrotne praktyka
A basy stały się wilgotne?jatrzy pisze:Nie pytam bez kozery, ponieważ w mojej konstrukcji której schemat załączam sprzężenie dodatnie zdecydowanie poprawiło brzmienie tj.znakomicie poprawiło średnicę i górę pasma,muzyka nabrała "lampowego" brzmienia bez żadnych wzbudzeń,pisków nawet przy pełnej głośności oraz zniekształceń większych niż słyszę w lampowych wzmacniaczach(wzorcem jest cad 300-sei).
Gdzie tam masz DODATNIE sprzężenie zwrotne?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
sprzeżenie zwrotne praktyka
Tylko pytam,nie musisz być złośliwy pisząc o "wilgotnych basach".Sądziłem,że sprzężenie z przeciwnego niż "właściwe" końca wtórnego uzwojenia transformatora głośnikowego jest zgodne w fazie z sygnalem wejściowym a zatem "dodatnie".
Ależ ja nie jestem złośliwy. Tylko mój język staje się komplementarny do Twoich "średnic".
Takie sprzężenie będzie dodatnie i jedyne co z tego otrzymasz to wielki generator
mocy. Moc zależy od mocy wzmacniacza 
Takie sprzężenie będzie dodatnie i jedyne co z tego otrzymasz to wielki generator

--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Jeżeli podłączyłeś rezystor sprzężenia do przeciwnego końca trafa (wg załączonego schematu) to podłączyłeś go do masy i wzmacniacz pracuje teraz bez sprzężenia. Wzmacniacz lampowy bez sprzężenia rzeczywiscie nie raz jest oceniany subiektywnie jako grający lepiej bo uwypukla się środek pasma no i wzrasta głośność.
Otóż, tylko kiedy uzwojenie będzie z jednej strony uziemione. Jeśli nie będzie dostaniesz dodatnie sprzężenie zwrotne
.

--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
To dlaczego ja z tego drugiego końca nie otrzymałem generatora?oczekuję życzliwej odpowiedzi, jeżeli charakter ci na to nie pozwala nie pisz więcej.
Właśnie dlatego. Kolega namor ma rację.
A bełkotu o średnicach nie będę komentował
.
A tak dla ścisłości, masz tam UJEMNE sprzężenie zwrotne. Do pełni szczęścia brakuje kondensatora od przesunięć fazowych.
A bełkotu o średnicach nie będę komentował

A tak dla ścisłości, masz tam UJEMNE sprzężenie zwrotne. Do pełni szczęścia brakuje kondensatora od przesunięć fazowych.
Ostatnio zmieniony wt, 6 listopada 2007, 21:36 przez KaKa, łącznie zmieniany 1 raz.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Czy to znaczy,że istnieje pewna dowolność w wyborze jednego bądź drugiego końca uzwojenia wtórnego transformatora głośnikowego w zależności od subiektywnych wrażen słuchowych?Oczywiście przeciwległy koniec uziemiamy.
I tak, i nie.
Możesz tak robić w układach z wtórnym bez odczepu.
IMHO różnic nie będzie, nie zależnie od tego który koniec uziemisz. A jak Ci lepiej z tym że lewy masz uziemiony to...
Sprawa się komplikuje w przypadku odczepów na 4 i 8R w układach UL.
Możesz tak robić w układach z wtórnym bez odczepu.
IMHO różnic nie będzie, nie zależnie od tego który koniec uziemisz. A jak Ci lepiej z tym że lewy masz uziemiony to...

Sprawa się komplikuje w przypadku odczepów na 4 i 8R w układach UL.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper