Robert pisze:Czy ktoś może udzielić mi informacji w którym roku powstały pierwsze odbiorniki supeheterodynowe?
Czy ktoś zna pojęcie selektodyna i amplitydyna.
Czy przed odbiornikami superheterodynowymi istniały odbiorniki heterodynowe? i czym sie różniły od superheterodyny.
Jeżeli ktoś ma schematy odbiorników o bezposrednim wzmocnieniu lub reakcyjniaków to zapraszam do publikacji.
Pozdrawiam wszystkich pasjonatów radia retro
Szybkie kartkowanie starych ksiażek nie dało mi odpowiedzi na pierwsze ptytanie, chodzi mi po głowie rok 1923, nawet jak nie jest to dokładna data, to napewno było to na początku lat 20-tych.
'Selektodyna' i 'Amplitydna' to nazwy handlowe i ówczesne marketingowe zagrania radiofirm mające podkreślić (często urojoną :) cechę odróżniającą dany odbiornik od konkurencji - np. selektywność czy czułość. Tak samo odbiorniki z lampami ekranowymi (tetrodami) nazywano ekradynami, a z penotdą - pentodynami.
Odbiornik heterodynowy to coś co dziś bywa nazywane odbiornikiem homodynowym - zdudnienie drgań w.cz. z generatorem lokalnym (heterodyną), tak aby wyjściowy sygnal był częstotliwości akustycznej działa tak samo jak superheterodyna, ale (w teorii) z częstotliwością pośrednią 0Hz. Da się tym odebrać każdy rodzja modulacji amplitudy, ale praktycznie stosować się da wyłącznie do telegrafi z kluczowaną nośną - wtedy obecność nośnej (kreska bądź kropka) zdudniała się i dawała pisk, brak nośnej (przerwa pomiędzy znakami) -> nie było co zdudniać -> cisza. Odbiór modulacji AM z falą nośną (normalna modulacja radiofoniczna) jest teoretycznie możliwy, ale ze względu na zdudnianie się fali nośnej i heterodyny odbióe będzie zagłuszony ciągłym bardzo silnym gwizdem. Możliwy jest odbiór modulacji SSB (modulacja jednowstęgowa AM bez fali nośnej), ale w praktyce (częstotliowość heterodyny musi być bardzo stabilna, najlepiej jak jest uzyskana z kwarcu) stosowana jako detektor SSB w superheterodynach.
Odbiorniki o bezpośrednim wzmocnieniu to bardzo szerokie pojęcie - są to odbiorniki detektorowe (kryształkowe, ale też z detektorem diodowym jak np. Philips 638A), większość reakcyjnych (czasami były supery z detektorem reakcyjnym - np. polski Telefunken Fenomen), a nawet (przy pewnym naciągnięciu) odbiorniki heterodynowe.
Trochę o tym jest na mojej stronie w dziale 'Teoria', ale że nie mam za bardzo dużo wolnego czasu to nie jest to niestety skończone.