NRD-owskie "zdobycze" Hi-Fi

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

NRD-owskie "zdobycze" Hi-Fi

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Wczoraj jeden z mieszkańców wsi ogłosił na Facebooku, że ma graty z Niemiec, niby , że koło Grudziądza.....fakt ale to było u mnie i sobie poszedłem i jeszcze mnie przywiózł autem :D
Czyli kolejno:
PROXIMA QUADROEFEKT za 40zł, przybrudzona mocno, odszczurzyłem pianką "do wszystkiego" marki WURTH.
W środku brudu tyle co kot napłakał.
Transformator ZATRA i kondensatory filtra ELWA, no byliśmy w RWPG, do tego NRD nie miało złóż miedzi i polski transformator w tych sprzętach to często spotykana sytuacja.
Dekoder SD 2.2, ten sam, co wersję MC1310 mi Kolega CHOPIN66 projektował do PIONIER STEREO.
Niestety dekoder "pyka" podczas strojenia, przy odbiorze stereo syczy i trzeszczy,
Tak więc będzie podmiana na nowy.
A samo radio w mono gra przyjemnie i jest bardzo czułe.
Zastanawia mnie pełen zakres CCIR 88-108MHz.....czy to nie szło na RFN czy do Jugosławii?
Bo nie widziałem radia z "enerdupka" , które by miało coś powyżej 100MHz, a tu jest data 1980 rok, trzy lata starsze ode mnie.
PROXIMA_1.jpg
PROXIMA_2.jpg
Pytanie do Kolegi CHOPIN66.....czy masz brakujące gałki do tego radia?
Za 120zł piękny wzmacniacz SV3930, stan idealny ale po przyniesieniu cisza, choć u gościa żył.....przy mocowaniu pęknięta ścieżka masy, szybkie skrobanie, srebrzanka i gra jak burza, elektrolitów nie tykam, bo dźwięk jest fantastyczny
ZDOBYCZE.jpg
SV 3930 schemat.pdf
(1.35 MiB) Pobrany 28 razy
SV 3930-Service.pdf
(3.32 MiB) Pobrany 12 razy
rft_veb_proxima_2404.pdf
(6.21 MiB) Pobrany 17 razy
rft_proxima_408_415_sm.pdf
(7.69 MiB) Pobrany 14 razy
Podbijam prośbę o gałeczki.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: NRD-owskie "zdobycze" Hi-Fi

Post autor: CHOPIN66 »

Gratuluje zdobyczy :D W nawet fajnym stanie.Przynajmniej masz już gotowy projekt dekodera.
Do Proximy niestety nie mam gałek .
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

CHOPIN66 pisze: pn, 3 lutego 2025, 20:35 Gratuluje zdobyczy :D W nawet fajnym stanie.Przynajmniej masz już gotowy projekt dekodera.
Witam!
Ja też się cieszę :D
Ale skąd brakujące gałki do PROXIMY?
Nie masz jakichś, małych gałek na te potencjometry?
Jeszcze za 100zł rejestrator CCTV kupiłem i głupi rozwierciłem blokadę, nie pomyślałem :evil:
Ale to to i tak niepotrzebne i zlutowałem kable na stałe, zresztą zdobyć HDD na IDE powyżej 80GB graniczy z cudem a tu nie ma limitu pojemności, dałem adapter IDE-->SATA i dysk SATA 500GB od laptopa, wszystko śmiga, ja pierwszy to odpalałem od momentu wyprodukowania.
A dekoder stereo do PROXIMY mam zamiar zrobić, mam kondensatory mikowe 560pF i 330pF, podstawek DIP14 też już nie miałem i trzeba było kupić.
Szkoda tylko, że w moich "widełkach finansowych" nie mieści się nic ambitniejszego....złom, złom, złom :evil:
A w kwestii wzmacniacza: to chociaż dobry wzmacniacz?
Jak wypada na tle konstrukcji UNITRY z tego okresu?
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Szrot majster pisze: pn, 3 lutego 2025, 20:47 Nie masz jakichś, małych gałek na te potencjometry?
takich długich gałek jak na potencjometry to nie mam.
Ale przecież na potencjometrach masz oryginalne gałki z wyjątkiem chyba tylko gałki głośności :D
https://www.radiomuseum.org/r/stern_son ... a_401.html
Jeszcze trafisz coś ambitniejszego-kwestia czasu.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Nie jestem znawca Unitry, żeby porównywać, a sam wzmacniacz cóż... dość ciekawy. Mamy szybkie (ft > 50 MHz) tranzystory krzemowe NPN i germanowe PNP (ft < 1 MHz) a drugi stopień sprzężony z pierwszym pojemnościowo, pewnie żeby móc wstawić tam właśnie krzemowy NPN a germanowy PNP. Z wysokimi tonami szału nie będzie, ale brzmieć mogą całkiem przyjemnie.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Szrot majster pisze: pn, 3 lutego 2025, 17:20 Dekoder SD 2.2, ten sam, co wersję MC1310 mi Kolega CHOPIN66 projektował do PIONIER STEREO.
Niestety dekoder "pyka" podczas strojenia, przy odbiorze stereo syczy i trzeszczy,
Tak więc będzie podmiana na nowy.
Rozstroił się po 45 latach, co jest zupełnie zrozumiałe. Dekoder jest zupełnie przyzwoity, nie to co ten bidulek z Pioniera Stereo który przy obecnych walorach (a raczej ich braku) kodowania stereo potrafi odtwarzać podnośną z nieobciętego pasma sygnału akustycznego. :?

Ale idziesz po linii najmniejszego oporu... Byś był bliżej to bym Ci zestroił za dobre słowo. :roll: Weź przynajmniej nie usuwaj fabrycznego dekodera z obudowy.
Określenie tego mianem wybebeszonej obudowy Pionierka z wetkniętym chińskim radyjkiem żeby grało byłoby mocną przesadą, ale jesteśmy w końcu na forum retro, co nie? Ergo - dążmy do stanu możliwie fabrycznego.

Dawno temu nie miałem kodera stereo i radziłem sobie z Radmorami, Pionierami, Trawiatami w prymitywny, ale zadziwiająco skuteczny sposób:
nastawiałem na stację o silnym sygnale i przyzwoitym kodowaniu stereo i najpierw stroiłem oscyloskopem na maksimum sygnałów pilota i podnośnej a następnie... wpinałem słuchawki pomiędzy kanały (tj z odpiętą masą) i stroiłem na maksimum sygnału - czyli różnicy pomiędzy kanałami, czyli separacji międzykanałowej. Biorąc pod uwagę prymitywizm tej metody efekty były zupełnie znośne.
Szrot majster pisze: pn, 3 lutego 2025, 17:20 A samo radio w mono gra przyjemnie i jest bardzo czułe.
Zastanawia mnie pełen zakres CCIR 88-108MHz.....czy to nie szło na RFN czy do Jugosławii?
Bo nie widziałem radia z "enerdupka" , które by miało coś powyżej 100MHz, a tu jest data 1980 rok, trzy lata starsze ode mnie.
Zabawna w tym radiu jest końcówka m.cz.; poza nowoczesnymi SC237, 238 i 239 w obudowie miniplast (i ogólnie w torze odbiorczym jest już masa plastiku) parę komplementarną stanowi tu tranzystor krzemowy (SF126) i radziecki germanowy (MP21) zbliżony do naszego TG51. :lol:
Że tranzystory końcowe to GD241 zupełnie mnie nie zdziwiło - gdzieś trzeba było je upłynnić, ale ten MP21 mnie ubawił.
Oni tam coś ogólnie mieli z tranzystorami krzemowymi PNP nie halo, w latach 80 zazwyczaj ładowali radzieckie lub czechosłowackie.

UKF w pewnym momencie poszerzali do 104 MHz. Możliwe że tu miało być jakby luksusowo.

O, mam - niemiecka Wikipedia (via DeepL):
Do połowy 1987 r. tylko częstotliwości od 87,5 MHz do 100 MHz były używane do nadawania w paśmie VHF w Niemczech. Zakres częstotliwości został następnie rozszerzony, najpierw do 104, a od 1992 r. do 108 MHz. Producenci odbiorników poszli w ich ślady z opóźnieniem, dlatego w latach 70. urządzenia ze skalą FM do 104,5 MHz były oferowane obok tych do 108 MHz. Częstotliwości powyżej 100 MHz zostały skoordynowane na dużą skalę dopiero po wprowadzeniu prywatnych nadawców (od około połowy lat 80.). Dlatego większość prywatnych dostawców programów można znaleźć tutaj.
Szrot majster pisze: pn, 3 lutego 2025, 17:20 Za 120zł piękny wzmacniacz SV3930, stan idealny ale po przyniesieniu cisza, choć u gościa żył.....przy mocowaniu pęknięta ścieżka masy, szybkie skrobanie, srebrzanka i gra jak burza, elektrolitów nie tykam, bo dźwięk jest fantastyczny
Z tego co widzę to jest to mocniejsza wersja popularnego SV3000. Tam były końcówki na układach scalonych, ale układ przedwzmacniacza chyba ten sam.
Gdybyś odczuł potrzebę tzw świętego spokoju to jeśli C402 jest zwykłym elektrolitem to podmień na bipolarny i git majonez.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Szrot majster pisze: pn, 3 lutego 2025, 20:47 A w kwestii wzmacniacza: to chociaż dobry wzmacniacz?
Jak wypada na tle konstrukcji UNITRY z tego okresu?
Einherjer pisze: pn, 3 lutego 2025, 21:33 Nie jestem znawca Unitry, żeby porównywać, a sam wzmacniacz cóż... dość ciekawy. Mamy szybkie (ft > 50 MHz) tranzystory krzemowe NPN i germanowe PNP (ft < 1 MHz) a drugi stopień sprzężony z pierwszym pojemnościowo, pewnie żeby móc wstawić tam właśnie krzemowy NPN a germanowy PNP. Z wysokimi tonami szału nie będzie, ale brzmieć mogą całkiem przyjemnie.
Chyba żeście się koledzy nie dogadali. Jeden pyta o SV9330, drugi odpowiada o Proximie. :wink:

Wzmacniacz spoko, tylko te wzmacniacze operacyjne i elektroniczna regulacja jakoś mnie nigdy nie przekonywały...
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Einherjer pisze: pn, 3 lutego 2025, 21:33 Nie jestem znawca Unitry, żeby porównywać, a sam wzmacniacz cóż... dość ciekawy. Mamy szybkie (ft > 50 MHz) tranzystory krzemowe NPN i germanowe PNP (ft < 1 MHz) a drugi stopień sprzężony z pierwszym pojemnościowo, pewnie żeby móc wstawić tam właśnie krzemowy NPN a germanowy PNP. Z wysokimi tonami szału nie będzie, ale brzmieć mogą całkiem przyjemnie.
Witam!
Chodzi Ci o PROXIMA?
MP21D to muzealny german....ale czemu to stosowano na początku lat 80-tych?
Ale w NRD były TV Chromat i Chromalux, które kryły nowoczesne rozwiązania, które pożeniono z kineskopem DELTA, typem identycznym jak w Rubinach 401-714-202 i wielu innych, kineskop wyjątkowo dziadowski, w którym na koniec zostawał jeden kolor.
A wzmacniacz SV3930?
To coś z tego okresu, co nasze WS-y 315 czy 354, z tym, że ma zabezpieczenie kolumn a nasze wesoło smażyły głośniki w razie "W".
Muszę odkopać kolumny od Toccaty, by je tu podłączyć.....no bo jak duńskie czy amerykańskie kolumny do radia z NRD :!: :roll: :roll:
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Co do dekodera z PROXIMY, to wstawiony zostanie SD 2.6, który był montowany w tym radiu jako opcja , dekoder wyciągnę jak się nowy nie zmieści, PLL to nie chińskie radyjko, co do strojenia......na początku millenium przesiedziałem setki godzin ze słuchawkami podłączonymi do Amatora 2 z UL1601 i jak usłyszałem dekoder PLL w Technicsie a potem MC1310 w amplitunerze Harman/Kardon, to zacząłem sobie uświadamiać, jakie to jest badziewie.
Dwa dni temu przestroiłem Amatora 3, o ile odbiór jest super, o tyle najlepiej go słuchać w mono....niestety mam tą cechę, że słyszę wyższe częstotliwości, słabo nawet ponad 20kHz i "nie trawię" takiego czegoś.
Ale starego dekodera nie wywalę do śmieci, może wyślę do konserwacji.....ja bym się bał ruszyć rdzeń w tych filtrach, SD 2.1 mi umarł bez próby strojenia, po prostu filtr trącony śrubokrętem, pękł na pół :evil:
Kolega CHOPIN66 zaprojektował te PCB w sposób zbliżony do epoki, w jakiej powstawały
Ale może i po prostu owinę stary dekoder w folię i przymocuję wewnątrz radia, choć były wersje na MC1310 z plusem na masie.....czyli ktoś to modyfikował, ba, te dekodery były jako "upgrade kit" wtedy sprzedawane.
GD241 to można wstawić AD162 w przypadku upalenia końcówki, TG51 też idzie dostać
Zastanawiają mnie niebieskie ELWY upchane pod chassis....Frolytów/Elytów im brakło?
Co do 108MHz.....mam RFT Junior 5003 czy podobny, obecnie pozbawiony konturu, gdyż oryginalne potencjometry uległy biodegradacji, głównie dzięki nadmiernemu paleniu w piecu C.O. w starym domu(3-4 tony węgla na zimę(sic!)- w pokojach po 30 stopni Celsjusza), założone suwaki Telpodu nie miały odczepów.
A jako konstrukcja na RFN(Koerting), UKF jest pełny, choć głowica UKF jest tam kiepska, na przykład łapie śmieci z fotowoltaiki i żyje własnym życiem, wesoło trzeszcząc i zrywając odbiór(nie jedyny stary odbiornik, któremu od OZE odbiło).
We wzmacniaczu są tranzystory BD203 i BD204, nie ma śladów grzebania, pełno gumowatej, blisko 40 letniej pasty silikonowej, która zdążyła się zintegrować z kurzem i brudem.
A C402 jest w zabezpieczeniu, które działa poprawnie.
Bipolarnego 100uF nie mam, zamawiać nie będę, bo przesyłka droższa od kondensatora.
Bardziej martwi mnie przekaźnik i ryzyko losowego zanikania dźwięku z powodu utlenionych styków, jak to trapi Siemensa RS555.....dostęp jest tam taki, że pół dnia na to potrzeba.
Tutaj można wywalić ten przekaźnik i dać FINDER czy SCHRACK na 12V i nie zaliczyć sytuacji, że jeden kanał milknie albo trzeszczy a potem drugi i tak bez końca
.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Moje RFciaki czekają na swoją kolej 8) Dziś przybył ten na górze:
IMG_20250204_214415164.jpg
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

bratyslaw pisze: wt, 4 lutego 2025, 21:49 Moje RFciaki czekają na swoją kolej 8) Dziś przybył ten na górze: IMG_20250204_214415164.jpg
Witam!
A byś mi załatwił srebrny tuner do kompletu?
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Szrot majster pisze: wt, 4 lutego 2025, 23:02 Witam!
A byś mi załatwił srebrny tuner do kompletu?
Nie mam niestety...
Do kompletu jest jeszcze linearny gramofon. w pełni sprawny. Fajny i niefajny zarazem :wink:
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

SR 3930 ma gałki takie jak ZRK AT9100 :lol:
Szrot majster pisze: pn, 3 lutego 2025, 22:54Ale w NRD były TV Chromat i Chromalux, które kryły nowoczesne rozwiązania, które pożeniono z kineskopem DELTA, typem identycznym jak w Rubinach 401-714-202 i wielu innych, kineskop wyjątkowo dziadowski, w którym na koniec zostawał jeden kolor.
Prawdopodobnie były rozwinięciem słynnego Color 20 wyprodukowanego w 1969 roku na dwudziestolecie istnienia NRD. Kineskop 59LK3C był zbliżony elektrycznie do A63-11X opracowanego w latach 60 przez Philips. Do tego kąt odchylania 90° wymagał stosowania skrzynek o dużej głębokości, co zwiększało masę odbiornika. Tymczasem od połowy lat 70 na Zachodzie stosowano kineskopy systemów In-line wyposażone w samozbieżność np: 20AX.
Szrot majster pisze: pn, 3 lutego 2025, 22:54A wzmacniacz SV3930?
To coś z tego okresu, co nasze WS-y 315 czy 354, z tym, że ma zabezpieczenie kolumn a nasze wesoło smażyły głośniki w razie "W".
Muszę odkopać kolumny od Toccaty, by je tu podłączyć.....no bo jak duńskie czy amerykańskie kolumny do radia z NRD :!: :roll: :roll:
Prawdopodobnie w sprzęcie polskiej produkcji nie stosowano ze względów ekonomicznych, jednak Radmor 5412 ma taki układ fabrycznie zainstalowany.
Ratujmy stare tranzystory!
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Może będę miał z drugiej strony Łaby mini wieżę AEG z CD, raczej z epoki jeszcze enerdowa.
Mógłby być też ewentualnie wzmacniacz małej mocy audio tranzystorowy bodaj Koerting.
Też z podobnej epoki.
Czy byłby ktoś z Kolegów się zaopiekować tylko po kosztach przesyłki? Wysyłka Pocztą Polską,
InPostem lub odbiór własny Trójmiasto.
Tu piszę, bo w grupie Oddam będzie za daleko od tematu postu, ale, jeżeli to konieczne
ze względów formalnych, to proszę to tam przenieść.
Pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

ballasttube pisze: czw, 6 lutego 2025, 23:18 Mógłby być też ewentualnie wzmacniacz małej mocy audio tranzystorowy bodaj Koerting.
Też z podobnej epoki.
Czy byłby ktoś z Kolegów się zaopiekować tylko po kosztach przesyłki? Wysyłka Pocztą Polską,
InPostem lub odbiór własny Trójmiasto.
Witaj Kol. Jacku.
Jeżeli wzmacniacz w wersji ' w drewnie' to ja chętnie...
ODPOWIEDZ