TE66/221 Sizei - przeciążenie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
TE66/221 Sizei - przeciążenie
Cześć,
Zastanawiam się, czy taki transformator:
https://sklep.lampyelektronowe.pl/?511, ... iowy-sizei
można przeciążyć o 20 % na uzwojeniu anodowym? Na żarzeniu byłby spory zapas, bo tylko połowa mocy...
Uzwojenie anodowe wytrzyma?
Pozdrowienia
Zastanawiam się, czy taki transformator:
https://sklep.lampyelektronowe.pl/?511, ... iowy-sizei
można przeciążyć o 20 % na uzwojeniu anodowym? Na żarzeniu byłby spory zapas, bo tylko połowa mocy...
Uzwojenie anodowe wytrzyma?
Pozdrowienia
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Re: TE66/221 Sizei - przeciążenie
Miałem ten transformator i też go przeciążyłem o około 20%, po kilkunastu minutach prawie parzył.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 6250...9374 posty
Dlaczego trafo na rdzeniu EI66, kwestia wymiarów, nie można na EI84(?), w typowych trafach radiopodobnych (mam sporo, pracując w ZURiT i chodząc po domach zawsze wymontowywałem trafa sieciowe z radyj stojących pod śmietnikami) TS40 (wszystkie rdzenie EI84/XX) anodowe namotane drutem 0,22mm co przy obciążeniu 2,5Amm2 pozwala pociągnąć prąd 95mA. Ale mam (przepraszam za ot) inną zagwozdkę, pomierzyłem oka mzik temu kilkanaście TS40 (dawniej mając rdzeń z nawiniętym sieciowym, pozostałe uzwojenia usuwałem, potem nawijałem co potrzeba, zasilacz ,,analogowy'' do Bosmana czyli klona ZXSpectrum też na takim trafie zrobiłem), na każdym napisane TS40, średnica drutów nawojowych, tam gdzie daje się odczytać, też identyczna (żarzenie tylko 6,3V) a grubość pakietu blach 27-34mm, o co tu chodzi? Wszystkie trafa na pewno ze starych Polskich radioodbiorników lampowych na lampach novalowych.
Raczej trudno by się bawić w ciąg np. 30/35/40/45 itd, więc zapewne robiono trochę ,,niedowymiarowane,, zwłaszcza po wprowadzeniu prostowników selenowych. Czyli jak to się kiedyś nazywało -pomysł racjonalizatorski
. 

Stosując filtr z wejściem indukcyjnym można zaoszczędzić mocy traconej kosztem obniżenia napięcia wyjściowego do 220-250V {w zależności od indukcyjności i realnego napięcia sieci}. Nawet stosując mały dławik przy stałym poborze prądu {klasa A} można coś dobrego dla ekonomi zrobić
. 

-
- 6250...9374 posty
Dodam tylko, że taki od starego radia ale sprawny trafiak TS40 (rdzeń EI84) można kupić od 40zł (więc takich nawet dla siebie nie motam choć mam rdzenie, karkasy i resztę) a zainteresowanie prawie żadne, ludzie widać wolą kupić podobne trafo ale nówkę 3 razy drożej.
Czasem jest konieczność zrobienia czegoś z nowych części, by użytkownik nie pomyślał że mu się stary złom wciska {nie licząc NOS-ówcirrostrato pisze: ↑pt, 19 stycznia 2024, 08:49 Dodam tylko, że taki od starego radia ale sprawny trafiak TS40 (rdzeń EI84) można kupić od 40zł (więc takich nawet dla siebie nie motam choć mam rdzenie, karkasy i resztę) a zainteresowanie prawie żadne, ludzie widać wolą kupić podobne trafo ale nówkę 3 razy drożej.