Porządne kable USB

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Porządne kable USB

Post autor: fugasi »

Muszę się zaopatrzyć w pewną ilość kabli USB 2.0 typu A-micro USB oraz A - B. Niestety, nie bardzo potrafię rozpoznać, które to są te porządne. Czyli żyły z miedzi a nie żelaza, o odpowiednim przekroju, dobrze ekranowane, z wtykami które pasują i się nie rozlecą itd.
Wydawałoby się, że wystarczy zapłacić więcej niż marne 2 zł (tyle kosztują najtańsze na allegro). Niestety, nie. Podczas guglania wyszło na jaw, że można zapłacić i kilkanaście zł za kabel 1-metrowy, który okazuje się chłamem.
Dodatkowo sytuację utrudnia fakt, że w większości produkują te rzeczy firmy azjatyckie, o niewymownych nazwach (jakichś takich nawiązujących, przynajmniej dla Polaka, do męskich narządów płciowych - obrazek :P). Te nazwy niewiele mówią, nie to co dawniej Telefunken, czy Siemens. Zdołałem ustalić, że dobre produkty są np. oznaczone marką Anker, ale z dostępnością różnych rodzajów w Polsce, u jednego sprzedawcy jest kłopot. W dodatku ceny są wysokie.
Z marek typowo kablowych (znanych z kabli "analogowych") są jakieś Klotze, Cordiale, ale... jak się zajrzy do sklepu internetowego, to dostępny jeden rodzaj, jedna sztuka, jedna długość. Trzeba by kupować w kilkunastu sklepach...

Kto się zna na kablach USB i podpowie, które marki są dobre? Podejrzewam że Romekd to pewnie nawet jakieś pomierzył i rozpisał w Excelu... ;)

I jeszcze jedna sprawa: czy warto pilnować, aby na kablach do 2m długości były ferryty, zakładając że będą służyć zarówno do zasilania, jak i transmisji danych, oraz będą pracowały w pobliżu sporej ilości kabli analogowych?

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw, 12 stycznia 2017, 23:38 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Porządne kable USB

Post autor: tszczesn »

Akurat ta niewymowna marka trzyma poziom - sprzedają pod własną marką, reklamują ją gdzie mogą, więc starają się trzymać jakiś poziom. W każdy razie ich produkty do tej pory mnie nie zawiodły. W pracy kabelki USB i podobne kupujemy po prostu pierwsze z brzegu w najbliższym elektronicznym i przez czas używania (krótki, to fakt) problemów nie robią.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

O ile pamiętam, Ty pracujesz w technice TVP. Dopytam jeszcze, bo być może przeczytałeś mój post jeszcze przed edycją: wasze kable pracują w pobliżu kabli analogowych?
_
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Pracują różnie i różniście, gdzie akurat będą potrzebne. Akurat kabelki USB są stosowane na ogół do przenośnych systemów, gdzie owszem, są analogowe kable audio (ale z reguły symetryczne) i cyfrowe wizyjne (HD)SDI.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Naprawdę bierzecie pierwsze lepsze? Podczas zgłębiania tematu okazało się np. że w niektórych kablach żyły przewodzące potrafią mieć tak dużą R, że spadki napięcia sięgają woltów, a urządzenia ładują się całymi dniami.

Patrzę właśnie na ofertę kabli USB A-micro B Komputronika: 4World, Accura, Delock, Forever, Gembird, Hama, Logilink, Omega, Unitek, Whitenergy. Tylko Hama cokolwiek mi mówi...
_
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Po prostu jechałem do sklepu pod GUSem, brałem po 10 sztuk potrzebnego rodzaju i już. Jakoś dyski przenośne (bo głównie do tego te kable były potrzebne) nie robiły problemów i po prostu działały.
ODPOWIEDZ