olej DC702

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Atreyu
15...19 postów
15...19 postów
Kontakt:

olej DC702

Post autor: Atreyu »

Witam!
Zwracam się do Szanownych forumowiczów z zapytaniem odnośnie oleju Dow Corning 702. Jest to stary olej do pomp dyfuzyjnych, i co najgorsze wycofany ze sprzedaży na terenie EU. Czy w wakuometrze kompensacyjnym skróconym 30cm można stosować jakiś jego zamiennik? W starych opracowaniach natknąłem się na opis wakuometru tego typu, niestety opis ten uwzględnia właśnie olej DC702 gdzie słup oleju 14,4 mm odpowiada ciśnieniu 1Tor. Za wszelkie sugestie będę wdzięczny :)
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: olej DC702

Post autor: Alek »

Chyba raczej kompresyjnym?

Z olejami do pomp dyfuzyjnych w ogóle jest problem, bo rzekomo każdy tylko czyha, by uran wzbogacać. Zwłaszcza w jewrosajuzie.
Doradziłbym rozejrzenie się np. za jeszcze starszym olejem, jakim był apiezon B. Gęstość może będzie gdzieś w jakimś starym Groszkowskim, w ten sposób dałoby się przeliczyć "milimietry stołba masła" na "milimietry rtunogo stołba"...
Atreyu
15...19 postów
15...19 postów
Kontakt:

Zapytam się więc wprost - który z parametrów oleju w karcie produktu określa zachowanie się danego płynu w aplikacji wakuometru kompresyjnego? Ciężar właściwy?

Czy zatem warto kombinować z zamiennikiem, czy załatwić "jakoś" DC702 ?
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Nowy olej Dow Corninga nie jest dostępny także w USA (poza zapasami) - producent wycofał go z oferty. Być może przyczyną jest to że coraz mniej producentów oferuje pompy dyfuzyjne, a coraz więcej - turbomolekularne. DC702 jest "olejem" całkowicie syntetycznym, krzemoorganicznym. Czy jego odpowiednikiem nie będzie olej Edwardsa Silicone Fluid 702 ?

https://shop.edwardsvacuum.com/products/r158/list.aspx

Edwards jest firmą brytyjską i jej produkty są dostępne bez problemu w Polsce, choć ceny są... słone. Dystrybutorem w Polsce jest m.in EDVAC, choć można kupować bezpośrednio u edwardsa. Znając ceny tej i innych (Leybold, Pfeiffer) firm, za markowy olej silikonowy znanego producenta spodziewałbym się kilkuset (!) zł za litr.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Atreyu
15...19 postów
15...19 postów
Kontakt:

Jakie ceny osiągają silikonowe oleje do pomp dyfuzyjnych to raczej jestem świadom. Na szczęście do u-rurki wchodzi jego niewiele, kilkanaście mililitrów max. Jest oferent sprzedający na Litwie oryginał Dow Corning 702 w opakowaniach 250ml. Zamienników jest stosunkowo dużo ale praktycznie żaden nie jest dostępny obecnie w handlu.

Podany parametr przez Alka "gęstość" nie występuje w kartach produktu, wiec nie mam tego jak porównać z np. DC704 i tym samym nie wiem jak to wpłynie na wynik pomiaru.

Bez tego oleju nie mogę zamknąć kanału próżniowego i zabrać się za testy szczelnościowe układu. W ostateczności ściągnę DC702 od tego człowieka z Litwy i tak się sprawa skończy.

Zastanawiałem się też nad innym sposobem pomiaru. Aparatura próżniowa do celu w którym będę ją używał jest stosunkowo "brudna" i uproszczona. Stosowanie wakuometrów z głowicą oporową lub jonizacyjną w ogóle mija się z celem. Pozostają zwykłe manometry sprężynowe o zakresie docelowym 5-15Tor które te nie są tanie i łatwo dostępne :(
ODPOWIEDZ