Jakie ceny osiągają silikonowe oleje do pomp dyfuzyjnych to raczej jestem świadom. Na szczęście do u-rurki wchodzi jego niewiele, kilkanaście mililitrów max. Jest oferent sprzedający na Litwie oryginał Dow Corning 702 w opakowaniach 250ml. Zamienników jest stosunkowo dużo ale praktycznie żaden nie jest dostępny obecnie w handlu.
Podany parametr przez Alka "gęstość" nie występuje w kartach produktu, wiec nie mam tego jak porównać z np. DC704 i tym samym nie wiem jak to wpłynie na wynik pomiaru.
Bez tego oleju nie mogę zamknąć kanału próżniowego i zabrać się za testy szczelnościowe układu. W ostateczności ściągnę DC702 od tego człowieka z Litwy i tak się sprawa skończy.
Zastanawiałem się też nad innym sposobem pomiaru. Aparatura próżniowa do celu w którym będę ją używał jest stosunkowo "brudna" i uproszczona. Stosowanie wakuometrów z głowicą oporową lub jonizacyjną w ogóle mija się z celem. Pozostają zwykłe manometry sprężynowe o zakresie docelowym 5-15Tor które te nie są tanie i łatwo dostępne