Fornirowanie wycinka wałka

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Fornirowanie wycinka wałka

Post autor: ed_net »

Witam !
Fornirowanie w amatorskich warunkach zmusza do stosowania różnego rodzaju "sposobów" na dociskanie forniru do podłoża szczególnie w przypadku niepłaskich powierzchni.
Aktualnie przyszło mi fornirować kolumienki o kształcie wycinka walca do pionowego radia.
Zastosowałem docisk przy pomocy rury winidurowej -spustowa od rynny , dwóch docisków i dużego imadła w którym rura została ściśnięta do owalu i docisnęła fornir.
Na dwóch fotkach jest pokazany sposób dociskania na trzeciej jest zafornirowany element.
W tym przypadku fornir ma nie tylko znaczenie estetyczne , ale również jest jako element konstrukcyjny ,bo materiału właściwego po konsumpcji przez robale to za dużo nie zostało.
Pozdrawiam ed_net.
Załączniki
DSCF0044.JPG
DSCF0047.JPG
DSCF0050.JPG
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Fornirowanie wycinka wałka

Post autor: Piotr »

Cieszy mnie, że nadal ktoś potrafi takie coś wykonać. Natomiast mistrzostwem świata jest dla mnie fornirowanie wycinka kuli. Wciąż nie mam pojęcia jak to się robiło, mimo że widziałem na własne oczy gotowy przedmiot.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Tak, na przykład Elektrit Gloria i jej narożniki.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

ed_net pisze:Zastosowałem docisk przy pomocy rury winidurowej -spustowa od rynny , dwóch docisków i dużego imadła w którym rura została ściśnięta do owalu i docisnęła fornir.
W podobny sposób robiłem boczki Pioniera, tyle że wykorzystałem fragment rury winidurowej przeciętej wzdłuż i całość owinąłem linką naprężoną drewnianymi klinikami.
ODPOWIEDZ