Witam !
Fornirowanie w amatorskich warunkach zmusza do stosowania różnego rodzaju "sposobów" na dociskanie forniru do podłoża szczególnie w przypadku niepłaskich powierzchni.
Aktualnie przyszło mi fornirować kolumienki o kształcie wycinka walca do pionowego radia.
Zastosowałem docisk przy pomocy rury winidurowej -spustowa od rynny , dwóch docisków i dużego imadła w którym rura została ściśnięta do owalu i docisnęła fornir.
Na dwóch fotkach jest pokazany sposób dociskania na trzeciej jest zafornirowany element.
W tym przypadku fornir ma nie tylko znaczenie estetyczne , ale również jest jako element konstrukcyjny ,bo materiału właściwego po konsumpcji przez robale to za dużo nie zostało.
Pozdrawiam ed_net.
Fornirowanie wycinka wałka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Fornirowanie wycinka wałka
Cieszy mnie, że nadal ktoś potrafi takie coś wykonać. Natomiast mistrzostwem świata jest dla mnie fornirowanie wycinka kuli. Wciąż nie mam pojęcia jak to się robiło, mimo że widziałem na własne oczy gotowy przedmiot.
- jacekk
- 1250...1874 posty
Tak, na przykład Elektrit Gloria i jej narożniki.
-
- 3125...6249 postów
W podobny sposób robiłem boczki Pioniera, tyle że wykorzystałem fragment rury winidurowej przeciętej wzdłuż i całość owinąłem linką naprężoną drewnianymi klinikami.ed_net pisze:Zastosowałem docisk przy pomocy rury winidurowej -spustowa od rynny , dwóch docisków i dużego imadła w którym rura została ściśnięta do owalu i docisnęła fornir.