SOL II - dawno nie było tranzystorów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
SOL II - dawno nie było tranzystorów
Oto kilka obrazków z powstawania specjalnego egzemplarza wzmacniacza tranzystorowego SOL.
W porównaniu do bazowej wersji moc oraz pojemność w zasilaczu wzrosną ponad dwukrotnie, a na dodatek w roli potencjometru wystąpi słynny DACT.
W porównaniu do bazowej wersji moc oraz pojemność w zasilaczu wzrosną ponad dwukrotnie, a na dodatek w roli potencjometru wystąpi słynny DACT.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: SOL II - dawno nie było tranzystorów
Dziś po długich przygodach przyjechały radiatory. Niestety moja pracownia nie jest wolnostojącym budynkiem, więc o 22 wypadało przestać wiercić.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Dziś prostokącik. Na zdjęciu 10kHz, przy czym kształt nie zmienia się w ogóle w funkcji mocy.
Pasmo 3dB sięga poza zakres mojego generatora. Przy 1MHz spadek wynosi 2dB, natomiast 1dB pojawia się przy 720kHz. Wydaje mi się, że sensownie będzie do codziennego użytkowania ograniczyć fg do na przykład 200kHz.
Pasmo 3dB sięga poza zakres mojego generatora. Przy 1MHz spadek wynosi 2dB, natomiast 1dB pojawia się przy 720kHz. Wydaje mi się, że sensownie będzie do codziennego użytkowania ograniczyć fg do na przykład 200kHz.
-
- 2500...3124 posty
Wow, dawno nie widziałem poczciwej OS-301, muszę kiedyś naprawić swoją
Napisałbyś chociaż dwa słowa o konstrukcji wzmacniacza. MOSFET czy BJT itd.

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
To wyjątkowo pancerny oscyloskop. Przeżył trzy młodsze, a do prostych prac przy audio nadaje się doskonale.Einherjer pisze:Wow, dawno nie widziałem poczciwej OS-301, muszę kiedyś naprawić swoją![]()
Oczywiście hybryda, jak to u nas, ale bez lamp, lecz bipolarno-fetowa. Jest kolejnym, rozwiniętym i poprawionym wcieleniem starego pomysłu opisanego tu: https://sites.google.com/site/krzacze/artykuly/solEinherjer pisze:Napisałbyś chociaż dwa słowa o konstrukcji wzmacniacza. MOSFET czy BJT itd.
Z ciekawostek, przy podłączeniu układu długimi, nieekranowanymi przewodami poprowadzonymi obok siebie wejście z wyjściem, wzbudził się delikatnie na... 20MHz

Przy okazji chciałbym podziękować RomkowiD za pomoc w doborze odpowiednich typów tranzystorów. Oszczędziło mi to wielu prób i błędów

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jeszcze kilka obrazków. Jutro szybka sesja zdjęciowa i wzmacniacz idzie w świat.
Wersji do samodzielnego montażu na razie nie przewiduję
Wersji do samodzielnego montażu na razie nie przewiduję

-
- 2500...3124 posty
Trochę mi dziwnie wyglądają w jednym wzmacniaczu super wypasiony potencjometr i plastikowy selektor wejść 

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
W obu tych elementach część izolacyjna wykonana jest z plastiku. Poza tym styki przełącznika są srebrne, więc nie widzę problemu. Potencjometr to co innego, ma się nie wycierać i przede wszystkim musi być współbieżny, a DACT ma nierównomierność mniejszą niż 0,5dB od pierwszego kroku.
Ładne.
Jedyne do czego bym się przyczepił, to mocowanie tych dużych tranzystorów i mostka prostowniczego do radiatora.
Dałbym większe podkładki pod nakrętki, aby obudowy tych elementów były dociskane do radiatora większą powierzchnią a nie "punktowo" w środku.
Jedyne do czego bym się przyczepił, to mocowanie tych dużych tranzystorów i mostka prostowniczego do radiatora.
Dałbym większe podkładki pod nakrętki, aby obudowy tych elementów były dociskane do radiatora większą powierzchnią a nie "punktowo" w środku.
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 

Super! Estetyka jest na doskonałym poziomie.
Moje uwagi:
Złącza na śrubki to zło
Lepiej dać kołek i dolutować. Nie cynuj kabli przed przykręceniem bo cyna popłynie i docisk słabnie. Po latach na złączu powstaną związki i dziwnych własnościach (szumią, działają półprzewodnikowo). Lut jest wieczny. Łatwość demontaż jest tylko bardzo względnym atutem.
Prki dał bym cermetowe.
PS
Cały świat jest dumny z własnych okolicznych języków, bądźmy i my
Moje uwagi:
Złącza na śrubki to zło

Prki dał bym cermetowe.
PS
Cały świat jest dumny z własnych okolicznych języków, bądźmy i my

A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Witam.
Wykonanie, jak w przypadku większości Twoich ostatnich konstrukcji, perfekcyjne. Świetne pasmo przenoszenia. A jaką otrzymałeś moc wyjściową i przy jakim napięciu zasilania? Konstrukcja wygląda na dość prostą, więc ciekaw jestem jak wypadły pozostałe parametry - czułość wejściowa, dynamika (odstęp sygnału od szumów), rezystancja wyjściowa, poziom zniekształceń nieliniowych, stabilność temperaturowa prądów spoczynkowych? Miałeś czas pomierzyć te parametry?
Co do złącz ARK, to podobnie jak Ukaniu, ja również preferuję połączenia lutowane, przynajmniej w przypadku wzmacniaczy. Przy połączeniach skręcanych cynowanie kabli jest niedopuszczalnie, ale Ciebie o to nie podejrzewam..
Przy mocowaniu przewodów w takich złączach, na ich odizolowane końce warto zacisnąć metalowe srebrzone tulejki, dzięki czemu przewody nigdy się nie poluzują i nie pogorszy się ich kontrakt elektryczny ze złączami.
Pozdrawiam,
Romek
Wykonanie, jak w przypadku większości Twoich ostatnich konstrukcji, perfekcyjne. Świetne pasmo przenoszenia. A jaką otrzymałeś moc wyjściową i przy jakim napięciu zasilania? Konstrukcja wygląda na dość prostą, więc ciekaw jestem jak wypadły pozostałe parametry - czułość wejściowa, dynamika (odstęp sygnału od szumów), rezystancja wyjściowa, poziom zniekształceń nieliniowych, stabilność temperaturowa prądów spoczynkowych? Miałeś czas pomierzyć te parametry?
Co do złącz ARK, to podobnie jak Ukaniu, ja również preferuję połączenia lutowane, przynajmniej w przypadku wzmacniaczy. Przy połączeniach skręcanych cynowanie kabli jest niedopuszczalnie, ale Ciebie o to nie podejrzewam..

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Z tego, co miałem okazję sprawdzić:

Generalnie mało spałem przez ostatni tydzień...
Uczciwe 50W/8R, natomiast 100W/4R bardzo przelotnie z braku stosownego obciążenia. Rzadko buduję tak mocne wzmacniaczem więc nie dysponuję rezystorami wytrzymującymi takie moce. Napięcie transformatora to 54V. Zasilanie samego układu wyszło, a jakże, 66.6VRomekd pisze:A jaką otrzymałeś moc wyjściową i przy jakim napięciu zasilania?

Zawsze celuję w pełną moc z 0,775V. Tym razem również udało się z dobrym przybliżeniem.Romekd pisze:czułość wejściowa
Lepiej niż dostępne laboratorium. Na głośnikach 92dB/W trzeba wsadzić ucho bliżej niż 5cm od głośnika w absolutnie cichym pomieszczeniu, żeby stwierdzić czy wzmacniacz jest w ogóle włączony. Wydaje mi się, że to w dużej mierze kwestia rozmieszczenia przewodów i rysunku ścieżek na płytce.Romekd pisze:dynamika (odstęp sygnału od szumów)
Jak pewnie pamiętasz, nie jestem zwolennikiem forsowania współczynnika tłumienia. Tutaj również wartość rzędu 20 uznaję za całkowicie zadowalającą.Romekd pisze:rezystancja wyjściowa
Zmierzone 0,15% przy 1W@1kHz, ale sam generator ma niewiele mniej...Romekd pisze:poziom zniekształceń nieliniowych
Perfekcyjna. W przeciwieństwie do hybryd o stopniach unipolarnych, tutaj można ustawić prąd na zimno 3 sekundy po włączeniu i nie drgnie ani odrobinę.Romekd pisze:stabilność temperaturowa prądów spoczynkowych?
NieRomekd pisze:Miałeś czas pomierzyć te parametry?

Generalnie mało spałem przez ostatni tydzień...
Czyli całkiem nieźle. Zniekształcenia mogłyby być nieco mniejsze, ale myślę, że to wymagałoby użycia większej liczby tranzystorów i bardziej rozbudowanego układu.
Ostatnio naprawiałem znajomemu wzmacniacz pewnej renomowanej firmy (produkcja - lata 80.). W obudowie producent umieścił same stopnie mocy, na panelu przednim przednim duże, kapitalnie wyglądające wskaźniki mocy wyjściowej (podświetlane żarówkami) oraz włącznik sieciowy. Duża moc wyjściowa, szybkość narastania sygnału ponad 400 V/us i zniekształcenia harmoniczne na granicy moich możliwości pomiarowych. W każdym kanale, w torze sygnałowym, pracowało po kilkadziesiąt tranzystorów.. Sam nie wiem po co tego aż tyle nawtykali...
Pozdrawiam,
Romek
Ostatnio naprawiałem znajomemu wzmacniacz pewnej renomowanej firmy (produkcja - lata 80.). W obudowie producent umieścił same stopnie mocy, na panelu przednim przednim duże, kapitalnie wyglądające wskaźniki mocy wyjściowej (podświetlane żarówkami) oraz włącznik sieciowy. Duża moc wyjściowa, szybkość narastania sygnału ponad 400 V/us i zniekształcenia harmoniczne na granicy moich możliwości pomiarowych. W każdym kanale, w torze sygnałowym, pracowało po kilkadziesiąt tranzystorów.. Sam nie wiem po co tego aż tyle nawtykali...

Pozdrawiam,
Romek
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Brak golbalnego USZRomekd pisze:Zniekształcenia mogłyby być nieco mniejsze, ale myślę, że to wymagałoby użycia większej liczby tranzystorów i bardziej rozbudowanego układu.

Brzmi jak Accuphase.Romekd pisze:Ostatnio naprawiałem znajomemu wzmacniacz pewnej renomowanej firmy (produkcja - lata 80.).[...]
To całkowicie zmienia postać rzeczy. W takim razie wynik jest świetnyPiotr pisze:Brak golbalnego USZ![]()

Pozdrawiam,
Romek