SOL II - dawno nie było tranzystorów

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

SOL II - dawno nie było tranzystorów

Post autor: Piotr »

Oto kilka obrazków z powstawania specjalnego egzemplarza wzmacniacza tranzystorowego SOL.
W porównaniu do bazowej wersji moc oraz pojemność w zasilaczu wzrosną ponad dwukrotnie, a na dodatek w roli potencjometru wystąpi słynny DACT.
Załączniki
cP6230147.jpg
cP6230152.jpg
cP6230161.jpg
cP6230182.jpg
cP6240149.jpg
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: SOL II - dawno nie było tranzystorów

Dziś po długich przygodach przyjechały radiatory. Niestety moja pracownia nie jest wolnostojącym budynkiem, więc o 22 wypadało przestać wiercić.
Załączniki
cP6260146a.jpg
cP6260142.jpg
cP6250156.jpg
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Dziś prostokącik. Na zdjęciu 10kHz, przy czym kształt nie zmienia się w ogóle w funkcji mocy.
Pasmo 3dB sięga poza zakres mojego generatora. Przy 1MHz spadek wynosi 2dB, natomiast 1dB pojawia się przy 720kHz. Wydaje mi się, że sensownie będzie do codziennego użytkowania ograniczyć fg do na przykład 200kHz.
Załączniki
cP6290142.jpg
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Wow, dawno nie widziałem poczciwej OS-301, muszę kiedyś naprawić swoją ;) Napisałbyś chociaż dwa słowa o konstrukcji wzmacniacza. MOSFET czy BJT itd.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Einherjer pisze:Wow, dawno nie widziałem poczciwej OS-301, muszę kiedyś naprawić swoją ;)
To wyjątkowo pancerny oscyloskop. Przeżył trzy młodsze, a do prostych prac przy audio nadaje się doskonale.
Einherjer pisze:Napisałbyś chociaż dwa słowa o konstrukcji wzmacniacza. MOSFET czy BJT itd.
Oczywiście hybryda, jak to u nas, ale bez lamp, lecz bipolarno-fetowa. Jest kolejnym, rozwiniętym i poprawionym wcieleniem starego pomysłu opisanego tu: https://sites.google.com/site/krzacze/artykuly/sol

Z ciekawostek, przy podłączeniu układu długimi, nieekranowanymi przewodami poprowadzonymi obok siebie wejście z wyjściem, wzbudził się delikatnie na... 20MHz :lol:

Przy okazji chciałbym podziękować RomkowiD za pomoc w doborze odpowiednich typów tranzystorów. Oszczędziło mi to wielu prób i błędów :)
Załączniki
cP6290151.jpg
cP6290152.jpg
cP6290157.jpg
cP6290165.jpg
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Jeszcze kilka obrazków. Jutro szybka sesja zdjęciowa i wzmacniacz idzie w świat.
Wersji do samodzielnego montażu na razie nie przewiduję :twisted:
Załączniki
cP6300161.jpg
cP6300171.jpg
cP6300174.jpg
cP6300177.jpg
cP6300180.jpg
cP6300183.jpg
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Trochę mi dziwnie wyglądają w jednym wzmacniaczu super wypasiony potencjometr i plastikowy selektor wejść :P
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

W obu tych elementach część izolacyjna wykonana jest z plastiku. Poza tym styki przełącznika są srebrne, więc nie widzę problemu. Potencjometr to co innego, ma się nie wycierać i przede wszystkim musi być współbieżny, a DACT ma nierównomierność mniejszą niż 0,5dB od pierwszego kroku.
Awatar użytkownika
isophon
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: isophon »

Ładne.
Jedyne do czego bym się przyczepił, to mocowanie tych dużych tranzystorów i mostka prostowniczego do radiatora.
Dałbym większe podkładki pod nakrętki, aby obudowy tych elementów były dociskane do radiatora większą powierzchnią a nie "punktowo" w środku.
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 8)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Super! Estetyka jest na doskonałym poziomie.
Moje uwagi:
Złącza na śrubki to zło :!: Lepiej dać kołek i dolutować. Nie cynuj kabli przed przykręceniem bo cyna popłynie i docisk słabnie. Po latach na złączu powstaną związki i dziwnych własnościach (szumią, działają półprzewodnikowo). Lut jest wieczny. Łatwość demontaż jest tylko bardzo względnym atutem.
Prki dał bym cermetowe.

PS
Cały świat jest dumny z własnych okolicznych języków, bądźmy i my :!:
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Wykonanie, jak w przypadku większości Twoich ostatnich konstrukcji, perfekcyjne. Świetne pasmo przenoszenia. A jaką otrzymałeś moc wyjściową i przy jakim napięciu zasilania? Konstrukcja wygląda na dość prostą, więc ciekaw jestem jak wypadły pozostałe parametry - czułość wejściowa, dynamika (odstęp sygnału od szumów), rezystancja wyjściowa, poziom zniekształceń nieliniowych, stabilność temperaturowa prądów spoczynkowych? Miałeś czas pomierzyć te parametry?
Co do złącz ARK, to podobnie jak Ukaniu, ja również preferuję połączenia lutowane, przynajmniej w przypadku wzmacniaczy. Przy połączeniach skręcanych cynowanie kabli jest niedopuszczalnie, ale Ciebie o to nie podejrzewam..:wink: Przy mocowaniu przewodów w takich złączach, na ich odizolowane końce warto zacisnąć metalowe srebrzone tulejki, dzięki czemu przewody nigdy się nie poluzują i nie pogorszy się ich kontrakt elektryczny ze złączami.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Z tego, co miałem okazję sprawdzić:
Romekd pisze:A jaką otrzymałeś moc wyjściową i przy jakim napięciu zasilania?
Uczciwe 50W/8R, natomiast 100W/4R bardzo przelotnie z braku stosownego obciążenia. Rzadko buduję tak mocne wzmacniaczem więc nie dysponuję rezystorami wytrzymującymi takie moce. Napięcie transformatora to 54V. Zasilanie samego układu wyszło, a jakże, 66.6V 8)
Romekd pisze:czułość wejściowa
Zawsze celuję w pełną moc z 0,775V. Tym razem również udało się z dobrym przybliżeniem.
Romekd pisze:dynamika (odstęp sygnału od szumów)
Lepiej niż dostępne laboratorium. Na głośnikach 92dB/W trzeba wsadzić ucho bliżej niż 5cm od głośnika w absolutnie cichym pomieszczeniu, żeby stwierdzić czy wzmacniacz jest w ogóle włączony. Wydaje mi się, że to w dużej mierze kwestia rozmieszczenia przewodów i rysunku ścieżek na płytce.
Romekd pisze:rezystancja wyjściowa
Jak pewnie pamiętasz, nie jestem zwolennikiem forsowania współczynnika tłumienia. Tutaj również wartość rzędu 20 uznaję za całkowicie zadowalającą.
Romekd pisze:poziom zniekształceń nieliniowych
Zmierzone 0,15% przy 1W@1kHz, ale sam generator ma niewiele mniej...
Romekd pisze:stabilność temperaturowa prądów spoczynkowych?
Perfekcyjna. W przeciwieństwie do hybryd o stopniach unipolarnych, tutaj można ustawić prąd na zimno 3 sekundy po włączeniu i nie drgnie ani odrobinę.
Romekd pisze:Miałeś czas pomierzyć te parametry?
Nie ;)
Generalnie mało spałem przez ostatni tydzień...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czyli całkiem nieźle. Zniekształcenia mogłyby być nieco mniejsze, ale myślę, że to wymagałoby użycia większej liczby tranzystorów i bardziej rozbudowanego układu.
Ostatnio naprawiałem znajomemu wzmacniacz pewnej renomowanej firmy (produkcja - lata 80.). W obudowie producent umieścił same stopnie mocy, na panelu przednim przednim duże, kapitalnie wyglądające wskaźniki mocy wyjściowej (podświetlane żarówkami) oraz włącznik sieciowy. Duża moc wyjściowa, szybkość narastania sygnału ponad 400 V/us i zniekształcenia harmoniczne na granicy moich możliwości pomiarowych. W każdym kanale, w torze sygnałowym, pracowało po kilkadziesiąt tranzystorów.. Sam nie wiem po co tego aż tyle nawtykali...:wink:

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Romekd pisze:Zniekształcenia mogłyby być nieco mniejsze, ale myślę, że to wymagałoby użycia większej liczby tranzystorów i bardziej rozbudowanego układu.
Brak golbalnego USZ :!:
Romekd pisze:Ostatnio naprawiałem znajomemu wzmacniacz pewnej renomowanej firmy (produkcja - lata 80.).[...]
Brzmi jak Accuphase.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Piotr pisze:Brak golbalnego USZ :!:
To całkowicie zmienia postać rzeczy. W takim razie wynik jest świetny :D

Pozdrawiam,
Romek
ODPOWIEDZ