Kondensator MKP w zasilaczu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Kondensator MKP w zasilaczu.
Mam pytanie. Jakie są zalety stosowania kondensatorów MKP w zasilaczu zamiast kondensatorów elektrolitycznych, czyli o wartościach powyżej 10uF?
-
- 2500...3124 posty
Re: Kondensator MKP w zasilaczu.
To zależy o jakim zasilaczu mowa i w jakim jego miejscu ten kondensator.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Przede wszystkim długowieczność i stałość parametrów w czasie.lukasz_t pisze:Jakie są zalety stosowania kondensatorów MKP w zasilaczu zamiast kondensatorów elektrolitycznych, czyli o wartościach powyżej 10uF?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
W jaki miejscu..., nieraz widziałem cały zasilacz zbudowany z kondensatorów MKP z przedziału 16-22uF, czyli 4 sztuki w sumie. Piotr, czy to się może jakoś przekładać na dźwięk?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Po kilkunastu latach, kiedy elektrolity będą już suche jak pieprz, będzie się bardzo przekładaćlukasz_t pisze:Piotr, czy to się może jakoś przekładać na dźwięk?

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Jeszcze jedną zaletą jest mniejsza rezystancja szeregowa takiego układu kondensatorów. Można też połączyć elektrolity z kondensatorem stałym. W profesjonalnych zasilaczach impulsowych często spotyka się bocznikowanie kondensatorów elektrolitycznych prostownika sieciowego kondensatorami MKP o pojemności rzędu części mikrofarada.
Jeszcze jedną zaletą jest mniejsza rezystancja szeregowa takiego układu kondensatorów. Można też połączyć elektrolity z kondensatorem stałym. W profesjonalnych zasilaczach impulsowych często spotyka się bocznikowanie kondensatorów elektrolitycznych prostownika sieciowego kondensatorami MKP o pojemności rzędu części mikrofarada.
Ratujmy stare tranzystory!
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
W tej materii RomekD wykonywał swego czasu bardzo ciekawe pomiary, które wykazały brak wad przypisywanych powszechnie elektrolitom w zakresach akustycznych. Co więcej, okazało się, że połączenie równoległe współczesnych kondensatorów elektrolitycznego i stałego może prowadzić do niekorzystnych zjawisk. Ostatnimi czasy kondensatory elektrolityczne naprawdę poprawiły się ogromnie w porównaniu do tego, co widywało się w sprzęcie z PRLu. Jedyne, czego wciąż nie posiadają, to długowieczność, ale poprawa w tej kwestii chyba nie jest w interesie producentówAZ12 pisze:Jeszcze jedną zaletą jest mniejsza rezystancja szeregowa takiego układu kondensatorów.

- AZ12
- 3125...6249 postów
WitamPiotr pisze:Jedyne, czego wciąż nie posiadają, to długowieczność, ale poprawa w tej kwestii chyba nie jest w interesie producentów.
To powoduje masowe awarie wszelkiego rodzaju współczesnej elektroniki.
Zwiększenie pojemności kondensatorów elektrolitycznych przy jednoczesnym zmniejszeniu ich wymiarów prowadzi do zmniejszenia ich trwałości.
viewtopic.php?f=14&t=14847&start=15
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
O, właśnie o ten post mi chodziło:
viewtopic.php?f=14&t=14847&start=20
viewtopic.php?f=14&t=14847&start=20
Obecnie produkuje się bele co bo sprzęt ma bardzo krótki żywot.A cencik zaoszczędzony skutkuje dziesiątkami milionów w mass production.
Polskie kondensatory elektrolitycznie były całkiem niezłe poza słynną czerwona serią.Ale ja nie znam nic dobrego co czerwone(krasnoje) poza marchewką i truskawką.
T
Polskie kondensatory elektrolitycznie były całkiem niezłe poza słynną czerwona serią.Ale ja nie znam nic dobrego co czerwone(krasnoje) poza marchewką i truskawką.
T
- AZ12
- 3125...6249 postów
A to dlatego że kondensatory elektrolityczne są celowo umieszczone przy nagrzewających się elementach np: tranzystory mocy. Przykładem są zasilacze komputerowe i monitory LCD.chrzan49 pisze:Obecnie produkuje się bele co bo sprzęt ma bardzo krótki żywot. A cencik zaoszczędzony skutkuje dziesiątkami milionów w mass production.
Produkcja i recykling tego dziadostwa zużywa wiele energii i surowców.
- szalony
- moderator
Ponieważ kącik audiofillski ma luźniejszą tematykę a temat dotyczy trwałości kondensatorów elektrolitycznych, pozwolę sobie zadać tutaj pytanie o "solid capacitor". Tajwański producent mojej, dość wiekowej już karty graficznej (oraz płyty głównej) chwali się napisami "ALL SOLID ELECTROLYTIC CAPACITOR". Wiadomo, że to zwykły marketingowy bełkot, ale o ile pamiętam że dawno dawno temu miałem na płycie głównej zwykłe elektrolity które oczywiście spuchły i popękały, to tutaj oprócz prostokątnych tantali takich kondensatorów nie widzę. Wszystkie kondensatory elektrolityczne to takie szare aluminiowe puszki z paskiem oznaczającym biegunowość. Ale co to za wymysł "solid electrolytic" ? Wydaje mi się że to najzwyklejsze elektrolity SMD. Producent gwarantuje żywotność aż 10 lat (!)
chociaż tutaj wydaje się to usprawiedliwione, bo 10-letnia karta graficzna i tak będzie nadawać się do muzeum techniki. Podobne kondensatory widziałem we wzmacniaczu Denona, myślałem że to najzwyklejsze elektrolity.

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Czołem.
Prawdopodobnie w opisywanej przez Ciebie karcie graficznej zastosowano aluminiowe kondensatory elektrolityczne ze stałym (suchym) elektrolitem. W kondensatorach tych, podobnie jak w "zwykłych" kondensatorach elektrolitycznych dielektrykiem jest tlenek glinu, jednak zamiast znanego wszystkim ciekłego (wodnego) elektrolitu wykorzystano przewodzące stałe polimery. Kondensatory te mają zdecydowanie niższą rezystancję szeregową ESR, większe dopuszczalne prądy ładowania-rozładowania, oraz nieporównywalnie większą trwałość. Ich wadą są większe prądy upływności, co akurat w typowych dla nich zastosowaniach (zasilacze impulsowe, przetwornice napięcia itp.) nie stanowi żadnego problemu. Nie puchną, gdyż nie tworzą się w nich gazy (nie ma typowego rozkładu elektrolitu z wydzieleniem gazów, nie może też się on zagotować i przejść w parę..), mogą być więc hermetyczne (ich obudowy nie mają charakterystycznych dla zwykłych "elektrolitów" nacięć na obudowie, chroniących kondensator przed eksplozją). Wyglądają jak zwykłe kondensatory elektrolityczne do montażu SMD, a cechą różniącą je od zwykłych "elektrolitów" są napisy, wykonane najczęściej w kolorze fioletowym, niebieskim lub czerwonym (nigdy nie spotkałem się z napisami w kolorze czarnym, na tego typu kondensatorach...). Kondensatory te mogą być również zamykane w obudowach identycznych jak kondensatory tantalowe SMD.
https://www.google.pl/search?q=polymer+ ... 00&bih=652
http://elektronikab2b.pl/katalog-firm/p ... ynniku-esr
Pozdrawiam,
Romek
Prawdopodobnie w opisywanej przez Ciebie karcie graficznej zastosowano aluminiowe kondensatory elektrolityczne ze stałym (suchym) elektrolitem. W kondensatorach tych, podobnie jak w "zwykłych" kondensatorach elektrolitycznych dielektrykiem jest tlenek glinu, jednak zamiast znanego wszystkim ciekłego (wodnego) elektrolitu wykorzystano przewodzące stałe polimery. Kondensatory te mają zdecydowanie niższą rezystancję szeregową ESR, większe dopuszczalne prądy ładowania-rozładowania, oraz nieporównywalnie większą trwałość. Ich wadą są większe prądy upływności, co akurat w typowych dla nich zastosowaniach (zasilacze impulsowe, przetwornice napięcia itp.) nie stanowi żadnego problemu. Nie puchną, gdyż nie tworzą się w nich gazy (nie ma typowego rozkładu elektrolitu z wydzieleniem gazów, nie może też się on zagotować i przejść w parę..), mogą być więc hermetyczne (ich obudowy nie mają charakterystycznych dla zwykłych "elektrolitów" nacięć na obudowie, chroniących kondensator przed eksplozją). Wyglądają jak zwykłe kondensatory elektrolityczne do montażu SMD, a cechą różniącą je od zwykłych "elektrolitów" są napisy, wykonane najczęściej w kolorze fioletowym, niebieskim lub czerwonym (nigdy nie spotkałem się z napisami w kolorze czarnym, na tego typu kondensatorach...). Kondensatory te mogą być również zamykane w obudowach identycznych jak kondensatory tantalowe SMD.
https://www.google.pl/search?q=polymer+ ... 00&bih=652
http://elektronikab2b.pl/katalog-firm/p ... ynniku-esr
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- szalony
- moderator
Dzięki za informacje. Aż z ciekawości oglądnę je jak będę odkurzał komputer.
A to po to są te nacięcia... Myślałem że to tylko pozostałość po sztancowaniu obudowy, mniej lub bardziej zamierzona. Fakt, jak kondensator spuchnie to gaz ucieka tamtędy.Romekd pisze: ich obudowy nie mają charakterystycznych dla zwykłych "elektrolitów" nacięć na obudowie, chroniących kondensator przed eksplozją
Senza mai stancià nè mai rifiatà