Synchrodyna

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Synchrodyna

Post autor: jacekk »

Znalazłem na forum wątek na temat odbioru transmisji CW i SSB za pomocą prostych układów i właśnie tytułowa synchrodyna też się w nim pojawiła. Zastanawiam się czy użycie drugiej połówki ECC85 jako wzmacniacza w.cz zamiast m.cz nie poprawiło by czułości układu. Wzmacniacz m.cz można w bardzo prosty sposób zrobić na jednej lub nawet dwóch EF80. Tylko kwestia czy użycie drugiej triody z tej samej bańki nie powodowało by powstania jakiegoś sprzężenia, czy innych niepożądanych skutków. Nie mam żadnych doświadczeń z tego typu układami, więc liczę na waszą pomoc.

Schemat na samym dole pierwszej strony tego wątku:
viewtopic.php?f=11&t=4568&hilit=synchrodyna

Doczytałem jeszcze że czułość układu zależy TYLKO od czułości wzmacniacza m.cz. Czy to jest całkowita prawda? Gdzie można poczytać w ojczystym języku coś więcej o tym typie odbiornika? Zaciekawił mnie ten temat bardzo..
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Synchrodyna

Więc zrobiłem, uruchomiłem i... będę rozbierał. Czułość układu jak na taką prostą konstrukcję jest całkiem przyzwoita, selektywność... Odbieram na raz około 10-15 stacji pracujących CW :wink: SSb słychać tylko gwizd jak w odbiorniku reakcyjnym przy źle ustawionej reakcji. Zwykłe stacje AM słychać jeszcze całkiem znośnie, przy silniejszym sygnale jakość odbioru jest zadziwiająco dobra. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale mnie wczoraj jakaś niemiecka stacja zaskoczyła jak usłyszałem coś co brzmiało jak 50% FM-u. Dołożyłem do tego odbiornika lampkę ECL82 jako wzmacniacz głośnikowy, mocy aż nadto.

Ciekawa, pouczająca konstrukcja, w celach dydaktycznych można "ulepić", mimo to jednak prosty reakcyjniak na EF80 zapewnia znacznie lepszy odbiór. Gdyby dało się jeszcze poprawić jakoś selektywność reakcji...
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

jacekk pisze: Doczytałem jeszcze że czułość układu zależy TYLKO od czułości wzmacniacza m.cz. Czy to jest całkowita prawda?
Popatrz tylko na te dwa schematy. Widać? :)
W drugim załączniku jest też trochę do poczytania w ojczystym języku, przy czym trzeba zaznaczyć że akurat ten odbiornik ma dość nietypowy detektor i oscylator (pracujący na 1/2 częstoliwości odbieranej, typowe pracują na takiej samej).
Załączniki
odb-AR1969-07.pdf
(110.39 KiB) Pobrany 150 razy
odb-Re1983-05.pdf
(475.82 KiB) Pobrany 628 razy
_
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

O... Ten drugi układ wraz z opisem to jest to. Dzięki za linki :)
ODPOWIEDZ