Znalazłem na forum wątek na temat odbioru transmisji CW i SSB za pomocą prostych układów i właśnie tytułowa synchrodyna też się w nim pojawiła. Zastanawiam się czy użycie drugiej połówki ECC85 jako wzmacniacza w.cz zamiast m.cz nie poprawiło by czułości układu. Wzmacniacz m.cz można w bardzo prosty sposób zrobić na jednej lub nawet dwóch EF80. Tylko kwestia czy użycie drugiej triody z tej samej bańki nie powodowało by powstania jakiegoś sprzężenia, czy innych niepożądanych skutków. Nie mam żadnych doświadczeń z tego typu układami, więc liczę na waszą pomoc.
Schemat na samym dole pierwszej strony tego wątku:
viewtopic.php?f=11&t=4568&hilit=synchrodyna
Doczytałem jeszcze że czułość układu zależy TYLKO od czułości wzmacniacza m.cz. Czy to jest całkowita prawda? Gdzie można poczytać w ojczystym języku coś więcej o tym typie odbiornika? Zaciekawił mnie ten temat bardzo..
Synchrodyna
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jacekk
- 1250...1874 posty
Re: Synchrodyna
Więc zrobiłem, uruchomiłem i... będę rozbierał. Czułość układu jak na taką prostą konstrukcję jest całkiem przyzwoita, selektywność... Odbieram na raz około 10-15 stacji pracujących CW
SSb słychać tylko gwizd jak w odbiorniku reakcyjnym przy źle ustawionej reakcji. Zwykłe stacje AM słychać jeszcze całkiem znośnie, przy silniejszym sygnale jakość odbioru jest zadziwiająco dobra. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale mnie wczoraj jakaś niemiecka stacja zaskoczyła jak usłyszałem coś co brzmiało jak 50% FM-u. Dołożyłem do tego odbiornika lampkę ECL82 jako wzmacniacz głośnikowy, mocy aż nadto.
Ciekawa, pouczająca konstrukcja, w celach dydaktycznych można "ulepić", mimo to jednak prosty reakcyjniak na EF80 zapewnia znacznie lepszy odbiór. Gdyby dało się jeszcze poprawić jakoś selektywność reakcji...

Ciekawa, pouczająca konstrukcja, w celach dydaktycznych można "ulepić", mimo to jednak prosty reakcyjniak na EF80 zapewnia znacznie lepszy odbiór. Gdyby dało się jeszcze poprawić jakoś selektywność reakcji...
Popatrz tylko na te dwa schematy. Widać?jacekk pisze: Doczytałem jeszcze że czułość układu zależy TYLKO od czułości wzmacniacza m.cz. Czy to jest całkowita prawda?

W drugim załączniku jest też trochę do poczytania w ojczystym języku, przy czym trzeba zaznaczyć że akurat ten odbiornik ma dość nietypowy detektor i oscylator (pracujący na 1/2 częstoliwości odbieranej, typowe pracują na takiej samej).
- Załączniki
-
- odb-AR1969-07.pdf
- (110.39 KiB) Pobrany 150 razy
-
- odb-Re1983-05.pdf
- (475.82 KiB) Pobrany 628 razy
_
- jacekk
- 1250...1874 posty
O... Ten drugi układ wraz z opisem to jest to. Dzięki za linki