Przełącznik źródła sygnału

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

keszybz
2 posty
2 posty

Przełącznik źródła sygnału

Post autor: keszybz »

Mając w domu kilka źródeł sygnału (TV, PC, CD) i jeden wzmacniacz (w tym przypadku V-5) dosyć kłopotliwa jest zmiana źródła dźwięku - czyli wypinanie i wpinanie kabli sygnałowych. Kilka razy przymierzałem się do realizacji przełącznika sygnałów z wykorzystaniem różnego rodzaju przełączników dostępnych w handlu. Stworzyłem kilka rozwiązań bazujących na przełącznikach tzw. "hebelkowych", niestety pojawiał się przydźwięk (związany prawdopodobnie z ich konstrukcją), który próbowałem z różnym skutkiem eliminować (np. ekranując połączenia lub same przełączniki). Problem przestał istnieć dopiero w momencie zmiany typu przełącznika - zastosowałem mianowicie (za kilka złotych na Allegro) radziecki przełącznik trzy-pozycyjny i cztero-sekcyjny.
Sam przełącznik wymagał przeróbki gdyż oryginalnie był on w wersji "konnej" czyli przełączanie (mimo dużego pokrętła) wymagało przyłożenia dużych sił. W przełączniku wystarczy zamienić sprężynkę na bardziej "miękką". Bardzo ważne jest powtórne złożenie poszczególnych elementów przełącznika a przede wszystkim dwóch pierścieni, które decydują o początku i końcu zakresu obrotowego oraz o ilości pozycji przełączania. Jeśli ktoś nie ma umiejętności "powrotu do stanu początkowego rozbieranego urządzenia" to proponuję nie modyfikować przełącznika. Na kilku załączonych obrazkach przedstawiłem cały proces wytworzenia w/w przełącznika. Na forum Triody jestem początkujący i nie wiem nawet czy umieściłem ten wątek we właściwym dziale. Będę wdzięczny za ocenę tego co napisałem a jednocześnie skonstruowałem.

keszybz
Załączniki
Obraz-01
Obraz-01
Obraz-02
Obraz-02
Obraz-03
Obraz-03
Obraz-04
Obraz-04
Obraz-05
Obraz-05
Obraz-06
Obraz-06
Obraz-07
Obraz-07
Obraz-08
Obraz-08
Obraz-09
Obraz-09
Obraz-10
Obraz-10
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Przełącznik źródła sygnału

Post autor: Thereminator »

Bardziej to pasuje do DIY na Elektrodzie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
klik

Post autor: klik »

keszybz pisze:Mając w domu kilka źródeł sygnału (TV, PC, CD) i jeden wzmacniacz (w tym przypadku V-5) dosyć kłopotliwa jest zmiana źródła dźwięku - czyli wypinanie i wpinanie kabli sygnałowych. Kilka razy przymierzałem się do realizacji przełącznika sygnałów z wykorzystaniem różnego rodzaju przełączników dostępnych w handlu. Stworzyłem kilka rozwiązań bazujących na przełącznikach tzw. "hebelkowych", niestety pojawiał się przydźwięk (związany prawdopodobnie z ich konstrukcją), który próbowałem z różnym skutkiem eliminować (np. ekranując połączenia lub same przełączniki). Problem przestał istnieć dopiero w momencie zmiany typu przełącznika - zastosowałem mianowicie (za kilka złotych na Allegro) radziecki przełącznik trzy-pozycyjny i cztero-sekcyjny.
Będę wdzięczny za ocenę tego co napisałem a jednocześnie skonstruowałem.

keszybz
A ja, tu, z tego miejsca, oceniam Twoją "akcję' bardzo pozytywnie.
Mam też kilka takich przełączników.Były/są stosowane w radiostacjach wojskowych R140
i R137. Oj chyba mnie do nich przekonałeś. Będą prztykały jeszcze 40 lat.
A nie, jak współczesne, z kraju "niekwitnącej wiśni".
A malkontenci, krytykanci, złośliwcy byli, są i będą.
Pozdrawiam
andy
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Bardzo dobrze.Zastosowałeś doskonały przełącznik.
Pozdrawiam T
ODPOWIEDZ