Zasilanie lampy ECC83 niskim napięciem symetrycznym

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Tommy
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: Tommy »

Witam,

ponieważ nie jestem biegły w układach lampowych (i nowy na forum) chciałbym zapoznać sie z opinią specjalistów, co myślicie o zasilaniu lamp niskim napięciem symetrycznym.

Schemat: http://www.diystompboxes.com/pedals/sch ... katube.gif

Zbudowałem ten układzik i działa wyśmienicie, a skoro tak to poco stosować 250V :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Po to można stosować 250V bo tak zasilane układy również działają znakomicie :)
Muszę przyznać, że schemat pokazany pod linkiem jest dla mnie z uwagi na niechlujstwo mało czytelny. Jak widzę takie coś to przechodzi mi ochota na analizowanie - więcej uwagi trzeba poświęcić na odszyfrowanie bazgrołów niż na analizę merytoryczną :cry:
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: wajha25 »

Popieram Kolege jeśli narysujesz to tak jak należy to można będzie się wypowiedzieć na ten temat to co tam "naryzowałeś" jest bardzo nieczytelne.
Tommy
10...14 postów
10...14 postów

Przepraszam bardzo ale ja tego nie narysowałem!!!

Schemat pochodzi ze stronki Adam's Amps http://amps.zugster.net/articles/tube-pedals/ i nie ja jestem jej autorem tylko niejaki Aron Nelson. Więc żale proszę wylewać do niego.

Ja tu liczyłem na pomoc i proszę - nie żebym się obraził :?

Dodane:

Specjalnie dla kolegów postarałem sie i przerysowałem schemat
Załączniki
Shaka Tube autorstwa Arona Nelson'a
Shaka Tube autorstwa Arona Nelson'a
shaka.GIF (7.4 KiB) Przejrzano 1271 razy
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

ja też:(
szkoda że tego wcześniej nie zauwazyłem...
tam u ciebie Tomy jest chyba cos nie tak z zasilaniem czy mi sie zdaje..
czy tam nie ma w zasilaczy jakiegos powielacza albo coś??
Ostatnio zmieniony ndz, 10 kwietnia 2005, 20:04 przez dsrecordss, łącznie zmieniany 1 raz.
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Tommy
10...14 postów
10...14 postów

---> dsrecordss, tam nie ma żadnego powielacza, a mój schemat jest taki jak twój tylko nie narysowałem części zasilacza. Żeby było weselej nadmienię, że w twoim schemacie są błędy, C5 podpięte do plusa zasilania, R8 zamiast 1k ma 470k, a PR4 ma 100k zamiast 10k jak w orginale.

A rezystor R11 10 Ohm jest w zasadzie zbędny, autor zastosował go bo jego trafo dawało za duże napięcie - tak przynajmniej podaje na stronie:
Since my 13VAC 800mA wall wart puts out 15 volts when attached to this circuit, I used a 10ohm resistor in series with one leg of the power supply to get me 12.8VAC. On V+, 11.8V, V-, -14.6V and bias -13.6V. This is where I think it sounds the best to me.
Reszta w zasadzie się zgadza.

---> Marek? Chyba się mylisz
jest to taki audiofilski "poprawiacz" dźwięku - działa to na zasadzie "zobacz jaki mam teraz dzwięk"
To jest przester do gitary i ma zniekształcać dźwięk i to baaardzooo :)

Pozdrawiam.

PS: Orginał ShakaTube na stronie: http://www.diyguitarist.com/DIYStompboxes/ST1590BB.htm
Ostatnio zmieniony ndz, 10 kwietnia 2005, 20:07 przez Tommy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

sorry ale troche sie spieszylem;)
lepiej usune ten schemat.
Jakiego programu używasz??
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Tommy
10...14 postów
10...14 postów

uzywam sPlan 5.0 firmy Abacom

http://www.abacom-online.de/UK/default.html
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Tommy: przepraszam, jeśli moje uwagi dotyczące schematu wziąłeś do siebie. Po linku poznałem, że jest to schemat w internetu i jedynie podajesz do niego odnośnik. Moja uwaga dotyczyła ogólnie przedstawiania schematu szerszemu ogółowi.

Co do schematu to według mnie jest tam w zasilaczu pewna forma podwajacza napięcia z wyprowadzonym środkiem. Stąd z napięcia 12V uzyskujemy 24V (-12...0...+12).

Wracając do tytułowego postu to, że układ jest zasilany napięciem symetrycznym wynika być może nie z jakiś tego specjalnych zalet lecz z praktycznego podejścia Autora aby uprościć zasilanie. Pewnie +/-12V było potrzebne do symetrycznego zasilenia wzmacniacza operacyjnego. Dzięki pokazanemu podejści z jednego uzwojenia 12V Autor zasila wzmacniacz operacyjny, żarzenie lampy i anodowe lampy. Nie nie stoi na przeszkodzie aby napięcie symetryczne dać na lampę. Równie dobrze można ją zasilić napięciem 24V (z lekką modyfikacją związaną z przedpięciem siatek lampy.

Według mnie lampa ECC83 woli jednak wyższe wartości napięć. Zastanawiam się dlaczego Autor nie zastosował np. ECC88.

A tak na koniec, to sam układ i pomysł z jego zasileniem naprawdę mi się podoba. Można szybko i przy minimalnych kosztach posmakowac lamp w torze elektroakustycznym :) . Zważywszy na fakt, że układ ten uruchomiłeś praktycznie można go polecić wszystkim, którzy chcieliby posmakować lamp przy minimum ryzyka, że układ nie zadziała.

Zasilanie lamp niskim napięciem jest ciekawe np. z uwagi na uzyskiwane parametry. Byłoby ciekawe gdybyś przy jakiejś okazji podał np. poziomy sygnałów i zniekształcenia.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Kiedyś znalazłem mod do tego schematu:

http://www.sugardas.lt/~igoramps/shaka_tube_mod.gif. Zresztą mam gdzieś na dysku zapisane jeszcze parę tego typu schematów.
senicz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: senicz »

Tak niskie napiecie dla tego typu lampy powoduje duze znieksztalcenia przebiegu i o to chodzi pewnie w tym ukladzie. Operacyjne na wejsciu i wyjsciu i tak zmienia dzwiek do tego stopnia, ze z lampowego brzmienia nic nie zostanie. Aktualnie to jest problem z zastosowaniem lamp. Z CD i podobnych wychodzi 1-2V rms i zupelnie wystarcza to do wysterowania koncowki mocy. Przelacznik zrodel i potencjometr to elementy wspolczesnych preampow. Ostatecznie mozna dac wtornik na wyjsciu dla dopasowania do kabla i to wszystko co zawiera preamp. Jedyna sensowne zastosowanie lamp to tylko koncowki mocy.
Pozdrawiam Wlodek
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
Tommy
10...14 postów
10...14 postów

---> senicz, po pierwsze na wyjściu w orginalnym schemacie nie ma op-ampa, po drugie mylisz się i to mocno, zadam takie pytanie, czy zrobiłeś ten układ i porównałeś go z półprzewodnikowym cliperem?? Ja tak i różnica jest duża, zupełnie inne masz brzmienie z przeserowanego opampa i zupełnie inne z przesterowanej lampy, nawet jak napędza ją op-amp, spójrz na Marshall'a 8240, tam podwójny op-amp rozpędza ECC83 i do tego jeszcze dochodzi diodowy clipper, czy taka firma jak Marshall pozwoliłaby sobie na bubel??? Po za tym najważniejszy jest efekt końcowy - a ten mnie zadowala, i uważam, że układ jest prosty, dobry i wart polecenia.
Z CD i podobnych wychodzi 1-2V rms i zupelnie wystarcza to do wysterowania koncowki mocy. Przelacznik zrodel i potencjometr to elementy wspolczesnych preampow. Ostatecznie mozna dac wtornik na wyjsciu dla dopasowania do kabla i to wszystko co zawiera preamp.
To jest do gitarki, wkońcu ma zniekształcać dźwięk, więc po co komu podłączac CD?
Jedyna sensowne zastosowanie lamp to tylko koncowki mocy.
Nie, bynajmniej, jest jak najbardziej odwrotnie, sensowne jest stosowanie preampu lampowego do kreowania lampowego brzmienia gitary, końcówka lampowa to zbędny ciężar drogiego trafa itp. Poza tym jak chciałbyś grać na maksymalnym lampowym przesterze tak, żeby nie przeszkadzać sąsiadom, jakbyś miał tylko końcówkę lampową??

Zauważyłem tu duże grono audiofili, hehe :) ja nim nie jestem, ale mówie wam to jest do gitarki, a wzmacniacz do niej to zupełnie inna bajka niż wzmak audio.

Jak zauważyłem po paru eksperymentach, to do zastosowań ECC83 w stom-box'ach wystarcza już minimum 30V, żeby uzyskać satysfakcjonujące brzmeinie. Ale oczywiście im więcej tym lepiej :) W końcu nie ma to jak te 300V :lol:
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

wzmacniacz operacyjny

Post autor: popiol17 »

Jak wzmacniacz operacyjny robi za bufor to sam z siebie nic nie wnosi do dźwięku (i jeżeli nie jest przesterowany), ale wtedy odciążasz lampę co może zmniejszyć zniekształcenia z samej lampy :)
senicz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: senicz »

Zapomnialem, ze to jest uklad znieksztalczaca dzwieku czy sygnalu.
A co do bufora na wyjsciu. To jesli nie slyszysz czy w torze jest tranzystor lub op to po co robic na lampach?
Wlodek
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
Tommy
10...14 postów
10...14 postów

A co do bufora na wyjsciu. To jesli nie slyszysz czy w torze jest tranzystor lub op to po co robic na lampach?
Widzę, że nie możemy sie dogadać. Lampy w tym układzie nie robią za bufor, aktywnie uczestniczą w kreowaniu dźwięku.

Faktycznie, jeśli niebyłoby różnicy pomiędzy tranzystorem/op-amp'em a lampą to traciłoby to sens (i lamp by juz nie było tak jak tego forum!). Ale różnice są (i forum to istnieje!)- chyba sam wiesz, nie tylko na podstawie teorii, ale doświadczeń :)

A tak po za tym, to chyba wiesz, iż sama lampa nawet jako bufor wprowadza do dźwięku harmoniczne, zwykle około kilku procent, jak dobrze pamiętam, jeśli nie jest nasycona zbyt dużym sygnałem, co w porównaniu z tranzystorem dałoby kolosalną różnicę.

Pozdrawiam.

PS: Co to jest getter?
ODPOWIEDZ