Blue-glow

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Blue-glow

Post autor: Teslacoil »

Witam.
Zjawisko jasnobłękitnej poświaty na wewnętrznej stonie anody lampy (nie tej fioletowej na zewnątrz anody) można powiązać z promieniowaniem Czerenkowa widocznym w otoczeniu rdzenia pracującego reaktora jądrowego? Kolor niby się zgadza, cząstki "odpowiedzialne" za to, też.
Jasiu

Re: Blue-glow

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Teslacoil pisze: Zjawisko jasnobłękitnej poświaty na wewnętrznej stonie anody lampy (nie tej fioletowej na zewnątrz anody) można powiązać z promieniowaniem Czerenkowa widocznym w otoczeniu rdzenia pracującego reaktora jądrowego? Kolor niby się zgadza, cząstki "odpowiedzialne" za to, też.
Hmmm... Serio pytasz? Promieniowanie Czerenkowa to taka fala uderzeniowa, która się tworzy gdy cząstka naładowana przekracza prędkość światła (w danym materiale - jest tam mniejsza niż w próżni i da się przekroczyć). Czyli - prędkość nie ta...

Pozdrawiam,
Jasiu
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Blue-glow

Post autor: Einherjer »

Też mi kiedyś przyszło do głowy takie wytłumaczenie tego zjawiska, to jednak zwykła fluorescencja szkła. Promieniowanie Czerenkowa, o ile mi wiadomo, powstaje, gdy emitowane cząstki przekraczają prędkość światła w danym ośrodku, wodzie na przykład. W lampach elektronowych coś takiego raczej nie zachodzi.
ODPOWIEDZ