Laminat CEM
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 375...499 postów
Laminat CEM
Ostatnio można się spotkać z nowym rodzajem laminatu na płytki drukowane, tzw. CEM1, http://allegro.pl/laminat-cem1-1-6mm-35 ... 23552.html Biały taki, z daleka wygląda jak płytki łazienkowe. Jak ten nowy laminat poddaje się obróbce? Czy jest bardziej miękki od najbardziej rozpowszechnionego szklano-epoksydowego? Szczerze mówiąc niezbyt lubię FR4, strasznie tępi wiertła, niektóre, gorszej jakości wręcz roztapia. Miałem kilka kawałkow starodawnego laminatu papierowo fenolowego, takiego, na którym robione były wszystkie stare radyjka Eltry czy Diory i poza jedyną wadą jaką było odparzanie scieżek w przypadku przegrzania lutownicą był super. Żadnych kłopotów z wiertłami. Nawet zapach przy piłowaniu miał miły. 

- szalony
- moderator
Re: Laminat CEM
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic221228.html
Jak podeślesz kawałek laminatu to mogę ci za piwo pomierzyć własności mechaniczne (HRA, Vickers, rozciąganie, itd.) Była kiedyś w necie tabelka w pdf z własnościami laminatów (są one unormowane) ale nie działa link... Na pewno FR4 będzie twardszy od CEM, ma także mniejszy współczynnik rozszerzalności cieplnej.
Jak podeślesz kawałek laminatu to mogę ci za piwo pomierzyć własności mechaniczne (HRA, Vickers, rozciąganie, itd.) Była kiedyś w necie tabelka w pdf z własnościami laminatów (są one unormowane) ale nie działa link... Na pewno FR4 będzie twardszy od CEM, ma także mniejszy współczynnik rozszerzalności cieplnej.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 625...1249 postów
Ja kupuję od tego dostawcy i nie miałem dotychczas kłopotu ani z nim ani z laminatem, który jest mechanicznie wytrzymały a jednocześnie miękki. Łatwo się go tnie - ja używam ręcznej wyrzynarki zamocowanej w imadle i wierci otwory. Wiertła nie muszą być nawet nowe i nie tępią się tak szybko jak na laminatach epoks. Trawienie i lutowanie nawet kilkukrotne też bez problemu. Być może koledzy zajmujący się wcz coś dorzucą, w każdym razie do 20MHz (sprawdzone) bez problemów.
pozdrawiam
-
- 375...499 postów
A dziękuję, nie zamierzam go specjalnie katować w zastosowaniach ekstremalnych.szalony pisze:Jak podeślesz kawałek laminatu to mogę ci za piwo pomierzyć własności mechaniczne (HRA, Vickers, rozciąganie, itd.).

Akurat allegro mi się nie uruchamia teraz, ale jeśli ten laminat to to co ja kiedyś miałem, to było białe, kruche i miedż odparzała się tak samo jak w starych laminatach fenolowo- papierowych, czyli w połowie czasu potrzebnego na wykonanie lutowania:). (No troszkę oczywiście przesadziłem:)) W obróbce zaś bardzo łatwy. Nie ma jednak mowy o ekperymentownia na płytce z wartościami elementów bo pady lutownicze odparzają się. Powiem tak- nigdy więcej u mnie on jako materiał do pcb nie znajdzie zastosowania:) A odnośnie laminatów FR to na twarde materiały są twarde narzędzia- taka moja rada. Spróbuj wierteł ze stali SK10V lub chociaż SK5V- nie do zdarcia:)