Jak zasilać odbiorniki lampowe bateryjne.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

JaWit
25...49 postów
25...49 postów

Jak zasilać odbiorniki lampowe bateryjne.

Post autor: JaWit »

Witam kolegów, czy ma ktoś wiedzę jakiego zasilacza użyć aby ożywić VE301B2 jak w moim przypadku? Radio wymaga napięć 90V, 7,5V i 2V żarzenia. Myślałem o użyciu zasilacza z Szarotki o napięciu ok 70V,a niskie napięcia można by np. z płaskich baterii, lub też zakupić 20 szt. baterii płaskich i uzyskać 90V, ale to duży wydatek , zwłaszcza, że potrzeba tych napięć tylko do uruchomienia odbiornika. Proszę o rady ew. schemat sprawdzonego prostego zasilacza na te napięcia.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Jak zasilać odbiorniki lampowe bateryjne.

Post autor: AZ12 »

Witam

Napięcie 90V można uzyskać powielając napięcie przemienne 24V z transformatora w potrajaczu napięcia (kaskada Villarda).
Ratujmy stare tranzystory!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Jeżeli dysponujesz trafem sieciowym o napięciu wtórnym w granicach 6.3 - 24V i z uzwojeniem wtórnym umieszczonym na wierzchu,możesz wyszukać 2V i 7.5V między zwojami wtórnego uzwojenia.W przypadku trafa o napięciu wtórnym 6.3 V - dowinąć parę zwojów ( o ile się zmieści ) bez rozbierania transformatora. Oczywiście transformator powinien być o odpowiedniej mocy.W zależności od typu posiadanego trafa możesz również pokombinować z napięciem anodowym - wpiąć się w połówkę uzwojenia + jakiś dzielnik oporowy? stabilizator? Jeżeli potrafisz ,możesz od razu zrobić porządnie i dostosować jakiś transformator przezwajając uzw.żarzenia i anodowe nie ruszając uzw.sieciowego.
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jurek968 »

Też mnie interesuje taki temat.Jak dotąd niemam radia na baterie ale ma się to zmienić.
Jakie są natężenia prądu ,anodwoego i żarzenia - mierzył ktoś?
Ja planowałem na anodowe zespół baterii płaskich a na żarzenia akumulatorków np. takich po 1,2 V.
Kiedyś był na alegro akumulator do zasialnie radii bateryjnych - nowy - niezalany .

Transforamtor tak ,ale jeśli żarzenie jest obliczone na prąd stały to też pasuje aby nietylko anodowe było stbilzowane, stałe.Stałe 4 V to niekoniecznie zmienne 4 V :? :roll:
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

jurek968 pisze:Transforamtor tak ,ale jeśli żarzenie jest obliczone na prąd stały to też pasuje aby nietylko anodowe było stbilzowane, stałe.Stałe 4 V to niekoniecznie zmienne 4 V :? :roll:
Nie myl napięcia stałego ze stabilizowanym...

Co do zasilania bateryjnych radyj, to u Jogiego był zamieszczony opis przetwornicy zabudowanej w obudowie stylizowanej na baterię anodową, tylko jak na złosć nie mogę znaleźć tej podstrony.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Ostatnio zmieniony pn, 31 maja 2010, 20:19 przez Konstanty, łącznie zmieniany 1 raz.
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jurek968 »

Thereminator pisze:
jurek968 pisze:Transforamtor tak ,ale jeśli żarzenie jest obliczone na prąd stały to też pasuje aby nietylko anodowe było stbilzowane, stałe.Stałe 4 V to niekoniecznie zmienne 4 V :? :roll:
Nie myl napięcia stałego ze stabilizowanym...

Co do zasilania bateryjnych radyj, to u Jogiego był zamieszczony opis przetwornicy zabudowanej w obudowie stylizowanej na baterię anodową, tylko jak na złosć nie mogę znaleźć tej podstrony.
Hmmm... masz rację ,miałem na myśli bardziej wygładzone ,stabilizowane to inna materia.
Chodzi mi o to ,że nawet lampy zwykłe ,żarzone ze zmiennego mają np. symetryzowanie prądu aby uniknąć przydżwięku a niewiem czy lampy konstruowane od podstaw z żarzeniem na prąd stały niebędą jeszcze bardziej wrażliwe na przydżwięk sieci.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Zauważ, ze niektóre lampy bateryjne mają katodę bezpośrednio żarzoną, więc w żadnym wypadku żarzenie zmiennym nie wchodzi w rachubę.

Co do linków - jeszcze tu:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... zanode.htm
Ostatnio zmieniony pn, 31 maja 2010, 20:38 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

Do Szarotki i Pionierka B zrobiłem sobie prościuchny zasilacz, żarzeniowe stabilizuje mi LM317, zaś anodowe idzie z odrębnego transformatora, i też jest sabilizowane.
To proste, dasz radę! :wink:
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Thereminator pisze:Zauważ, ze niektóre lampy bateryjne mają katodę bezpośrednio żarzoną, więc w żadnym wypadku żarzenie zmiennym nie wchodzi w rachubę.
Zasadniczo wszystkie chyba lampy bateryjne (poza KB1, ale kto ja widział?) były żarzone bezpośrednio. Napięcie 7.5 powinno być chyba ujemne? Bo wygląda na siatkowe lampy końcowej. 2V to żarzenie. Do 75V wystarczy zwykły powielacz z 24V zmiennego z filtracja RC, tam płynie kilkanaście mA prądu. Dla 7.5V - prostownik z tych samych 24V i 78L05 z didą 2 2.4V w masie, tu pobór prądu jest minimalny. Dla 2V z tych samych 24V LM317 zrobi dobre napięcia. Będzie się trochę grzał, ale pobór prądu tez nie jest duży, ok 250mA.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Witam!

W jaki sposób były podłaczane kable w bateriach takiego typu:
bateria%20daimon%20anodowa.jpg
Wygląda to na złącza bananowe, ale to by chyba bardzo podosiło koszt produkcji.
Może to tylko jakieś blaszki dociskowe?

Może ktoś z Was ma dokłądniejsze zdjęcia tych złączek.
Przydały by mi sie też wymiary całego pudełka.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: Zasadniczo wszystkie chyba lampy bateryjne (poza KB1, ale kto ja widział?) były żarzone bezpośrednio.
KB1 jest też bezpośrednio żarzona, to KB2 jest żarzona pośrednio. Pośrednio żarzona jest też DA90.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Zasadniczo wszystkie chyba lampy bateryjne (poza KB1, ale kto ja widział?) były żarzone bezpośrednio.
KB1 jest też bezpośrednio żarzona, to KB2 jest żarzona pośrednio. Pośrednio żarzona jest też DA90.
Słusznie, pozajączkowało mi się.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Z bateryjnych miałem do czynienia tylko z DM160, więc zdam się na waszą wiedzę.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Usunalem treść -nie chcę mylić.Przepraszam.
Ostatnio zmieniony pt, 4 czerwca 2010, 10:42 przez KaW, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ