Jak zasilać odbiorniki lampowe bateryjne.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jak zasilać odbiorniki lampowe bateryjne.
Witam kolegów, czy ma ktoś wiedzę jakiego zasilacza użyć aby ożywić VE301B2 jak w moim przypadku? Radio wymaga napięć 90V, 7,5V i 2V żarzenia. Myślałem o użyciu zasilacza z Szarotki o napięciu ok 70V,a niskie napięcia można by np. z płaskich baterii, lub też zakupić 20 szt. baterii płaskich i uzyskać 90V, ale to duży wydatek , zwłaszcza, że potrzeba tych napięć tylko do uruchomienia odbiornika. Proszę o rady ew. schemat sprawdzonego prostego zasilacza na te napięcia.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Jak zasilać odbiorniki lampowe bateryjne.
Witam
Napięcie 90V można uzyskać powielając napięcie przemienne 24V z transformatora w potrajaczu napięcia (kaskada Villarda).
Napięcie 90V można uzyskać powielając napięcie przemienne 24V z transformatora w potrajaczu napięcia (kaskada Villarda).
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Jeżeli dysponujesz trafem sieciowym o napięciu wtórnym w granicach 6.3 - 24V i z uzwojeniem wtórnym umieszczonym na wierzchu,możesz wyszukać 2V i 7.5V między zwojami wtórnego uzwojenia.W przypadku trafa o napięciu wtórnym 6.3 V - dowinąć parę zwojów ( o ile się zmieści ) bez rozbierania transformatora. Oczywiście transformator powinien być o odpowiedniej mocy.W zależności od typu posiadanego trafa możesz również pokombinować z napięciem anodowym - wpiąć się w połówkę uzwojenia + jakiś dzielnik oporowy? stabilizator? Jeżeli potrafisz ,możesz od razu zrobić porządnie i dostosować jakiś transformator przezwajając uzw.żarzenia i anodowe nie ruszając uzw.sieciowego.
Też mnie interesuje taki temat.Jak dotąd niemam radia na baterie ale ma się to zmienić.
Jakie są natężenia prądu ,anodwoego i żarzenia - mierzył ktoś?
Ja planowałem na anodowe zespół baterii płaskich a na żarzenia akumulatorków np. takich po 1,2 V.
Kiedyś był na alegro akumulator do zasialnie radii bateryjnych - nowy - niezalany .
Transforamtor tak ,ale jeśli żarzenie jest obliczone na prąd stały to też pasuje aby nietylko anodowe było stbilzowane, stałe.Stałe 4 V to niekoniecznie zmienne 4 V

Jakie są natężenia prądu ,anodwoego i żarzenia - mierzył ktoś?
Ja planowałem na anodowe zespół baterii płaskich a na żarzenia akumulatorków np. takich po 1,2 V.
Kiedyś był na alegro akumulator do zasialnie radii bateryjnych - nowy - niezalany .
Transforamtor tak ,ale jeśli żarzenie jest obliczone na prąd stały to też pasuje aby nietylko anodowe było stbilzowane, stałe.Stałe 4 V to niekoniecznie zmienne 4 V

szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Nie myl napięcia stałego ze stabilizowanym...jurek968 pisze:Transforamtor tak ,ale jeśli żarzenie jest obliczone na prąd stały to też pasuje aby nietylko anodowe było stbilzowane, stałe.Stałe 4 V to niekoniecznie zmienne 4 V![]()
Co do zasilania bateryjnych radyj, to u Jogiego był zamieszczony opis przetwornicy zabudowanej w obudowie stylizowanej na baterię anodową, tylko jak na złosć nie mogę znaleźć tej podstrony.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Już znalazłem u Jogiego:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... tzteil.htm
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... tzteil.htm
Ostatnio zmieniony pn, 31 maja 2010, 20:19 przez Konstanty, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmmm... masz rację ,miałem na myśli bardziej wygładzone ,stabilizowane to inna materia.Thereminator pisze:Nie myl napięcia stałego ze stabilizowanym...jurek968 pisze:Transforamtor tak ,ale jeśli żarzenie jest obliczone na prąd stały to też pasuje aby nietylko anodowe było stbilzowane, stałe.Stałe 4 V to niekoniecznie zmienne 4 V![]()
Co do zasilania bateryjnych radyj, to u Jogiego był zamieszczony opis przetwornicy zabudowanej w obudowie stylizowanej na baterię anodową, tylko jak na złosć nie mogę znaleźć tej podstrony.
Chodzi mi o to ,że nawet lampy zwykłe ,żarzone ze zmiennego mają np. symetryzowanie prądu aby uniknąć przydżwięku a niewiem czy lampy konstruowane od podstaw z żarzeniem na prąd stały niebędą jeszcze bardziej wrażliwe na przydżwięk sieci.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Zauważ, ze niektóre lampy bateryjne mają katodę bezpośrednio żarzoną, więc w żadnym wypadku żarzenie zmiennym nie wchodzi w rachubę.
Co do linków - jeszcze tu:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... zanode.htm
Co do linków - jeszcze tu:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... zanode.htm
Ostatnio zmieniony pn, 31 maja 2010, 20:38 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Do Szarotki i Pionierka B zrobiłem sobie prościuchny zasilacz, żarzeniowe stabilizuje mi LM317, zaś anodowe idzie z odrębnego transformatora, i też jest sabilizowane.
To proste, dasz radę!
To proste, dasz radę!

Poszukuję 1R5T.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zasadniczo wszystkie chyba lampy bateryjne (poza KB1, ale kto ja widział?) były żarzone bezpośrednio. Napięcie 7.5 powinno być chyba ujemne? Bo wygląda na siatkowe lampy końcowej. 2V to żarzenie. Do 75V wystarczy zwykły powielacz z 24V zmiennego z filtracja RC, tam płynie kilkanaście mA prądu. Dla 7.5V - prostownik z tych samych 24V i 78L05 z didą 2 2.4V w masie, tu pobór prądu jest minimalny. Dla 2V z tych samych 24V LM317 zrobi dobre napięcia. Będzie się trochę grzał, ale pobór prądu tez nie jest duży, ok 250mA.Thereminator pisze:Zauważ, ze niektóre lampy bateryjne mają katodę bezpośrednio żarzoną, więc w żadnym wypadku żarzenie zmiennym nie wchodzi w rachubę.
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Witam!
W jaki sposób były podłaczane kable w bateriach takiego typu: Wygląda to na złącza bananowe, ale to by chyba bardzo podosiło koszt produkcji.
Może to tylko jakieś blaszki dociskowe?
Może ktoś z Was ma dokłądniejsze zdjęcia tych złączek.
Przydały by mi sie też wymiary całego pudełka.
Pozdrawiam
Matizz
W jaki sposób były podłaczane kable w bateriach takiego typu: Wygląda to na złącza bananowe, ale to by chyba bardzo podosiło koszt produkcji.
Może to tylko jakieś blaszki dociskowe?
Może ktoś z Was ma dokłądniejsze zdjęcia tych złączek.
Przydały by mi sie też wymiary całego pudełka.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
KB1 jest też bezpośrednio żarzona, to KB2 jest żarzona pośrednio. Pośrednio żarzona jest też DA90.tszczesn pisze: Zasadniczo wszystkie chyba lampy bateryjne (poza KB1, ale kto ja widział?) były żarzone bezpośrednio.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Słusznie, pozajączkowało mi się.OTLamp pisze:KB1 jest też bezpośrednio żarzona, to KB2 jest żarzona pośrednio. Pośrednio żarzona jest też DA90.tszczesn pisze: Zasadniczo wszystkie chyba lampy bateryjne (poza KB1, ale kto ja widział?) były żarzone bezpośrednio.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Z bateryjnych miałem do czynienia tylko z DM160, więc zdam się na waszą wiedzę.
Usunalem treść -nie chcę mylić.Przepraszam.
Ostatnio zmieniony pt, 4 czerwca 2010, 10:42 przez KaW, łącznie zmieniany 2 razy.