Diabli wiedzą co to - może widzieliście gdzieś takie radio??

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Diabli wiedzą co to - może widzieliście gdzieś takie radio??

Post autor: IdeL »

Jak w temacie - to miał być PIONIER :D :D :D
No, a jest to co jest - francuz. Wymiary, zestaw lamp pasują do Radioli 134U (może 133 bo już mi się modele pokręciły) - tylko jest problem - Radiole miały inaczej niż ten rozstawione elementy na chasiss, poprzeczka obudowy na głośniku jest inna niż w RADIOLACH - ponadto na głośniku jest pieczęć kontrolna firmy B.F.R. - odnośnie odbiorników z tej fabryki, to w ogóle w necie znalazłem niewiele .... Nie wiem co to .... Lampy EM4, ECH3, ECF1, CBL6 (pokruszone włókno żarzenia), CY2 (w latach sześciedziątych ktoś w jej miejsce wsadził prostownik selenowy) - oczywiście jest to urządzenie typu U (żarzenie szeregowe). Skrzynka bakelitowa jak na zdjęciu - aby dać wizję gabarytów sfotografowałem go z PIONIERAMi (U2 i 6161), głośnik ze wzbudzeniem.
Chcę go reanimować bo jest w ładnym stanie (gałki chyba od KOSA - jednej nawet nie ma :D - powinny być trzy pod skalą).

Schemat dorwałem do jakiejś RADIOLI - generalnie układ elektryczny b. podobny ze schematem.

Pozdrawiam prosząc o pomoc w identyfikacji

Irek
Załączniki
X_0133C.jpg
X_0133C.jpg (65.38 KiB) Przejrzano 1431 razy
IdeL
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: CZEKNAR »

WITAM
Mam podobny egzemplarz ( jeżeli dobrze pamiętam , jedynie poprzeczka na głośniku ?! mój takowej najprawdopodobniej nie posiada ) , głęboko schowany , zamieść jeszcze zdjęcie środka , klapy zapewne nie masz , jeżeli tak to też ją sfotografuj , wtedy dotrę do niego i porównam. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Jutro zrobie zdjecie srodka - sam jestem ciekaw czy sa jakies podobienstwa pomiedzy "naszymi sprzetami"

Pozdroofki
IdeL
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

Witam
czekam na zdjęcia , zlokalizowałem odbiornik , na 99 % to ten sam egzemplarz , posiada też poprzeczki na głośniku .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

No juz mam - dopiero co zrobilem - lamp nie wkladalem, ale wiadomo co i jak :D
Załączniki
tyłek.jpg
tyłek.jpg (138.75 KiB) Przejrzano 1188 razy
IdeL
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

CZEKNAR pisze:Witam
czekam na zdjęcia , zlokalizowałem odbiornik , na 99 % to ten sam egzemplarz , posiada też poprzeczki na głośniku .
Pozdrawiam
Wystaw zdjęcia swojego radyjka - interesuje mnie sposob mocowania chasis do obudowy - mam wrazenie, ze u mnie czegos brakuje - otworki do przykrecenia sa w czterech rogach (w nozkach) - a chasis ni z gruchy ni z pietruchy trzyma sie na dwoch oryginalnych i jednym otworze po srodku (moim zdaniem nie powinno go byc) - w sumie tak jakby chasis bylo mocowane do obudowy przez jakies metalowe listwy posrednie (przez cala szerokosc odbiornika) - ale glowy oczywiscie nie dam sobie urwac - chetnie popatrzylbym jak to jest u Ciebie.

Pozdrawiam
IdeL
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

To i magiczne oczko miał? W takim razie jakie było jego oznaczenie (oczka ofkoz ;))?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Vault_Dweller pisze:To i magiczne oczko miał? W takim razie jakie było jego oznaczenie (oczka ofkoz ;))?
EM4- lampy są wyszczególnione w pierwszym poście.
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

WITAM
Wreszcie udało mi się go ściągnąć z górnej półki (u nas ponad 3,7 m wys.)
I co się okazało: obudowa ta sama , środek inny , a na klapie tylnej brak opisu , zresztą zobaczysz sam na zdjęciach , przepraszam za kurz którego nie zwalczyłem .
Kolega z forum Robert zdeklarował się porównać oba egzemplarze , a mój jak jest już na dole będzie reanimowany , narazie milczy.
Pozdrawiam
Załączniki
fr śr lewy.JPG
fr śr lewy.JPG (31.24 KiB) Przejrzano 1093 razy
fr srod cały.JPG
fr srod cały.JPG (28.01 KiB) Przejrzano 1106 razy
fr przód.JPG
fr przód.JPG (33.68 KiB) Przejrzano 1117 razy
fr skala.JPG
fr skala.JPG (44.48 KiB) Przejrzano 1121 razy
fr klapa.JPG
fr klapa.JPG (23.93 KiB) Przejrzano 1135 razy
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Dzieki - ale teraz to juz jestem zaskoczony nie na zarty :shock: Rozne wnetrza do tej samej skrzynki ???? Czyzby obudowa uniwersalna ???
Zupelnie nie wiem o co tutaj chodzi - bo u mnie niby generalnie wszystko pasuje - mocowanie skali z mechanizmami jest 100% oryginalne (no to po prostu widac) wszystko do skrzynki pasuje - ... :?

Jakie masz zasilanie w swoim odbiorniku? Tez uniwersalne? czy moze z transformatorem?

Te odbiorniki to jakas tajemnicza sprawa - no i u mnie inny zestaw lamp. W ogole wnetrze mojego jest jakby starsze ...

Moze faktycznie jakas ponadczasowa obudowa :wink:

Jeszcze tego nie sprawdzalem, ale wydaje mi sie, ze moj egzemplarz zasilany jest ze 127V - wskazuje mi na to brak rezystorow w anodach lampy prostowniczej - uruchamiac go bede z autotransformatora (a chcialem go sprzedac na allegro...)
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

IdeL pisze:Dzieki - ale teraz to juz jestem zaskoczony nie na zarty :shock: Rozne wnetrza do tej samej skrzynki ???? Czyzby obudowa uniwersalna ???
U Philipsa to nie jest coś nadzwyczajnego. A twój odbiornik to Philips pod inną nazwą (tak jak w Polsce Kosmos albo Korona)
IdeL pisze:Jeszcze tego nie sprawdzalem, ale wydaje mi sie, ze moj egzemplarz zasilany jest ze 127V - wskazuje mi na to brak rezystorow w anodach lampy prostowniczej - uruchamiac go bede z autotransformatora (a chcialem go sprzedac na allegro...)
Nie ma przełącznika napięć? Niezbyt mi się chce w to wierzyć. Ewentualnie zamiast przełącznika wkładało się odpowiedni urdoks, ale to powinno być dokładnie opisane na tylnej ściance.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Gdybym mial tylna scianke :roll: Dokladnie go jeszcze nie sprawdzalem (wiec nie upieram sie przy 127V) - odtwarzam poki co aparat detektorowy f-my DIAMANT Schmidt&Co - zastanawiam sie z czego zrobic te fifna podstawke do mocowania krysztalu ...
Zreszta czekam na CBL-6 - pewnie dotrze za dwa tygodnie ...
Mowisz, ze moje wnetrze to PHILIPS?? Cos takiego ... Zdaje sie, ze na necie znalazlem schemat jakiegos PHILIPSA z zasilaniem U - z tym samym zestawem lamp - skrzynki oczywiscie ni choinki. TYlko ciekawe jest to, ze podzespoly sa francuskie (nawet kondenstaor elektrolityczny w filtrze zasilania (nawet sprawny :D )

A wiec co? Franuz z elektronika PHILIPSA???
Jestem zaskoczony wieloscia rozwiazan

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

IdeL pisze: Mowisz, ze moje wnetrze to PHILIPS?? Cos takiego ... Zdaje sie, ze na necie znalazlem schemat jakiegos PHILIPSA z zasilaniem U - z tym samym zestawem lamp - skrzynki oczywiscie ni choinki. TYlko ciekawe jest to, ze podzespoly sa francuskie (nawet kondenstaor elektrolityczny w filtrze zasilania (nawet sprawny :D )

A wiec co? Franuz z elektronika PHILIPSA???
Prawie na pewno tak. Philips miał fabryki w całej Europie i okolicach, więc francuskie części w środku nie muszą dziwić. I często nie były te radia robione pod marką Philips, ale pod inną specjalnie utwotrzoną (np. w Polsce Kosmos czy Korona), alby wykupioną przez Philipsa (NSF w Holandii). We Francji taką marką była m.in. Radiola.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze:Philips miał fabryki w całej Europie i okolicach, więc francuskie części w środku nie muszą dziwić. I często nie były te radia robione pod marką Philips, ale pod inną specjalnie utwotrzoną (np. w Polsce Kosmos czy Korona), alby wykupioną przez Philipsa (NSF w Holandii). We Francji taką marką była m.in. Radiola.
Dzieki za podpowiedz, nigdy nie wpadlbym na to ... Mam widac zbyt narodowe podejscie do produktow :)

Ciekawe jak wygladala tylna scianka do tego radyjka ??- bo na pewno nie tak jak ta ze zdjec CZENARa...
IdeL
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Witam
IdeL pisze: A wiec co? Franuz z elektronika PHILIPSA???

Pozdroofki

Philips to bardzo ambitna firma.Były odbiorniki przeznaczone nawet na rynek amerykański.Stworzono nawet serie lamp (P i O)będące odpowiednikami lamp amerykańskich.Ponadto Philips produkował odbiorniki z wymiennymi skalami.W danym kraju wkładano skalę w danym języku.Było troszke odbiorników z wymiennymi skalami produkowanych jeszcze do końca lat czterdziestych.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ