Diabli wiedzą co to - może widzieliście gdzieś takie radio??

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Diabli wiedzą co to - może widzieliście gdzieś takie radio??

Post autor: IdeL »

Jak w temacie - to miał być PIONIER :D :D :D
No, a jest to co jest - francuz. Wymiary, zestaw lamp pasują do Radioli 134U (może 133 bo już mi się modele pokręciły) - tylko jest problem - Radiole miały inaczej niż ten rozstawione elementy na chasiss, poprzeczka obudowy na głośniku jest inna niż w RADIOLACH - ponadto na głośniku jest pieczęć kontrolna firmy B.F.R. - odnośnie odbiorników z tej fabryki, to w ogóle w necie znalazłem niewiele .... Nie wiem co to .... Lampy EM4, ECH3, ECF1, CBL6 (pokruszone włókno żarzenia), CY2 (w latach sześciedziątych ktoś w jej miejsce wsadził prostownik selenowy) - oczywiście jest to urządzenie typu U (żarzenie szeregowe). Skrzynka bakelitowa jak na zdjęciu - aby dać wizję gabarytów sfotografowałem go z PIONIERAMi (U2 i 6161), głośnik ze wzbudzeniem.
Chcę go reanimować bo jest w ładnym stanie (gałki chyba od KOSA - jednej nawet nie ma :D - powinny być trzy pod skalą).

Schemat dorwałem do jakiejś RADIOLI - generalnie układ elektryczny b. podobny ze schematem.

Pozdrawiam prosząc o pomoc w identyfikacji

Irek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
IdeL
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: CZEKNAR »

WITAM
Mam podobny egzemplarz ( jeżeli dobrze pamiętam , jedynie poprzeczka na głośniku ?! mój takowej najprawdopodobniej nie posiada ) , głęboko schowany , zamieść jeszcze zdjęcie środka , klapy zapewne nie masz , jeżeli tak to też ją sfotografuj , wtedy dotrę do niego i porównam. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Jutro zrobie zdjecie srodka - sam jestem ciekaw czy sa jakies podobienstwa pomiedzy "naszymi sprzetami"

Pozdroofki
IdeL
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

Witam
czekam na zdjęcia , zlokalizowałem odbiornik , na 99 % to ten sam egzemplarz , posiada też poprzeczki na głośniku .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

No juz mam - dopiero co zrobilem - lamp nie wkladalem, ale wiadomo co i jak :D
IdeL
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

CZEKNAR pisze:Witam
czekam na zdjęcia , zlokalizowałem odbiornik , na 99 % to ten sam egzemplarz , posiada też poprzeczki na głośniku .
Pozdrawiam
Wystaw zdjęcia swojego radyjka - interesuje mnie sposob mocowania chasis do obudowy - mam wrazenie, ze u mnie czegos brakuje - otworki do przykrecenia sa w czterech rogach (w nozkach) - a chasis ni z gruchy ni z pietruchy trzyma sie na dwoch oryginalnych i jednym otworze po srodku (moim zdaniem nie powinno go byc) - w sumie tak jakby chasis bylo mocowane do obudowy przez jakies metalowe listwy posrednie (przez cala szerokosc odbiornika) - ale glowy oczywiscie nie dam sobie urwac - chetnie popatrzylbym jak to jest u Ciebie.

Pozdrawiam
IdeL
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

To i magiczne oczko miał? W takim razie jakie było jego oznaczenie (oczka ofkoz ;))?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Vault_Dweller pisze:To i magiczne oczko miał? W takim razie jakie było jego oznaczenie (oczka ofkoz ;))?
EM4- lampy są wyszczególnione w pierwszym poście.
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

WITAM
Wreszcie udało mi się go ściągnąć z górnej półki (u nas ponad 3,7 m wys.)
I co się okazało: obudowa ta sama , środek inny , a na klapie tylnej brak opisu , zresztą zobaczysz sam na zdjęciach , przepraszam za kurz którego nie zwalczyłem .
Kolega z forum Robert zdeklarował się porównać oba egzemplarze , a mój jak jest już na dole będzie reanimowany , narazie milczy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Dzieki - ale teraz to juz jestem zaskoczony nie na zarty :shock: Rozne wnetrza do tej samej skrzynki ???? Czyzby obudowa uniwersalna ???
Zupelnie nie wiem o co tutaj chodzi - bo u mnie niby generalnie wszystko pasuje - mocowanie skali z mechanizmami jest 100% oryginalne (no to po prostu widac) wszystko do skrzynki pasuje - ... :?

Jakie masz zasilanie w swoim odbiorniku? Tez uniwersalne? czy moze z transformatorem?

Te odbiorniki to jakas tajemnicza sprawa - no i u mnie inny zestaw lamp. W ogole wnetrze mojego jest jakby starsze ...

Moze faktycznie jakas ponadczasowa obudowa :wink:

Jeszcze tego nie sprawdzalem, ale wydaje mi sie, ze moj egzemplarz zasilany jest ze 127V - wskazuje mi na to brak rezystorow w anodach lampy prostowniczej - uruchamiac go bede z autotransformatora (a chcialem go sprzedac na allegro...)
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

IdeL pisze:Dzieki - ale teraz to juz jestem zaskoczony nie na zarty :shock: Rozne wnetrza do tej samej skrzynki ???? Czyzby obudowa uniwersalna ???
U Philipsa to nie jest coś nadzwyczajnego. A twój odbiornik to Philips pod inną nazwą (tak jak w Polsce Kosmos albo Korona)
IdeL pisze:Jeszcze tego nie sprawdzalem, ale wydaje mi sie, ze moj egzemplarz zasilany jest ze 127V - wskazuje mi na to brak rezystorow w anodach lampy prostowniczej - uruchamiac go bede z autotransformatora (a chcialem go sprzedac na allegro...)
Nie ma przełącznika napięć? Niezbyt mi się chce w to wierzyć. Ewentualnie zamiast przełącznika wkładało się odpowiedni urdoks, ale to powinno być dokładnie opisane na tylnej ściance.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Gdybym mial tylna scianke :roll: Dokladnie go jeszcze nie sprawdzalem (wiec nie upieram sie przy 127V) - odtwarzam poki co aparat detektorowy f-my DIAMANT Schmidt&Co - zastanawiam sie z czego zrobic te fifna podstawke do mocowania krysztalu ...
Zreszta czekam na CBL-6 - pewnie dotrze za dwa tygodnie ...
Mowisz, ze moje wnetrze to PHILIPS?? Cos takiego ... Zdaje sie, ze na necie znalazlem schemat jakiegos PHILIPSA z zasilaniem U - z tym samym zestawem lamp - skrzynki oczywiscie ni choinki. TYlko ciekawe jest to, ze podzespoly sa francuskie (nawet kondenstaor elektrolityczny w filtrze zasilania (nawet sprawny :D )

A wiec co? Franuz z elektronika PHILIPSA???
Jestem zaskoczony wieloscia rozwiazan

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

IdeL pisze: Mowisz, ze moje wnetrze to PHILIPS?? Cos takiego ... Zdaje sie, ze na necie znalazlem schemat jakiegos PHILIPSA z zasilaniem U - z tym samym zestawem lamp - skrzynki oczywiscie ni choinki. TYlko ciekawe jest to, ze podzespoly sa francuskie (nawet kondenstaor elektrolityczny w filtrze zasilania (nawet sprawny :D )

A wiec co? Franuz z elektronika PHILIPSA???
Prawie na pewno tak. Philips miał fabryki w całej Europie i okolicach, więc francuskie części w środku nie muszą dziwić. I często nie były te radia robione pod marką Philips, ale pod inną specjalnie utwotrzoną (np. w Polsce Kosmos czy Korona), alby wykupioną przez Philipsa (NSF w Holandii). We Francji taką marką była m.in. Radiola.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

tszczesn pisze:Philips miał fabryki w całej Europie i okolicach, więc francuskie części w środku nie muszą dziwić. I często nie były te radia robione pod marką Philips, ale pod inną specjalnie utwotrzoną (np. w Polsce Kosmos czy Korona), alby wykupioną przez Philipsa (NSF w Holandii). We Francji taką marką była m.in. Radiola.
Dzieki za podpowiedz, nigdy nie wpadlbym na to ... Mam widac zbyt narodowe podejscie do produktow :)

Ciekawe jak wygladala tylna scianka do tego radyjka ??- bo na pewno nie tak jak ta ze zdjec CZENARa...
IdeL
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Witam
IdeL pisze: A wiec co? Franuz z elektronika PHILIPSA???

Pozdroofki

Philips to bardzo ambitna firma.Były odbiorniki przeznaczone nawet na rynek amerykański.Stworzono nawet serie lamp (P i O)będące odpowiednikami lamp amerykańskich.Ponadto Philips produkował odbiorniki z wymiennymi skalami.W danym kraju wkładano skalę w danym języku.Było troszke odbiorników z wymiennymi skalami produkowanych jeszcze do końca lat czterdziestych.

Pozdrawiam