Jak długo wytrzyma?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jak długo wytrzyma?
W załączniku malutka część mojego projektu. W tym przypadku jest to włącz na parę sekund i wyłącz na parenaście. Dokładność nie jest ważna i stąd zrobiłem to tak jak w załączniku. Lampa się nagrzewa czyli załącza przekaźnik - w tym przypadku RU400 z cewką 220VDC- który automatycznie odłącza zasilanie trafa żarzenia. Działa, wszystko fajnie, ale... Lampa się nagrzeje i przekaźnik się załączy. Katoda zaczyna stygnąć, ale przekaźnik trzyma jeszcze przez parenaście sekund. Nie dosyć, że włókno żarzenia dostaje kopa co parenaście sekund to jeszcze lampa pracuje z niedożarzoną katodą w chwili załączenia przekaźnika. Czy to ma szanse działać długo?...bo z tego co słyszałem ciężko zajeździć PY88.
- Załączniki
-
- sch.jpg (13.31 KiB) Przejrzano 595 razy
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
-
- 250...374 postów
Re: Jak długo wytrzyma?
PY88 to lampa pracująca w impulsie. Wytrzyma 

Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów

- jdubowski
- moderator
To się chyba generator termostrykcyjny nazywa?fysiek pisze:W załączniku malutka część mojego projektu. W tym przypadku jest to włącz na parę sekund i wyłącz na parenaście. Dokładność nie jest ważna i stąd zrobiłem to tak jak w załączniku. Lampa się nagrzewa czyli załącza przekaźnik - w tym przypadku RU400 z cewką 220VDC- który automatycznie odłącza zasilanie trafa żarzenia.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Nie mam pojęcia jak się to nazywa, w każdym razie działa. Pomysł się wziął z opóźnionego załączania napięcia anodowego, opisanego gdzieś tu na forum. Bardziej mnie zastanawia to czy nie będę musiał co tydzień wymieniać PY88.jdubowski pisze:To się chyba generator termostrykcyjny nazywa?
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Tak czy owak z inżynierskiego punktu widzenia jest to paskudne rozwiązanie, bo bazuje na nieudokumentowanych własnościach podzespołów, takich jak czas stygnięcia katody lampy. Również Twoje obawy o pracę PY88 przy permanentnym niedożarzeniu katody (a tak będzie, czas nagrzewania jest porównywalny z okresem załączania) są moim zdaniem całkowicie uzasadnione...