Jak długo wytrzyma?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
fysiek
50...74 posty
50...74 posty

Jak długo wytrzyma?

Post autor: fysiek »

W załączniku malutka część mojego projektu. W tym przypadku jest to włącz na parę sekund i wyłącz na parenaście. Dokładność nie jest ważna i stąd zrobiłem to tak jak w załączniku. Lampa się nagrzewa czyli załącza przekaźnik - w tym przypadku RU400 z cewką 220VDC- który automatycznie odłącza zasilanie trafa żarzenia. Działa, wszystko fajnie, ale... Lampa się nagrzeje i przekaźnik się załączy. Katoda zaczyna stygnąć, ale przekaźnik trzyma jeszcze przez parenaście sekund. Nie dosyć, że włókno żarzenia dostaje kopa co parenaście sekund to jeszcze lampa pracuje z niedożarzoną katodą w chwili załączenia przekaźnika. Czy to ma szanse działać długo?...bo z tego co słyszałem ciężko zajeździć PY88.
Załączniki
sch.jpg
sch.jpg (13.31 KiB) Przejrzano 598 razy
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
piotrekweb
250...374 postów
250...374 postów

Re: Jak długo wytrzyma?

Post autor: piotrekweb »

PY88 to lampa pracująca w impulsie. Wytrzyma :)
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów :P :P
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

fysiek pisze:W załączniku malutka część mojego projektu. W tym przypadku jest to włącz na parę sekund i wyłącz na parenaście. Dokładność nie jest ważna i stąd zrobiłem to tak jak w załączniku. Lampa się nagrzewa czyli załącza przekaźnik - w tym przypadku RU400 z cewką 220VDC- który automatycznie odłącza zasilanie trafa żarzenia.
To się chyba generator termostrykcyjny nazywa?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
fysiek
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: fysiek »

jdubowski pisze:To się chyba generator termostrykcyjny nazywa?
Nie mam pojęcia jak się to nazywa, w każdym razie działa. Pomysł się wziął z opóźnionego załączania napięcia anodowego, opisanego gdzieś tu na forum. Bardziej mnie zastanawia to czy nie będę musiał co tydzień wymieniać PY88.
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Tak czy owak z inżynierskiego punktu widzenia jest to paskudne rozwiązanie, bo bazuje na nieudokumentowanych własnościach podzespołów, takich jak czas stygnięcia katody lampy. Również Twoje obawy o pracę PY88 przy permanentnym niedożarzeniu katody (a tak będzie, czas nagrzewania jest porównywalny z okresem załączania) są moim zdaniem całkowicie uzasadnione...
ODPOWIEDZ