Do zobaczenia na Audio Show #2

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Do zobaczenia na Audio Show #2

Post autor: Piotr »

Pozdrowienia z Estonii.

Zachecam wszystkich, ktorzy byli i jeszcze sie wybieraja do zamieszczania obrazkow. Dla tych, ktorzy tez chc popatrzec, ale akurat wybrac sie nie moga, a wiec rowniez dla mnie 8)
pierwszy

Re: Do zobaczenia na Audio Show #2

Post autor: pierwszy »

Zaluj, fajnie bylo, szczegolnie rozmowy z Romkiem :)
Fotki za moment wrzuce.
pierwszy

Audio Show 2008
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Hmmm... Że tak powiem panowie to ceny niezbyt wygórowane, powiedziałbym że wręcz taniocha ;) Widzę że dominowały końcówki pentodowe i dosyć dużej mocy ale również koszerne konstrukcje na diabłach się znalazły chociaż PP na nich to chyba lekka przesada :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Witam
Byłem na Audio Show w sobotę. Zrobiłem trochę fotek, które można zobaczyć tutaj:
http://www.trioda.com/galeria/audioshow ... ow2008.htm
Załączam fotkę wzmacniacza, który zrobił na mnie najwieksze wrażenie.
Załączniki
Prawdziwa Godzilla wrrrrr!!!
Prawdziwa Godzilla wrrrrr!!!
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
pierwszy

gsmok, troche nie na temat, ale po lekkiej obrobce troche wiecej widac :)
traxman

Post autor: traxman »

Co to za lampy?
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Co to za banie? :shock:
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Dzieki za obrazki i za odwiedziny.
Moze jeszcze cos sie znajdzie?

Pozdrawiam z Helsinek :)
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Jeśli można się wypowiedzieć to zafascynował mnie dźwięk starych monitorów Yamahy w pokoju Audiostereo,proste skrzynki,bez udziwnień,kosmicznie grubych ścianek,złotych kabli,a zagrały ,oj zagrały, ze świetnymi moim zdaniem monoblokami na GM70.Tradycyjnie w pokoju Piotra nie zwiodłem się na dźwięku.Za to systemy za kolosalne pieniądze w moich uszach -nic nadzwyczajnego,wręcz czasami żenująca porażka.
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Airnox »

Przyznam się, że i ja odwiedziłem w tym roku Audioshow ;) Głównie dzięki tszczesn, bo gdyby nie on, to pewnie wogóle bym nie przyjechał. Ale do rzeczy. Osobiście najbardziej przypadły mi do gustu kolumny elektrostatyczne. Zagrały jakoś najprzyjemniej. Nazw zestawów, które najbardziej mi się spodobały, nie spisałem. Było ich jednak dość niewiele. Odwiedziłem tylko Jan II Sobieski i Kyriad. Na bristol'a już mi zabrakło energii ;) Nie wiem jak wasze odczucia, ale dla mnie bardzo dużo miało za dużo basu, często dudniącego, w bardzo wielu sprzętach dominowała częstotliwość 18-20kHz, która bardzo dawała się negatywnie we znaki. Kilka/naście zestawów grało prawie na granicy przesterowania, wysokie tony dość mocno zniekształcone... Ale nie wiem czy to kwestia nagrań, czy sprzętu. Mimo wszystko byłem zaskoczony fascynacjami dot. kabli... Makulatury nazbierałem dość dużo, głównie dla taty. Szkoda, że nie było smycz i innych gratisów, hehe... ;) Ale w gruncie rzeczy, nie to było najważniejsze.

Pozdrowienia
Airnox

P.S.
Zdjęcia porobiłem komórką, jak jakieś w miarę wyszły to wrzucę linka do galerii z nimi ;)
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

To prawda z tym dudniącym basem, w większości rozlazłym i dającym po uszach ,mnie jeszcze przytłaczała głośność z jaką były prezentowane zestawy,czy to jakieś kompleksy?
pierwszy

Airnox pisze:...Osobiście najbardziej przypadły mi do gustu kolumny elektrostatyczne. Zagrały jakoś najprzyjemniej.
Graly fajne, na trzeciej fotce sa te elektrostaty, na srodkowym zdjeciu po lewej przed nimi kuca Romek :D
Airnox pisze: Nazw zestawów, które najbardziej mi się spodobały, nie spisałem. Było ich jednak dość niewiele. Odwiedziłem tylko Jan II Sobieski i Kyriad. Na bristol'a już mi zabrakło energii ;)
Niestety smutna prawda jest taka, ze w Sobieskim jest najwiecej wystawcow, poniewaz relatywnie sa najtansze pomieszczenia,
ale i sa to najgorsze pokoje pod wzgledem akustycznym (niewielkie, niskie, sciany betonowe niewytlumione).
W Kyriadzie prawdopodobnie byly to sale przeznaczone na konferencje, gotowe pomiescic 40-60 osob, i z odpowiednia wysokoscia,
a nie pokoje hotelowe (2,70 m). Pewnie i cena byla juz adekwatna do tego.
W Kyriadzie graly elektrostaty, i pierwszy raz widzialem jak doslownie wyglada jak komus szczeka opadla ze zdziwienia.
Dziewczyna (nie wazna, ze blondynka) chciala zobaczyc co tak gra i zajrzala od tylu tych glosnikow, a tam nie bylo nic! :D
W Bristolu pomieszczenia srednie, i tam chyba bardziej placi sie za prestiz.
McIntosh rozczarowal troche, nie bylem sam z reszta z ta opinia, natomiast tuba (9 zdjecie po prawej) grala fantastycznie.
Oczarowal mnie dzwiek z krakowskiej Ancient Audio (10 zdjecie po prawej, SE na diabelkach), bardzo kulturalnie grajacy zestaw, jest to brzmienie co mi odpowiada.
Tylko ta cena :cry:
Airnox pisze: Nie wiem jak wasze odczucia, ale dla mnie bardzo dużo miało za dużo basu, często dudniącego, w bardzo wielu sprzętach dominowała częstotliwość 18-20kHz, która bardzo dawała się negatywnie we znaki. Kilka/naście zestawów grało prawie na granicy przesterowania, wysokie tony dość mocno zniekształcone...
Bardziej jest to sprawa akustyki i (brak) wytlumienia.
Moze Piotr sie wypowie na ten temat, w koncu w zeszlym roku musial sie zmagac z tym problemem.
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Airnox »

Zgodnie z zapowiedzią wrzucam linka do galerii ze zdjęciami. Robione co prawda komórkofonem, jakością nie powalają, ale aż tak tragicznie też nie jest. Po wstępnej selekcji już są ;)
http://airnox.vot.pl/galeria/main.php?g2_itemId=29
macska pisze:
Airnox pisze: Nie wiem jak wasze odczucia, ale dla mnie bardzo dużo miało za dużo basu, często dudniącego, w bardzo wielu sprzętach dominowała częstotliwość 18-20kHz, która bardzo dawała się negatywnie we znaki. Kilka/naście zestawów grało prawie na granicy przesterowania, wysokie tony dość mocno zniekształcone...
Bardziej jest to sprawa akustyki i (brak) wytlumienia.
Moze Piotr sie wypowie na ten temat, w koncu w zeszlym roku musial sie zmagac z tym problemem.
Akustyka swoją drogą a przesterowanie i reszta swoją. Nie mniej to chyba wina nagrań te wszechobecne prawie 18-20kHz. W tej chwili słucham spokojnego Marley'a na swoim lampiaku i zregenerowanych A17 (zamiast GDN są GDSy i sprawują się całkiem nieźle) to nawet jak dam głośniej (na chwilke oczywiście bo już późno ;)) nie ma efektu dudniącego, nieprzyjemnego dźwięku. A pokój też z akustyką średnią. Jedyny plus jaki ma, to mały skos w jednym rogu. Reszta to meble, jedno łóżko... Więc chyba jednak za dużo mocy "pompowali" w te pomieszczenia, bo jednak trzeba nawet i to wyważyć by było jak najlepiej.

Na zdjęciach też 3 fotografie ze "stoiska" audiostereo.pl. Mi się akurat trafiło na pogawędkę o doborze i wpływie kabli na dźwięk (średnicę przede wszystkim), ale wszelaką dyskusję sobie odpuściłem z wiadomych powodów ;)

Pozdrowienia
Airnox
ODPOWIEDZ