kaem pisze:Pytania natury ogólniejszej do twórcy modelu dekodera - w miarę możliwości współprowadzę taką małą historiografię sieci nadawczej Polskiego Radia:
1. Czyli w 1969 roku były już prowadzone emisje stereo w systemie z tonem pilotującym (pytanie chyba retoryczne)?
2. Czy miały one tylko charakter testowy, czy już w miarę regularny?
3. Jaki program Polskiego Radia one obejmowały?
4. Czy były nadawane w ramach wykazowych częstotliwości OIRT, czy też do tych celów uruchomiono coś na CCIR albo dodatkowe częstotliwości OIRT (tzw. "czwarta sieć")?
5. Ile godzin dziennie trwały audycje stereofoniczne?
6. Czy można było się zorientować, że audycja stereofoniczna "z Warszawy" jest tak naprawdę programem regionalnym, odtwarzanym z lokalnego magnetofonu?
7. Czy wszystkie 17 rozgłośni regionalnych miało już w 1969 roku możliwość emisji stereo, czy też niektóre musiały czekać do lat 70?
Wszystkie pytania dotyczą oczywiście roku 1969.
I jeszcze postaram sie dopowiedziec:
Ad. 1 - tak.
Ad. 2 - regularny, ale to dotyczy dopiero roku 1970, 1971
Ad. 5- krotko. Na początku nie dlużej niż pół godziny tygodniowo. Potem ten czas się wydłużał. Znalazlem list, który pisałem 23.08. 1971 roku do rodziny zafascynowany efektami uzyskanymi po całkowitym uruchomieniu urządzenia (+ dwa kanaly m.cz. 10W):
"...Efekt przeszedł wszystkie moje oczekiwania. Jest (to) coś wspaniałego. Szkoda tylko, że tak niewiele nadają stereo i że tak niewiele muzyki, która mnie interesuje." Koniec cytatu.
Każda audycja zaczynała sie wówczas testem kontrolnym składającym się z zapowiedzi - "Kanał lewy" - szszszsz (szum biały), "kanał prawy" szszszszsz (szum biały), sygnał w fazie - wtedy szum był słyszalny ze środka, i w przeciwfazie - wtedy slychac było z obu stron z charakterystycznym, nieprzyjemnym uciskiem w uszach. Potem następowała część muzyczna.
Ad. 6. To, że transmisje były nadawane regionalnie wynikało z zapowiedzi spikera i informacji zamieszczanych także w prasie. Poza tym łącza (to były naziemne radiolinie) nie miały chyba możliwości przenoszenia tak szerokiego pasma sygnału (do 53 kHz w górnej wstędze sygnalu różnicowego).
Ad. 7. Nie wszystkie miasta wojewódzkie miały własne rozgłośnie.
Po przeszukaniu teczek ze starymi papierami okazało się, ze sporządziłem dość obszerną dokumentację prac. Zachowało się sporo i dołączam fotki. Fotki znajdują się na innym, niż "Triodowy" serwerze, więc nie obciażają go. Mogę sobie chyba na to pozwolić.
List z października 1968 roku z redakcji "Horyzontów Techniki'
Dokumentacja techniczna: adaptacja kubków ferrytowych z filtrów p.cz. 465kHz na obwody rezonansowe 19kHz i 38kHz.
i obliczenia ilości zwojów (logarytmy w robocie! kalkulatorów nie było)
Zmiana toru p.cz. 10,7 MHz (sposób wypatrzony gdzieś w literaturze niemieckiej)
Jak umieściłem dekoder w obudowie odbiornika "Domino"
Lista pozycji literaturowych, z których korzystałem zapoznając się z tematem.
To wszystko.