Wydzielone z tematu "Wzmacniacz z tranzystorami HEX-FET , AVT890"

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Re: Wzmacniacz z tranzystorami HEX-FET , AVT890

Post autor: Olkus »

Ponawiam też pytanie o kondensator na wejściu wzmacniacza. Jakiej powinien być pojemności :?:

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

Olkus pisze: sob, 13 maja 2023, 00:42 Ponawiam też pytanie o kondensator na wejściu wzmacniacza. Jakiej powinien być pojemności :?:

Pozdrawiam,
A.
W zależności, 1-10uF w zależności od rezystancji wejściowej i zakładanego pasma przenoszenia od dołu
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

brencik pisze: sob, 13 maja 2023, 01:31
Olkus pisze: sob, 13 maja 2023, 00:42 Ponawiam też pytanie o kondensator na wejściu wzmacniacza. Jakiej powinien być pojemności :?:

Pozdrawiam,
A.
W zależności, 1-10uF w zależności od rezystancji wejściowej i zakładanego pasma przenoszenia od dołu
To akurat wiem na co ma wpływ. Ale jak go dobrać???

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Rezystencja wejściowa to {dla wygody} 50 k. :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Przy rezystancji wejściowej wzmacniacza 50 kΩ (47 kΩ), kondensator sprzęgający powinien mieć pojemność, która zapewni dolną częstotliwość graniczną niższą niż 1 Hz. Nie polecam tym kondensatorem ograniczać pasma przenoszenia wzmacniacza tranzystorowego od dołu do np. 20 Hz, gdyż wywoła on niepotrzebne przesunięcia fazy w zakresie niskich częstotliwości w pobliżu dolnej częstotliwości pasma akustycznego (20 Hz).
Kondensator sprzęgający przy zastosowaniu symetrycznego napięcia zasilającego wzmacniacz może być bipolarny (elektrolityczny) lub foliowy o pojemności od 3,3 μF do 10 μF.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Dzięki za odpowiedź.
Kondensatory będę musiał kupić, bo brak takich u mnie.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Te kondensatory nie są jakoś specjalnie krytyczne, choć oczywiście najlepiej będą się spisywały foliowe i elektrolityczne (bipolarne). W polskich wzmacniaczach w tych miejscach stosowane były przeważnie najzwyklejsze kondensatory elektrolityczne (aluminiowe), czasami na dodatek włączone odwrotnie (niewłaściwie spolaryzowane)...:wink: Kolego Aleksandrze, czy potrafiłbyś wyliczyć napięcia na bazach tranzystorów wzmacniacza różnicowego w stopniu mocy polskiego wzmacniaczu klasy Hi-Fi WSH-205, oraz podać przypuszczalne wartości prądów kolektorów tranzystorów w tym stopniu wyjściowym? Czy kondensatory elektrolityczne, użyte na wejściach i w pętli sprzężenia zwrotnego tego układu włączone są poprawnie? Poniżej schemat stopnia mocy w WSH-205.
WSH-205_0.png

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

I żeby było łatwiej liczyć konstruktor pominął prad płynący przez R516 i D502 :lol: . :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Marek7HBV pisze: sob, 20 maja 2023, 15:35 I żeby było łatwiej liczyć konstruktor pominął prad płynący przez R516 i D502 :lol: . :D
Kolego Marku, gratuluję spostrzegawczości :D Prądy płynące przez R522 (100 Ω) i R532 (100 Ω) są różne, rezystory mają tą samą wartość, więc spadki napięcia na nich nie mogą być identyczne, jak sugerują podane na schemacie wartości napięć... :lol:
Schematy polskich urządzeń audio zawierały mnóstwo takich błędów, przez co ich analiza była dużo "ciekawsza"... :wink:

Pozdrawiam
Romek
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Romekd pisze: pt, 19 maja 2023, 12:54 Czołem.
Te kondensatory nie są jakoś specjalnie krytyczne, choć oczywiście najlepiej będą się spisywały foliowe i elektrolityczne (bipolarne). W polskich wzmacniaczach w tych miejscach stosowane były przeważnie najzwyklejsze kondensatory elektrolityczne (aluminiowe), czasami na dodatek włączone odwrotnie (niewłaściwie spolaryzowane)...:wink: Kolego Aleksandrze, czy potrafiłbyś wyliczyć napięcia na bazach tranzystorów wzmacniacza różnicowego w stopniu mocy polskiego wzmacniaczu klasy Hi-Fi WSH-205, oraz podać przypuszczalne wartości prądów kolektorów tranzystorów w tym stopniu wyjściowym? Czy kondensatory elektrolityczne, użyte na wejściach i w pętli sprzężenia zwrotnego tego układu włączone są poprawnie? Poniżej schemat stopnia mocy w WSH-205.

WSH-205_0.png

Pozdrawiam
Romek
Co do obliczeń to przyznam się, że nie bardzo wiem jak to wyliczyć :roll:
Odnośnie kondensatora na wyjściu wydaje się być włączony poprawnie, widziałem tak włączone elektrolity na wielu schematach.
W sprzężeniu nie widzę elektrolitu...?

Ja za to przeciąłem dwie ścieżki na PCB od kostki "input" i przylutowałem elektrolity bipolarne 10 uF 50 V.
20230523_145139.jpg
20230523_145150.jpg
Swoją drogą skoro montowano zwykłe elektrolity to jakby się w tym miejscu sprawdziły ceramiczne MLCC, tantale czy jakieś polimery?

Pozdrawiam,
A.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Przy okazji fotka jak to teraz wygląda:
20230523_163353.jpg
Pozdrawiam,
A.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

...wcześniej odnośnie WSH-205 napisałem, że nie ma w sprzężeniu elektrolitu - oczywiście błąd, jest tam C508 ale u ten wygląda na włączony jak trzeba. W każdym razie tak spotykałem na schematach.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Niestety, oba kondensatory włączone są odwrotnie (na podanym przeze mnie schemacie kondensator elektrolityczny w sprzężeniu zwrotnym ma oznaczenie C508, natomiast C506 jest typu ceramicznego i znajduje się w układzie kompensacji częstotliwościowej). Poniżej kilka z typowych oznaczeń kondensatorów. Jeden z nich jest taki jak na schemacie WSH-205 (zerknij gdzie ma plus).
Oznaczenia_kond.png

Wejścia stopni mocy połączone są z potencjometrem regulacji siły głosu, podłączonym jedną z końcówek z masą. Kondensatory połączone są dodatnim biegunem z bazami tranzystorów pary różnicowej, a ponieważ tranzystory te są typu n-p-n, to ich emitery znajdują się na potencjale ujemnym. Polaryzacja bazy jednego tranzystora zrealizowana jest przez rezystor 47 kΩ do masy, a drugiego przez rezystor 33 kΩ do wyjścia wzmacniacza, na którym również powinno występować napięcie bliski zeru. Ponieważ prądy polaryzujące płyną w kierunku baz, a emitery znajdują się na potencjale ujemnym, to napięcia na obu bazach również są ujemne, choć wartości napięć na bazach są niewielkie i mogą wynosić od kilkudziesięciu do kilkuset miliwoltów, w zależności od współczynnika wzmocnienia prądowego tranzystorów i wartości prądów ich emiterów. To że kondensatory włączone są "plusami" do baz tranzystorów, a minusami do gniazd wejściowych wyraźnie widać również na zdjęciu poniżej (zdjęcie z "Elektrody")
WSH-205.png

Oczywiście przy takich niskich napięciach kondensatorom nic nie zagraża - ich pojemność, wbrew temu co wielokrotnie wypisywał Tomek Janiszewski, znacząco nie wzrośnie (jeśli w ogóle wzrośnie), ani też kondensatory te się nie przeformują (rozformują) z biegiem lat...
Potrafisz mniej więcej wyznaczyć prądy emiterów tranzystorów pary różnicowej oraz napięcia na ich bazach w tym układzie wzmacniacza? Od czego byś zaczął takie obliczenia?

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Kolego Aleksandrze, nie wiem czy policzenie tego prostego układu jest zbyt trudne, przez co nikt z Kolegów nie odpowiada, czy przeciwnie, jest zbyt proste i po prostu szkoda czasu na takie analizy... :roll: Na podstawie tego układu chciałem pokazać jakie zalety ma stosowanie sprzężeń typu bootstrap, a jakie stosowanie źródeł prądowych w stopniach mocy. Dla uproszczenia można założyć, że podane na schemacie napięcia plus i minus 28,8 V są prawidłowe, choć pamiętam, że we wzmacniaczu tego samego typu (WSH-205), którego w czasach młodości (gdzieś w roku 1987) dałem w prezencie jednemu z kolegów, napięcia na głównych kondensatorach elektrolitycznych, przy braku wysterowania wzmacniacza, wynosiły ok. ±38 V, czyli były znacznie wyższe od podanych na schemacie (wtedy obawiałem się o ich stan, gdyby napięcie w sieci elektrycznej było wyższe od 220 V), za to napięcia te przysiadały do ok. ±30 V przy pełnym wysterowaniu i przy obciążeniu wzmacniacza kolumnami o impedancji 4 Ω (cztery Altusy po 8 Ω, po dwa równolegle na kanał).
Poniżej przedstawiam tabele, w których pomierzyłem napięcia baza-emiter kilku różnych typów tranzystorów, co może okazać się przydatne do wykonania szybkich obliczeń prądów płynących w obwodach kolektorów i baz tranzystorów pary różnicowej, oraz w obwodzie kolektora tranzystora pracującego w stopniu kolejnym (we wzmacniaczu napięciowym), którego kolektor steruje już tranzystorami sterującymi tranzystory wyjściowe (sterujące i końcowe pracują w układzie wtórników emiterowych, czyli ich wzmocnienie prądowe jest bardzo duże, a napięciowe mniejsze od jedności).
Poniżej tabelki, które sporządziłem ("na piechotę") dawno temu.
Napięcie baza-emiter-Ic BC5xx.png
Napięcie baza-emiter_2-Ic.png

Może przydać się również nota katalogowa tranzystorów BC148.
BC148.PDF
(494.52 KiB) Pobrany 30 razy

Proszę śmiało, bo bez wiedzy czy przedstawiony tu układ, pod kątem zasady działania w ogóle jest zrozumiały, nie wiem również czy w przypadku takiego (i podobnych układów) warto dalej "brnąć" w ich analizę...?

Pozdrawiam
Romek
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Przyznam, iż nie odzywam się z braku czasu. Chciałem coś jeszcze doczytać i się doedukować w temacie, tj. jak to policzyć. Na chwilę obecną po prostu nie wiem.
A co do kondensatorów: czyli na obu schematach zamieszczonych niżej są włączone niepoprawnie (schemat pierwszy: audiostereo)?
Obrazek
A-130A.pdf
(49.09 KiB) Pobrany 37 razy
W pierwszym błędnie ten na wejściu a drugim w sprzężeniu.

Pozdrawiam,
A.
ODPOWIEDZ