Pozdrawiam,
A.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
W zależności, 1-10uF w zależności od rezystancji wejściowej i zakładanego pasma przenoszenia od dołuOlkus pisze: sob, 13 maja 2023, 00:42 Ponawiam też pytanie o kondensator na wejściu wzmacniacza. Jakiej powinien być pojemności![]()
Pozdrawiam,
A.
To akurat wiem na co ma wpływ. Ale jak go dobrać???
Kolego Marku, gratuluję spostrzegawczościMarek7HBV pisze: sob, 20 maja 2023, 15:35 I żeby było łatwiej liczyć konstruktor pominął prad płynący przez R516 i D502.
![]()
Co do obliczeń to przyznam się, że nie bardzo wiem jak to wyliczyćRomekd pisze: pt, 19 maja 2023, 12:54 Czołem.
Te kondensatory nie są jakoś specjalnie krytyczne, choć oczywiście najlepiej będą się spisywały foliowe i elektrolityczne (bipolarne). W polskich wzmacniaczach w tych miejscach stosowane były przeważnie najzwyklejsze kondensatory elektrolityczne (aluminiowe), czasami na dodatek włączone odwrotnie (niewłaściwie spolaryzowane)...Kolego Aleksandrze, czy potrafiłbyś wyliczyć napięcia na bazach tranzystorów wzmacniacza różnicowego w stopniu mocy polskiego wzmacniaczu klasy Hi-Fi WSH-205, oraz podać przypuszczalne wartości prądów kolektorów tranzystorów w tym stopniu wyjściowym? Czy kondensatory elektrolityczne, użyte na wejściach i w pętli sprzężenia zwrotnego tego układu włączone są poprawnie? Poniżej schemat stopnia mocy w WSH-205.
WSH-205_0.png
Pozdrawiam
Romek