Odwracacze fazy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Odwracacze fazy
Przybliżony sposób "wyliczenia" wartości Rw jest na zdjęciu które zamieściłem, Rw = 0,5 Rs2.
https://chomikuj.pl/brencik1/Cykin+wzmacniaczenamor pisze: ↑czw, 29 lutego 2024, 20:05mogę jutro zrobić PDF-y ze stron, ale książkę Cykina warto mieć "dla siebie", książkę już trudno kupić (za to drogo), ale na chomikuj.pl ktoś udostępnia za płatnego SMS-a, nie pobierałem, nie sprawdzałem, ale opłata "nie majątek" https://chomikuj.pl/bmzalewski/Amateur+ ... 143343.pdf
-
- 2500...3124 posty
Mam wrażenie, że ta dyskusja bierze się z niegdysiejszego sposobu rysowania schematów, który nie ułatwia ich analizy. Kilka stron wcześniej Cykin pokazuje taki schemat [1].
1. G. S. Cykin, Wzmacniacze elektroniczne, WKiŁ 1967, str. 397
Zignorujmy na razie wspólny dla obu systemów Rk i dajmy zwarcie zamiast Rw. Co wtedy mamy? Dwa stopnie WK jeden po drugim. Dzielnik R's1 i R''s1 jest tak dobrany, żeby jego tłumienie równoważyło wzmocnienie L2 i dało sumaryczne wzmocnienie -1. Sposób najprostszy z możliwych, ale wrażliwy na rozrzut parametrów lampy. Żeby temu zaradzić możemy pobrać sygnał dla L2 z punktu B i wprowadzić rezystor Rw. W ten sposób L2 zostaje objęta lokalnym sprzężeniem zwrotnym, co daje nam tak zwany układ samorównoważący, popularnie nazywany "kołyską" 
No dobrze. Ale jeżeli podłączymy siatkę L2 do punktu B, a Rw rozewrzemy, to otrzymamy jeszcze mocniejsze USZ i na moje oko przy takich samych rezystorach napięcia na obu wyjściach będą dążyć do identycznej wartości, jeżeli wzmocnienie L2 będzie rosło. I w ten sposób dojdziemy do układu z mojego katalogu. Czy dobrze rozumiem?
dziękuję, prosto, ładnie wyjaśnione.Einherjer pisze: ↑pt, 1 marca 2024, 12:30 Mam wrażenie, że ta dyskusja bierze się z niegdysiejszego sposobu rysowania schematów, który nie ułatwia ich analizy. Kilka stron wcześniej Cykin pokazuje taki schemat [1].
1709291217287.png
Zignorujmy na razie wspólny dla obu systemów Rk i dajmy zwarcie zamiast Rw. Co wtedy mamy? Dwa stopnie WK jeden po drugim. Dzielnik R's1 i R''s1 jest tak dobrany, żeby jego tłumienie równoważyło wzmocnienie L2 i dało sumaryczne wzmocnienie -1. Sposób najprostszy z możliwych, ale wrażliwy na rozrzut parametrów lampy. Żeby temu zaradzić możemy pobrać sygnał dla L2 z punktu B i wprowadzić rezystor Rw. W ten sposób L2 zostaje objęta lokalnym sprzężeniem zwrotnym, co daje nam tak zwany układ samorównoważący, popularnie nazywany "kołyską"![]()
Tylko wciąż nie rozumiem, dlaczego Rw miałby mieć jakąś optymalną wartość.
Czy chodzi o to, że kiedy wzmocnienie L2 jest skończone (ewentualnie: małe), to przy pełnym sprzężeniu (rozwartym Rw) wzmocnienie będzie zauważalnie mniejsze od 1 i trzeba to skorygować zostawiając lampie trochę wzmocnienia?
Czy chodzi o to, że kiedy wzmocnienie L2 jest skończone (ewentualnie: małe), to przy pełnym sprzężeniu (rozwartym Rw) wzmocnienie będzie zauważalnie mniejsze od 1 i trzeba to skorygować zostawiając lampie trochę wzmocnienia?
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Też się zastanawiam nad wartością Rw jak to dobrać.
Jeżeli go zastosujemy to należy całkiem zrezygnować z rezystorow siatkowych ? Czy lepiej użyć o odpowiednio większej wartości? Ten 10n koło rw to jest zwarty, był do prób.
Jeżeli go zastosujemy to należy całkiem zrezygnować z rezystorow siatkowych ? Czy lepiej użyć o odpowiednio większej wartości? Ten 10n koło rw to jest zwarty, był do prób.
Odniesienie do masy już jest, więc dodatkowe rezystory siatkowe będą zbędne. Trzeba tylko zmniejszyć wartość tamtych, tak żeby od siatki lampy mocy do masy było w sumie nie więcej niż zaleca katalog (pewnie koło 500k).
No i chyba nie potrzeba regulacji symetrii w dwóch miejscach jednocześnie.
-
- 2500...3124 posty
A czy to aż taki problem, żeby zajrzeć do Cykina w wersji elektronicznej, skoro koledzy nawet podlinkowali? Oddajmy mu na chwilę głos. Wynika z tego, że Rw nie ma optymalnej wartości, a ta zasugerowana przez Cykina to wartość kompromisowa, chcielibyśmy, żeby Rw było jak największe, żeby nie psuć sprzężenia, ale potrzebujemy go, żeby ustalić potencjał siatki dla prądu stałego, więc nie może też być zbyt duże.Ola Boga pisze: ↑pt, 1 marca 2024, 22:12 Tylko wciąż nie rozumiem, dlaczego Rw miałby mieć jakąś optymalną wartość.
Właśnie to miałam na myśli. Czyli stosując osobne rezystory dla siatek stopnia mocy i rezygnując z Rw uzyskamy lepsze parametry. Tak mi się właśnie wydawało. Dochodzimy w takim razie do schematu z mojego katalogu.Einherjer pisze: ↑sob, 2 marca 2024, 18:28Wynika z tego, że Rw nie ma optymalnej wartości, a ta zasugerowana przez Cykina to wartość kompromisowa, chcielibyśmy, żeby Rw było jak największe, żeby nie psuć sprzężenia, ale potrzebujemy go, żeby ustalić potencjał siatki dla prądu stałego, więc nie może też być zbyt duże.
Nie mam pod ręką tej konkretnej książki, a jakoś mam awersję do serwerów pomijających prawa autorskie...
-
- 2500...3124 posty
Po prostu administracja tych serwerów bierze przykład z towarzyszy radzieckich i ich podejścia do praw autorskichOla Boga pisze: ↑sob, 2 marca 2024, 20:00Właśnie to miałam na myśli. Czyli stosując osobne rezystory dla siatek stopnia mocy i rezygnując z Rw uzyskamy lepsze parametry. Tak mi się właśnie wydawało. Dochodzimy w takim razie do schematu z mojego katalogu.Einherjer pisze: ↑sob, 2 marca 2024, 18:28Wynika z tego, że Rw nie ma optymalnej wartości, a ta zasugerowana przez Cykina to wartość kompromisowa, chcielibyśmy, żeby Rw było jak największe, żeby nie psuć sprzężenia, ale potrzebujemy go, żeby ustalić potencjał siatki dla prądu stałego, więc nie może też być zbyt duże.
Nie mam pod ręką tej konkretnej książki, a jakoś mam awersję do serwerów pomijających prawa autorskie...

-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Może da się dobrać doświadczalnie wartość Rw, ustawiłem wartość potencjometru 500k górnej gałęzi na środek i kręcąc Rw ustaliłem symetryczne napięcie na wyjściu przy wartości około 15k. Co wydaje się wg cykina dużo za mało.
Lepszym byłoby ustawić Rw na 0.5 Rs i wtedy ustalić wartość dzielnika 500k ? Jaka powinna być tutaj metoda doboru Rw I tego dzielnika?
I dodatkowe pytanie czy w przypadku tego inwertera można stosować go tylko do końcówki z autobiasem? Bez dodatkowych stopni? Można zapodać na Rw ujemne napięcie dla fixed bias?
Co do książki może ktoś by mogł zamieścić na forum?
Lepszym byłoby ustawić Rw na 0.5 Rs i wtedy ustalić wartość dzielnika 500k ? Jaka powinna być tutaj metoda doboru Rw I tego dzielnika?
I dodatkowe pytanie czy w przypadku tego inwertera można stosować go tylko do końcówki z autobiasem? Bez dodatkowych stopni? Można zapodać na Rw ujemne napięcie dla fixed bias?
Co do książki może ktoś by mogł zamieścić na forum?
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Tutaj jest przykład doboru tego dzielnika:
https://www.trioda.com/index.php/pl/art ... 1948-05-06]
https://www.trioda.com/index.php/pl/art ... 1948-05-06]
-
- 6250...9374 posty
Co sądzicie o zastosowaniu w takim odwracaczu lampy 6N14P bo to chyba jedyna możliwość sensownego zastosowania podwójnej triody ze wspólną katodą a na Allegro te bańki tanie.