Marku, identycznie wyglądającą suwmiarkę kupiłem kilka lat temu na Allegro. Może wtedy bardziej się przykładano, bo mój egzemplarz jest jednak wystarczająco dokładny (choć i tak wolę mechaniczną) i nadal działa

tszczesn pisze:Regulator oświetlenia na triaku, banalnie prosty układ. W pająku na biurku działał, po zamontowaniu na płytce drukowanej, z tych samych elementów - nie (przepuszczał zawsze jedna całą połówkę). Wylut elementów i złożenie z nich pająka - działa. Analiza płytki na przerwy i zwarcia - OK, wlutowanie elementów - nie działa. Do dziś nie wiem o co tu biegało, przewodzący laminat?
Mnie też podnosi się ciśnienie gdy prosty układ nie startuje po zmontowaniu, choć na pozór wydaje się poprawny. Jako dziecko wykonałem na tekturce prosty mikronadajnik z rosyjskim tranzystorem (był to bodajże germanowy P403), który przez miesiąc działał dobrze, a przeniesiony na starannie wykonaną płytkę drukowaną całkowicie stracił stabilność i zasięg. Podobnie było z kilkoma układami z "Nowoczesnych Zabawek" J. Wojciechowskiego (w "pająku" działały, na płytce już nie). Zawsze jest jakaś przyczyna niesprawności, ale by ją ustalić warto czasem zrobić sobie przerwę i przeanalizować układ jeszcze raz świeżym spojrzeniem.
Pozdrawiam,
Romek