Stare wyłączniki Hg.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Stare wyłączniki Hg.

Post autor: szalony »

Są piękne :)

Z jakich lat mogą pochodzić ? Do jakich urządzeń mogły być przeznaczone ?
Załączniki
IMG_2806.jpg
IMG_2809.jpg
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Stare wyłączniki Hg.

Post autor: staszeks »

napewno były produkowane do 72 a jak później trudno powiedzieć.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Co do zastosowań to ostatnio widziałem takie coś na filmie ("1408" jakby kto pytał) - był to element termostatu centralnego ogrzewania.
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Rtęciowe łączniki przechylne. Miałem kiedyś stary przełącznik czasowy, w którym były wykorzystane. Były dwa, zamocowane na wspólnej osi pod różnymi kątami tak, że jeden był NO, drugi NC. Elektromagnes z układem zegarowym napędzał całość. Rozbroiłem to, pamiętam, a łącznik rtęciowy "poszedł" na włącznik alarmu w motorze... :) .
Te do termostatów miały postać termometru, słupek rtęci napotykał wtopione druciki, stosowane m.in. w sterowaniu ogrzewaniem w wagonach.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Teslacoil pisze:(...)Te do termostatów miały postać termometru, słupek rtęci napotykał wtopione druciki, stosowane m.in. w sterowaniu ogrzewaniem w wagonach.
Mój stary miał kiedyś zrobioną termoregulację w 200L akwarium na tego typu termostatach. Chyba gdzieś się jeszcze walają w piwnicy...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

A, te termometry rtęciowe ze stykami do termostatów są bardzo popularne - u mnie na wydziale fizycznym sterują zabytkową klimą w sali wykładowej :lol:
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Alek

Post autor: Alek »

Włączników rtęciowych przechylnych uratowałem ostatnio całe pudełko 8) . Jeden taki od nowości pracuje w kompresorze dostarczającym mi powietrze do palnika szklarskiego. Taki termostatowy rtęciowy też gdzieś tu się wala :wink: .
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Jakiś mi się chyba wala w częściach...
szalony pisze:A, te termometry rtęciowe ze stykami do termostatów są bardzo popularne - u mnie na wydziale fizycznym sterują zabytkową klimą w sali wykładowej :lol:
Z ciekawości chętnie zobaczyłbym tę aparaturę...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
go
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: go »

Tutaj http://zwm.pb.bialystok.pl/instrukcje/td/cw1.pdf na stronie 2 widać (ten z tyłu) termometr kontaktowy rtęciowy z możliwością nastawiania. Opis jest tutaj http://www.tu.kielce.pl/~cltm/studenci/ ... lab-04.pdf na stronie 2

Istnieją jeszcze 'termometry' ze stykami stałymi i bez skali działające przy określonej temperaturze. Te co widziałem, to cienka rurka o długości ok. 10cm, z podłużnym zgubieniem na dole (zbiornikiem rtęci) i wyprowadzonymi przewodami ( jeden styk typu NO )
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

go pisze:Istnieją jeszcze 'termometry' ze stykami stałymi i bez skali działające przy określonej temperaturze. Te co widziałem, to cienka rurka o długości ok. 10cm, z podłużnym zgubieniem na dole (zbiornikiem rtęci) i wyprowadzonymi przewodami ( jeden styk typu NO )
Były też ze stykami w postaci pierścieni kontaktowych na rurce termometru. Stosowane niegdyś powszechnie w termostatach ogrzewania elektrycznego w wagonach kolejowych.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
traxman

Post autor: traxman »

Podobne wyłączniki były stosowane w maszynach, które musiały być transportowane oraz używane w ściśle określonej pozycji (najczęściej pion). Miało to na celu unieruchomienie maszyny, gdy została przechylona zbytnio od pionu np. podczas rozładunku, co mogło spowodować uszkodzenie części mechanicznej np. precyzyjnych łożyskowań.
Wcześniejsze wersje z kroplą rtęci z racji szkodliwości zastąpione zostały wersją z metalową kulką. Kulka po przekroczeniu dopuszczalnego pochylenia zwierała styki oraz z racji obecności progu w rurce nie była w stanie wrócić do położenia prawidłowego nawet po przechyleniu maszyny w przeciwną stronę. Styki zwierały napięcie sterowania, paląc zabezpieczający bezpiecznik i maszyna zostawała trwale unieruchomiona.
Brencik

Post autor: Brencik »

Identyczny wyłącznik mam w pracy, nawet udało mi sie tak go ustawic ze zwarte były wszystkie 3 styki heh. Ponoc były wykorzystywane w centralach telefonucznych starego typu - nie pamiętam typu, spytam fachowcow w pracy starszych stazem.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Brencik pisze:Ponoc były wykorzystywane w centralach telefonucznych starego typu
Jako przerywacze tonu 400Hz w tzw. maszynkach sygnałowych. Tylko one wytrzymywały wiele lat nieprzerwanego załączania/wyłączania np. co pół sekundy dla sygnału zajętości...
Tomek
Brencik

Post autor: Brencik »

trafiony zatopiony :D
ODPOWIEDZ