TV od tow.Gierka

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

cirrostrato pisze:Co do bezimplozyjności kineskopów.Rok 1982,TV jakiś antaresopodobny na gwarancji,właściciel zgłasza usterkę:pęknięty(?) kineskop (20 cali).Idę i co widzę:obraz na kineskopie normalny a ogromne pęknięcie przez cały ekran,brak śladów uderzenia,upadku, itp(warunek uznania reklamacji).Wymieniłem ten kineskop(w domu na miejscu aby nie transportować bo mogło by być bum) z pełną osłoną na twarz,rękawice,gruby fartuch.Na warsztacie kineskop odpaliłem(z ciekawości) i dalej działał,rysa wyglądała jakby była przez całą grubość szkła kineskopu.
Podobną sytuację widziałem kiedyś u kogoś w... "Rubinie". Pęknięcie równoległe do dolnej krawędzi, podobno dzieci jakąś piłką czy lotką przywaliły.
Inna sytuacja z lat 80., tym razem z braku miejsca na zapleczu, sklep składował egzemplarze reklamacyjne na normalnej półce. Odbiornik z kineskopem Axx-140W, nie pamiętam typu. Coś nie tak z luminoforem albo warstwą aluminium (ekran był półprzezroczysty, było widać wnętrze bańki, może nawet nie było próżni). Na odbiorniku metka wypisana ręcznie: "powód reklamacji: brak fonii" :)
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

,,Moje" pęknięcie było na skos przez cały ekran.
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: WitekJ »

kaem pisze:Coś nie tak z luminoforem albo warstwą aluminium (ekran był półprzezroczysty, było widać wnętrze bańki, może nawet nie było próżni). Na odbiorniku metka wypisana ręcznie: "powód reklamacji: brak fonii" Smile
W takiej sytuacji brak fonii jest szczególnie dokuczliwy.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Kurde mój 311 jest niezbyt piękny, różni się jak cholera od tego z opisu :roll:
http://img116.imageshack.us/my.php?imag ... 004nf5.jpg
No ale trudno...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Bo były 2 wersje tego TV...jedna taka jaką Ty posiadasz a druga jak przedstawiona na broszurce :wink: w załącznikach foty oby wersji :)
ps. jak dla mnie ta Twoja wersja jest zgrabniejsza :P
Załączniki
311A(2).JPG
311A.JPG
311.JPG
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Jak widać Neptuny 311, 312 i 313 wizualnie sporo się różnią (z czego najbardziej odstaje od pozostałych N312), choć elektrycznie są niemal identyczne.
W modelu 312 ciemnoszary plastykowy panel z przyciskami, gałkami i skalą UHF znajduje się pod ekranem. Dolna część obudowy jest kilkanaście mm węższa niż górna - występuje "schodek" powyżej panelu. Niestety głupi kiedyś byłem i rozmontowałem ten odbiornik, ale na szczęście zachowałem wszystkie części oprócz skrzyni i kineskopu. Jak znajdę panel, to zrobię fotkę i wrzucę na forum
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Jako dziecięcy użytkownik Neptuna 312 (a potem 630) czuję się związany z 312. Już jako 7-8 latek znałem słabe strony jak i zalety tego odbiornika. Pamiętam dziwne uszkodzenie, polegające na stopniowej utracie synchronizacji pionowej: obraz zaczął bardzo powoli pływać w jednym pionowym kierunku, a pomiędzy ramkami występował czarny pas o szerokości ok 1 cm z białym, cienkim, poszarpanym, wewnętrznym "drutem" (tak jakby w tym "drucie" nadawane były jakieś dodatkowe sygnały, ale było to 10 lat przed debiutem telegazety). Trzeba było wyłączyć odbiornik i włączyć po chwili, co pomagało na kilka minut. Nie byłem obecny przy serwisie, ale mama powiedziała, że "był pęknięty jakiś węgielek" (pewno chodziło o rdzeń w jakiejś cewce). Gdy w 1980 roku 312 został wymieniony na wyjątkowo awaryjną i kryzysową sześćsetrzydziestkę, mama wcisnęła komuś za grosze w zasadzie sprawnego 312, ale ze słabym kineskopem. Powiedziała komuś "bierz pan, to jest nowszy typ, kineskop bezimplozyjny".
A czy następna generacja Neptunów, czyli 411/611 różni się elektrycznie bardzo od 311-313? I jaki był pierwszy seryjny unimorowski odbiornik z ekranem 60 cm i jaki pierwszy z programatorem i głowicą ZTG?
Wracając do 311: czy obie wersje mają taki sam kineskop? Maskownica obramowująca chyba jest tylko elementem dekoracyjnym, modnym w pewnym okresie.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

kaem pisze:[...] występował czarny pas o szerokości ok 1 cm z białym, cienkim, poszarpanym, wewnętrznym "drutem" (tak jakby w tym "drucie" nadawane były jakieś dodatkowe sygnały, ale było to 10 lat przed debiutem telegazety).
W tym pasku mógł lecieć kod czasowy (VITC, ale teraz nie wiem kiedy zaczęto go stosować), mogły to tez być sygnały testowe.
_idu

Post autor: _idu »

kaem pisze:I jaki był pierwszy seryjny unimorowski odbiornik z ekranem 60 cm i jaki pierwszy z programatorem i głowicą ZTG?
Wracając do 311: czy obie wersje mają taki sam kineskop? Maskownica obramowująca chyba jest tylko elementem dekoracyjnym, modnym w pewnym okresie.
Nie wiem czy pierwsze.

Neptun 424/624 - lampy plus tranzystory plus ZTG, programator klawiszowy

Neptun 426/626 - luksusowa odmiana 424/624 - programator sensorowy, regulacja sopranów i basów

Neptun 425/625 - tylko i wyłącznie półprzewodniki - szeregowe zasilanie - konstrukcja która przetrwała do końca PRL-u. Peirwsza połowa lat 70-tych.

Późniejsze modyfikacje

Neptun 427/627 - modyfikacja 424/624 - uproszczono układy stabilizacji w stopniu odchylania poziomego - ponadto zastosowano moduł fonii z układem scalonym UL1241.

....

I ostatni hybrydowy model - 430/630 - układy scalone i tylko dwie lampy PL504 i PY88 w stopniu odchylania poziomego
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki i za to, choć to ogólnie znana genealogia.
STUDI pisze:I ostatni hybrydowy model - 430/630 - układy scalone i tylko dwie lampy PL504 i PY88 w stopniu odchylania poziomego
To 432/632. 430/630 należał jeszcze do rodziny 427/627. Odbiorniki z tej rodziny różniły się tylko rodzajem programatora i elektromagnetycznym układem "auto off" (kineskopy pomijam).
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

W pierwszej połowie lat 70-tych był produkowany przez WZT odbiornik TV o nazwie Lazuryt208(chyba,k24 poratuj!!!) czyli przejściówka:typowy lampowy Lazuryt z ZTG i programatorem.Na bazie schematu tego TV potem w serwisach zastępowano(z braku przeł.kanałów a dodatkowo niejako przy okazji /lub z konieczności/zapewniało to odbiór kanałów 21-60)wyeksploatowane przełączniki kanałów.Układ takiej przeróbki był opisywany na triodzie.
_idu

Post autor: _idu »

Sorki tak 432/632 były ostatnimi hybrydami.

Ale pierwszymi Neptunami z głowicą zintegrowaną był zapewne 424/624 oraz jego wersja luksusowa 426/626. może były model jak 423/623 itp ale jakoś nigdy ich nie widziałem. Być może krótkie serie. 424/624 oraz 625 i 426/626 były wyprodukowanie w dużych ilościach.

Ciekawiej ewoluowały telewizory Philipsa. Ostanie hybrydy miały nadal lampowy wzmacniacz m.cz. (SRPP z głośnikiem 800 omów) oraz stopień końcowy odchylania poziomego. Obsada lamp PCL805, PCL86, PCL805, PL504, PY88 i prostownik w.n.

Podział funkcji :
wzmacniacz m.cz:
PC(L)86 - stopień wstępny
P(C)L86 i P(C)L805 - stopień mocy SRPP

stopień końcowy odchylania poziomego:
PC(L)805 - wtórnik przed stopnie końcowym odchylania poziomego
PL504 - stopień mocy odchylania poziomego
PY88 - dioda usprawniająca.

Wracając do 424/624 ....
Były podobne do Libry i Saturuna. Tyle ze te ostanie miały tranzystorowy wzmacniacz wizji i układ kluczowanej ARW a Neptuny miły te bloki zrealizowane na PFL200. Jedynie tylko w modelach x24/x26 przekombinowano ze stabilizacją wymiarów ekranu. Póżniejsze modele miały znacznie uproszczone układy przy trafie w.cz.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

To niejako przy okazji zapytam ,do czego produkowano PL508(POLAMP),mam jedną NOS.Dla WN nie bo brak wyprowadzenia na wierzchu lampy...
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

cirrostrato pisze:To niejako przy okazji zapytam ,do czego produkowano PL508(POLAMP),mam jedną NOS.Dla WN nie bo brak wyprowadzenia na wierzchu lampy...
PL508 była pomyślana jako lampakońcowa do stopni odchylania pionowego (=ramki).

Ciekawe z jakim przeznaczeniem POLAMP te lampy produkował - na eksport chyba, bo żaden OTV krajowy nie używał tej lampy?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

jdubowski pisze:
cirrostrato pisze:To niejako przy okazji zapytam ,do czego produkowano PL508(POLAMP),mam jedną NOS.Dla WN nie bo brak wyprowadzenia na wierzchu lampy...
PL508 była pomyślana jako lampakońcowa do stopni odchylania pionowego (=ramki).

Ciekawe z jakim przeznaczeniem POLAMP te lampy produkował - na eksport chyba, bo żaden OTV krajowy nie używał tej lampy?
Może do zastosowań w aparaturze profesjonalnej, przemysłowej itp., niekoniecznie nawet jako końcówka ramki, tylko jako zwykład pentoda impuslowa mocy.
ODPOWIEDZ