Nowe zabawki

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Z tego co pamiętam jest to mój wątek, który założyłem w konkretnym celu: aby pokazać Kolegom co można znaleźć lub dostać (za darmo lub za śmiesznie małe pieniądze) w naszym Kraju. Tak się składa, że po zmianie miejsca zamieszkania nie mam na miejscu nikogo z kim mógłbym porozmawiać nt tego co udało mi się zrobić, zgromadzić. A jaki sens ma robienie czegokolwiek jeśli nie można tego pokazać drugiej osobie?!?
To Forum i jego Użytkownicy to mój jedyny sposób kontaktu ze światem ludzi o podobnych zainteresowaniach i bardzo sobie ten kontakt - jak i zdanie Użytkowników Forum - cenię. Dlatego też nie chcę, aby była prowadzona w tym wątku jakaś regularna wojna!!!

A w załacznikach chciałem zamieścić zdjęcia moich oryginalnych ZG10 i ZG15. Kolumny z drugiej połowy lat 70tych. Membramy z resorami górnymi wykonanymi z materiału są w stanie idealnym. Głośniki szerokopasmowe w kolumnach ZG10 mają z tyłu magnesu wypisane, że są na licencji Pioniera robione. Niestety, ale otrzymalem komunikat, że mój przydział "zapisów?" 50MB został wyczerpany i nie mogę zamieszczać zdjęć. Jak to zmienić?

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

A nie można tych zdjęć skompresować w jakimś programie graficznym (np. do formatu jpeg)?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Maciej Szczodrowski pisze:Niestety, ale otrzymalem komunikat, że mój przydział "zapisów?" 50MB został wyczerpany i nie mogę zamieszczać zdjęć. Jak to zmienić?
Podejrzewam, że kilka słów do Admina załatwi sprawę ;)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Pomimo znajomości niedostatków jestem kolekcjonerem Polskiego sprzętu pomiarowego, który może być jeszcze mimo wszystko przydatny choć nie uśmiecha mi sie kalibrować miernika co 20min by trzymał swoją zadeklarowaną klasę ;-)
Do tego trochę V640 w różnych wykonaniach (to naprawdę przydatny miernik kopia zachodniego) Generatory KZ, i PG, oraz PGP :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

No nie :)
To już drugi raz :)
Ukaniu - naucz się wreszcie kadrować ;)
Obiektyw kierujemy jakieś 6-10 stopni w lewo ;) Wtedy wychodzą naprawdę ciekawe zdjęcia :)
"Popraw" tą fotkę ;) Please :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

:-) sęk w tym, że to wisi pod sufitem :-P bo wszystkie piętra już zajęta ;-). Poprawię sie wieczorkiem :-)
Wiesz ja jako miłośnik fotografii siedzę wieczorami w ciemni czasem i jak nie mam w ręku mojego staruteńkiego Kieva 88 to strzelam foty jak leci :-)
Swoją drogą mam chęć założyć wątek dotyczący polskiego sprzętu pomiarowego - są inni zainteresowani?
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Ukaniu pisze:Swoją drogą mam chęć założyć wątek dotyczący polskiego sprzętu pomiarowego - są inni zainteresowani?
No pewnie że są :)
Marzy mi się zebranie tych wszystkich ELPO w jednym miejscu ( zdjęcia, opisy, dokumentacje :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Oto moje ZG. Zabawne! Wystarczyło skasować jedną fotkę z innego wątku aby odblokować wysyłanie zdjęć. I co Wy na te resory? ZG10C w połączeniu z moim wzmacniaczem na ECL86 spisują się wspaniale!!!

Pozdrawiam!
Maciek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Ten typ zawieszenia górnego fachowo nazywa się chyba szmatoguma :D Mam parkę GDN15/12 16ohm które rewelacyjnie spisują się z GDWK 9/40 4ohm, niestety konieczny był czterokanałowy wzmacniacz z aktywną zwrotnicą :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Hm...
Moje ZG10C wyglądają bardzo podobnie do Twoich ZG15, z tą różnicą, że maskownica nie jest zdejmowalna, a głośniki montowane od środka. Zwrotnicę ztanowi w nich jeden kondensator. Jaka jest zwrotnica w tych ZG15?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Przepraszam za wcięcie ale nie chcę zaczynać nowego tematu(ew. proszę o odpowiedż w dziale głośniki).ZbieramTV mono ale dziś wciśnięto mi na elektrośmieciach dwie kolumny z napisem ALTUS75,stan wizualny obudów średni ale solidne(te błyszczące obramówki głośników OK),głośników MNIEJ NIŻ ZERO.I moje pytanie:czy naprawiać,jeśli tak to wymiana głośników(jakie) czy naprawa (jakie membrany).W temacie napraw głośników (wymiany membran)teoretycznie jestem mocny,praktycznie ,,widziałem".Koszt pozyskania kolumn był w zasadzie zerowy(benzyna).PS.Właśnie przejrzałem dział ,,Głośniki" i widzę że koszt wymiany(niesamodzielnie) membran jednak dość wysoki.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: cirrostrato
Moim zdaniem nie ma sensu, chyba że z sentymentu.
Najsłabszym elementem Altusów jest właśnie kiepska obudowa i nienajlepsze dopasowanie głośników do siebie.
Za najmocniejszy punkt uważam głośniki średniotonowe, a skoro są zniszczone...
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Piotrze dzięki,jestem raczej tego samego zdania a o sentymencie nie ma mowy( wcisnęli na siłę-wziąłem-wywalę na śmietnik).Za browara to wziąłem TV Orion 19 cali w stanie super z lat ok.sześćdziesiątych(Wegrzy robili badziewiastopiękne osłony z plexi na kineskopy).
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Maciej Szczodrowski pisze:Oto moje ZG.
Maćku, "do czego były" ZG10? Czy miały dedykowanego partnera jak np. kolumny "do Amatora", "do Kleopatry" itd.? :)