Nowe zabawki

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Z tego co pamiętam jest to mój wątek, który założyłem w konkretnym celu: aby pokazać Kolegom co można znaleźć lub dostać (za darmo lub za śmiesznie małe pieniądze) w naszym Kraju. Tak się składa, że po zmianie miejsca zamieszkania nie mam na miejscu nikogo z kim mógłbym porozmawiać nt tego co udało mi się zrobić, zgromadzić. A jaki sens ma robienie czegokolwiek jeśli nie można tego pokazać drugiej osobie?!?
To Forum i jego Użytkownicy to mój jedyny sposób kontaktu ze światem ludzi o podobnych zainteresowaniach i bardzo sobie ten kontakt - jak i zdanie Użytkowników Forum - cenię. Dlatego też nie chcę, aby była prowadzona w tym wątku jakaś regularna wojna!!!

A w załacznikach chciałem zamieścić zdjęcia moich oryginalnych ZG10 i ZG15. Kolumny z drugiej połowy lat 70tych. Membramy z resorami górnymi wykonanymi z materiału są w stanie idealnym. Głośniki szerokopasmowe w kolumnach ZG10 mają z tyłu magnesu wypisane, że są na licencji Pioniera robione. Niestety, ale otrzymalem komunikat, że mój przydział "zapisów?" 50MB został wyczerpany i nie mogę zamieszczać zdjęć. Jak to zmienić?

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

A nie można tych zdjęć skompresować w jakimś programie graficznym (np. do formatu jpeg)?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Maciej Szczodrowski pisze:Niestety, ale otrzymalem komunikat, że mój przydział "zapisów?" 50MB został wyczerpany i nie mogę zamieszczać zdjęć. Jak to zmienić?
Podejrzewam, że kilka słów do Admina załatwi sprawę ;)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Pomimo znajomości niedostatków jestem kolekcjonerem Polskiego sprzętu pomiarowego, który może być jeszcze mimo wszystko przydatny choć nie uśmiecha mi sie kalibrować miernika co 20min by trzymał swoją zadeklarowaną klasę ;-)
Do tego trochę V640 w różnych wykonaniach (to naprawdę przydatny miernik kopia zachodniego) Generatory KZ, i PG, oraz PGP :-)
Załączniki
pomiarowka.JPG
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

No nie :)
To już drugi raz :)
Ukaniu - naucz się wreszcie kadrować ;)
Obiektyw kierujemy jakieś 6-10 stopni w lewo ;) Wtedy wychodzą naprawdę ciekawe zdjęcia :)
"Popraw" tą fotkę ;) Please :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

:-) sęk w tym, że to wisi pod sufitem :-P bo wszystkie piętra już zajęta ;-). Poprawię sie wieczorkiem :-)
Wiesz ja jako miłośnik fotografii siedzę wieczorami w ciemni czasem i jak nie mam w ręku mojego staruteńkiego Kieva 88 to strzelam foty jak leci :-)
Swoją drogą mam chęć założyć wątek dotyczący polskiego sprzętu pomiarowego - są inni zainteresowani?
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Ukaniu pisze:Swoją drogą mam chęć założyć wątek dotyczący polskiego sprzętu pomiarowego - są inni zainteresowani?
No pewnie że są :)
Marzy mi się zebranie tych wszystkich ELPO w jednym miejscu ( zdjęcia, opisy, dokumentacje :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Oto moje ZG. Zabawne! Wystarczyło skasować jedną fotkę z innego wątku aby odblokować wysyłanie zdjęć. I co Wy na te resory? ZG10C w połączeniu z moim wzmacniaczem na ECL86 spisują się wspaniale!!!

Pozdrawiam!
Maciek.
Załączniki
ZG10 membrama
ZG10 membrama
ZG10 licencja Pioneera
ZG10 licencja Pioneera
ZG15 membrama
ZG15 membrama
ZG15
ZG15
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Ten typ zawieszenia górnego fachowo nazywa się chyba szmatoguma :D Mam parkę GDN15/12 16ohm które rewelacyjnie spisują się z GDWK 9/40 4ohm, niestety konieczny był czterokanałowy wzmacniacz z aktywną zwrotnicą :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Hm...
Moje ZG10C wyglądają bardzo podobnie do Twoich ZG15, z tą różnicą, że maskownica nie jest zdejmowalna, a głośniki montowane od środka. Zwrotnicę ztanowi w nich jeden kondensator. Jaka jest zwrotnica w tych ZG15?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Przepraszam za wcięcie ale nie chcę zaczynać nowego tematu(ew. proszę o odpowiedż w dziale głośniki).ZbieramTV mono ale dziś wciśnięto mi na elektrośmieciach dwie kolumny z napisem ALTUS75,stan wizualny obudów średni ale solidne(te błyszczące obramówki głośników OK),głośników MNIEJ NIŻ ZERO.I moje pytanie:czy naprawiać,jeśli tak to wymiana głośników(jakie) czy naprawa (jakie membrany).W temacie napraw głośników (wymiany membran)teoretycznie jestem mocny,praktycznie ,,widziałem".Koszt pozyskania kolumn był w zasadzie zerowy(benzyna).PS.Właśnie przejrzałem dział ,,Głośniki" i widzę że koszt wymiany(niesamodzielnie) membran jednak dość wysoki.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

:arrow: cirrostrato
Moim zdaniem nie ma sensu, chyba że z sentymentu.
Najsłabszym elementem Altusów jest właśnie kiepska obudowa i nienajlepsze dopasowanie głośników do siebie.
Za najmocniejszy punkt uważam głośniki średniotonowe, a skoro są zniszczone...
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Piotrze dzięki,jestem raczej tego samego zdania a o sentymencie nie ma mowy( wcisnęli na siłę-wziąłem-wywalę na śmietnik).Za browara to wziąłem TV Orion 19 cali w stanie super z lat ok.sześćdziesiątych(Wegrzy robili badziewiastopiękne osłony z plexi na kineskopy).
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Maciej Szczodrowski pisze:Oto moje ZG.
Maćku, "do czego były" ZG10? Czy miały dedykowanego partnera jak np. kolumny "do Amatora", "do Kleopatry" itd.? :)
ODPOWIEDZ