Zasilacz do R-105 oraz R-311

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: Litwin 3 :)
Rzeczywiście trochę się zagalopowałem ;)
Łatwiej "strzelić" kilka fotek, niż rzeczowo odnieść się do tematu wątku :oops:
Przyglądając się proponowanej przez Ciebie modernizacji zasilacza od radmorka przypomniałem sobie, że Radmor produkował również przetwornice 12/27 (?) V w których występował ten sam stabilizator...
Poprzedzony klasyczną dwupulsową samowzbudną przetwornicą na 2N3055...
Postanowiłem w wolnym czasie wykonać na bazie takiego modułu zasilacz do R311 według Twojej koncepcji...
Mam nadzieję uzyskać w ten sposób możliwość zasilania R311 z akumulatora pokładowego w samochodzie :)
Tylko czy trafo przetwornicy da się łatwo rozkleić - oto jest pytanie :)
( Zamierzam dowinąć uzwojenie anodowe i wykonać dodatkowy stabilizator )...
Mam również nadzieję, że mimo "nieszczęśliwej" częstotliwości pracy przetwornicy, uda mi się "zwalczyć" zakłócenia :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Grzybek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzybek »

KENARF pisze: To jest bardzo niebezpieczna konstrukcja poniewaz nie posiada zadnych zbezpieczeń przed wzrosytem napięcia zarzenia, a na dodatek są to tranzystory germanowe juz nie produkowane.
W tym układzie tranzystory T1i T2 można zastąpić krzemowymi. W przypadku zastosowania tranzystorów n-p-n trzeba oczywiście zmienić polaryzację. Jeśli chodzi o zabezpieczenie przed wzrostem prądu to można spróbować z takim ogranicznikiem.
Załączniki
Ogranicznik.jpg
Litwin 3
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Litwin 3 »

W I T A N !
Trafko ma uzwijane na rzdeniu 4 x U , po zdjęciu obejmy samo się rozpada.
Uzwojenia wtórne jest wierzchu. Wyjściowe napięcie
nawijamy w przeliczniku 10 zw, na 3V DC.
Ostatnio zmieniony sob, 8 września 2007, 20:46 przez Litwin 3, łącznie zmieniany 1 raz.
Litwin 3
25...49 postów
25...49 postów

Witam !
"W tym układzie tranzystory T1i T2 można zastąpić krzemowymi. W przypadku zastosowania tranzystorów n-p-n trzeba oczywiście zmienić polaryzację. Jeśli chodzi o zabezpieczenie przed wzrostem prądu to można spróbować z takim ogranicznikiem."
Kolego !
Germam to około 0,1V na złączu
Krzem to około 0,55 - 0,65V na złączu
Weż Kolego to pod uwagę.
Pozdrowienia !
KENARF
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: KENARF »

Litwin 3 pisze:Witam !
Koledzy odbiegamy od tematu postu " Zasilacz do R-105 oraz R-311"
Załóżmy nowy i tam opiszemy zmian w odbiorniku .
Formalnie trudno temu stwierdzeniu Kolegi odmówic racji bo pojawiły sie wątki nie dodtyczace zasilaczy ale tez inne jednak związane z R-311. Zastanawiam sie jednak czy koniecznie trzeba otwierac nowy watek, bo tak naprawdę to jak sądze jeszcze kilka czy kilkanascie postów i sprawa zasilania sie skończy, a zmiany i tak będą interesowały tych , którzy sprawy zasilania bedą mieli juz za sobą. Mnie akurat odbieganie od watku zasilania nie przeszkadza jeśli dotyczy odbiornika R-311, ale może warto poprosic Administratora o otwarcie zakładki pod tytułem "ODBIORNIK R-311" i tam przenieść wszystkie tematy z forum dotyczące tej tematyki.
Wtedy mamy kompendium wiedzy w jednym miejscu dotyczace tego radia pod kazdym wzgledem.
Co Koledzy na to?
Litwin 3
25...49 postów
25...49 postów

Witam !
Jestem za !
Pozdrowienia !
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:) Koledzy :)
Znalazłem chwilę wolnego czasu i przeczytałem ten wątek od początku raz jeszcze... Nasunęło mi sie kilka uwag :)
Romekd pisze: Ustawienie styków ruchomych pod pewnym kątem w stosunku do styków nieruchomych sugeruje, że może to być typ tzw styków samoczyszczących, mogących poprawnie pracować przez wiele lat bez potrzeby częstego ich czyszczenia, choć może się mylę..
Nie mylisz się Romku :) Ale uwagi na temat smarów były dla mnie interesujące to i nie przerywałem :)
KENARF pisze:Po uruchomieniu nalezy jeszcze sprawdzic co wychodzi z zasilacza i njlepiej zrobic to oscyloskopem o duzej granicy częstotliwości lub na analizatorze widma, bo tam dopiero bedzie widac co układ produkuje lub przenosi obok samego napiecia zasilania.
Nie popadajmy w paranoję :)
Bo zamiast dobrej zabawy urządzimy tu sobie kolejny "kącik audiofilski" ( ten z przez moderacji Piotra )
Szybki oscyloskop, analizator widma i... R311 :D :D :D Jak by to wyglądało :D :D :D
Załączniki
311a.jpg
Pozdrawiam
Litwin 3
25...49 postów
25...49 postów

Witam !
Do rozpatrzenia jeszcze jedna propozycja zasilacza
ze sprawdzianu S-113 . Zasilenie lamp 2Ż27Ł z 9,6V.
To PDF a bmp jest moja propozycja.
Co Wy na to ?
Załączniki
Zasilacz 2_4V_S 113.pdf
(537.01 KiB) Pobrany 103 razy
Niskie 2_3V.JPG
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Przepraszam, że się wtrącam. Jednak po co stosować archaiczne tranzystory od Elektronów i chyba Rubinów ?
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: maciej_333 :)
Mogłeś tego nie zauważyć ;) Ale kolega Litwin_3 proponuje przeróbkę urządzenia S-113 na zasilacz do urządzenia R-311 :)
Nie proponując jednak wymiany tranzystorów na inne ;) ( Bo i w sumie po co ;) )
:arrow: Litwin_3 :)
W sumie można... Dla kontrastu zaproponuję przeróbkę zasilacza od OTV Neptun 470 ( o ile pamiętam ) ;)
Tam jest klasyczny zasilacz... Tzn trafo i stabilizator napięcie około 130 V...
Łatwo można go przerobić, bo we wzmacniaczu napięcia błędu jest taki potencjometr :)
A żarzenie dla lamp można pozyskać przerabiając jeden z dwu pozostałych stabilizatorów :)
Cała przeróbka to raptem kilka minut :)
Tylko trochę dziwnie by to wyglądało (Neptun obok R311 )... Niestety nie posiadam takiego neptunka to i nie zrobię fotki obrazującej zjawisko :D
Pozdrawiam
Litwin 3
25...49 postów
25...49 postów

Witam !
Ja tylko przedstawiłem propozycje budowy zasilacza !
oraz jak to było rozwiązywane w starym sprzecie .
Kolego "MarekSCO" o rozebraniu i przerabianu S-113 nikt tu nie wspominał. Proszę trzymać się tematu !
ODPOWIEDZ