Skromne zaproszenie :)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

szalony

Skromne zaproszenie :)

Post autor: szalony »

Z okazji zblizajacego sie 3-lecia uruchomienia przeze mnie pierwszej konstrukcji lampowej, zapraszam do mojego "pododzialu" w galerii triody. Zamieszczalem troszku zdjec, i uznalem ze najwyzszy czas taki zalozyc. Wprawdzie na razie jest tylko jedno zdjecie, ale obiecuje ze lampy sie niedlugo pojawia ;)

http://trioda.com/gallery/thumbnails.php?album=21
szalony

Dodalem juz pierwsze lampy. Powiedzcie, moi drodzy, czy u was tez to takie ciemne ? I tak podciagnalem solidnie jasnosc w gimpie. Chyba moj canon zbyt optymistycznie mierzy na dlugich czasach :roll:
pierwszy

Post autor: pierwszy »

No widac ze to lampy, ale zdjecie sa bardzo ciemne faktycznie.
Chyba cos nie tak z automatyka Twojego aparatu.
szalony

macska pisze:No widac ze to lampy, ale zdjecie sa bardzo ciemne faktycznie.
Chyba cos nie tak z automatyka Twojego aparatu.
No, dziwne, bo normalnie naświetla b.dobrze, choć przy długich czasach faktycznie mierzy bardzo optymistycznie (np. w nocy). Może mu jakoś zmyliłem automatykę, operując światłem.

Dlatego nie ma niczym stary dobry, analogowy Nikon FG ;) Albo Kiev 60 i czas B na zasadzie "jeden.. dwa.. trzy... ... piętnaście ... szesnaście ...cyk!"

Wesołych świąt :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Może warto zrobić zdjęcia na jasnym tle :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
pierwszy

Tez, ale w tym przypadku nie do konca musi byc to prawda.
Zwroc uwage na zdjecie "ET22-516", tam tlo jest jasny (niebo) mimo wszystko ledwo widac cokolwiek.
Mysle, ze to wina aparatu/automatyki.
szalony

macska pisze:Tez, ale w tym przypadku nie do konca musi byc to prawda.
Zwroc uwage na zdjecie "ET22-516", tam tlo jest jasny (niebo) mimo wszystko ledwo widac cokolwiek.
Mysle, ze to wina aparatu/automatyki.
Tu już żaden aparat sobie nie poradzi - zdjęcie było robione pod zachodzące słońce.

Tak czy inaczej - dziękuje za zainteresowanie :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

macska pisze: Mysle, ze to wina aparatu/automatyki.
Zapewne i gammy - ja zawsze musze korygować gamme po zassaniu zdjęć.
szalony

tszczesn pisze:
macska pisze: Mysle, ze to wina aparatu/automatyki.
Zapewne i gammy - ja zawsze musze korygować gamme po zassaniu zdjęć.
Ja mam tak, ze na linuksie, na ktorym pracuje normalnie - mam "ustawienie fabryczne", a jasnosc monitora nastawiona na "45". Na windzie mam gamme skorygowana (na takiej barwnej skali), jasnosc musi byc na "70", kolory sa o niebo lepsze, ale np. zdjecia z mojego aparatu sa tam ciemne jak noc.
pierwszy

szalony pisze:
Ja mam tak, ze na linuksie, na ktorym pracuje normalnie - mam "ustawienie fabryczne", a jasnosc monitora nastawiona na "45". Na windzie mam gamme skorygowana (na takiej barwnej skali), jasnosc musi byc na "70", kolory sa o niebo lepsze, ale np. zdjecia z mojego aparatu sa tam ciemne jak noc.
Mozna skalibrowac monitor inaczej, robiac tabele testowa w dowolnym programie graficznym np. cos takiego:
http://republika.pl/macska/images/Test_2.jpg
Zrob z tego zdjecie na papierze (np w Kodaku), tylko popros zeby zrobili bez korekcji i porownaj kolory co jest na monitorze z tym co masz
na papierze.
szalony

Dzięki za radę. Wątek padł, ale obiecuję ożywić galerie. Po sesji, jeszcze tylko (lub aż) 3 egzaminy ;)

Najgorsze są służące do "zawracania gitary" egzaminy z przedmiotów pobocznych, typu Ekonomia / Zarys hutnictwa, nawet jeśli są ciekawe. Jeden prof. od zarysu mówił ciekawie, i stwierdził, że trzeba umieć na egzamin tyle, żeby umieć komuś opowiedzieć o przeróbce plastycznej. A dr od ekstrakcyjnej wykłada na zasadzie "to to to i to. dziękuje, dowidzenia. Na egzamin proszę nauczyć się wszystkich reakcji".

Dlatego ucze sie na jutro takich pierdółek -> http://wwwscience.murdoch.edu.au/teach/m358/zinc.pdf ;)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

U mnie były dwa egzaminy- matematyka oraz chemia ogólna i nieorganiczna. Oba zdałem w zerówkach. Profesor od chemii mówił, że ważne jest nie wkuwanie na pamięć, a zrozumienie tematu (i faktycznie tak było, chociaż czasem trzeba było wkuć... ale zaliczyłem oba koła wykładowe, co jest równoważne zerówce i mam spokój :)). Ale dobra, chyba lepiej wrócić do tematu...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
_idu

Post autor: _idu »

szalony pisze:Dodalem juz pierwsze lampy. Powiedzcie, moi drodzy, czy u was tez to takie ciemne ? I tak podciagnalem solidnie jasnosc w gimpie. Chyba moj canon zbyt optymistycznie mierzy na dlugich czasach :roll:

A czy przypadkiem nie uzywasz monitora LCD? One mają inną gamma od kineskopów. I zdjecie odczuwalne jako jasne na LCD na wielu monitorach kineskopowych czesto jest bardzo ciemne.
szalony

Uzywam klasycznego rentgena ;) (W dodatku bez filtrow :/)
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!
Faktycznie ciemne,troche to wina aparatu,troche warunkow.Sprobuj oszukac automatyke aparatu.Szczegolnym przykladem bedzie tu zdjecie pociagu pod zachodzace slonce.Robi sie to tak:Wybierz obiektywem jakis ciemniejszy fragment krajobrazu,nacisnij spust do polowy,aparat nastawi automatyke,potem ustaw pozadany kadr i knyps.To naprawde dziala.
Pozdrowienia jantu
Po pierwsze-nie nudzic sie......
ODPOWIEDZ