Dlaczego jesteśmy nietolerancyjni na Forum
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Zgadzam się całkowicie z tym, że wprowadzenie minimalnego czasu lub ilości postów przed dostępem do pisania na całym forum jest bezsensowne.
Nie twierdzę również, że poziom forum spadł.
Chodziło mi tylko o to, że wątki pasujące do nowego działu wcale nie są w nim umieszczane.
Wydaje mi się, że nazwa tego działu jest niefortunna, co znacznie obniża jego popularność, a może nawet wprowadzać w błąd co do jego przeznaczenia. Skoro już taki dział został stworzony (czemu byłem przeciwny), to powinien spełniać swoją funkcję.
Nie twierdzę również, że poziom forum spadł.
Chodziło mi tylko o to, że wątki pasujące do nowego działu wcale nie są w nim umieszczane.
Wydaje mi się, że nazwa tego działu jest niefortunna, co znacznie obniża jego popularność, a może nawet wprowadzać w błąd co do jego przeznaczenia. Skoro już taki dział został stworzony (czemu byłem przeciwny), to powinien spełniać swoją funkcję.
- Boski Miszcz
- 250...374 postów
- Kontakt:
Właśnie tak apropo OT, zauważyłem że w temacie "Lampy a fauna morska" temat zszedł na zespoły i o słuchanych gatunkach muzyki jaki o nośnikach z których odtwarzamy więc miałbym taką małą prośbę o otwarcie nowej kategori czyli Muzyka
gdzie można by było podyskutować o naszych ulubionych wykonawcach itp:)
Co o tym sądzicie???

Co o tym sądzicie???
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Moim zdaniem niezbyt udany pomysł. To przecież nie jest forum audio, tylko elektroniki retro. Tak się złożyło, że układy lampowe są akurat popularne w audio, ale mamy od tego kącik audiofilski.Boski Miszcz pisze:Właśnie tak apropo OT, zauważyłem że w temacie "Lampy a fauna morska" temat zszedł na zespoły i o słuchanych gatunkach muzyki jaki o nośnikach z których odtwarzamy więc miałbym taką małą prośbę o otwarcie nowej kategori czyli Muzykagdzie można by było podyskutować o naszych ulubionych wykonawcach itp:)
Co o tym sądzicie???
Inaczej niedługo pojawią się propozycje, aby wyodrębnić dział filozoficzny, ortograficzny, polityczny, religijny, czy choćby tramwajowy

Proponuję, żeby zacząć traktować istniejący kącik audiofilski bardziej jako dział muzyczny, niż miejsce do nasmiewania się z tego, co akurat napisano na innym forum, czy w ulotce reklamowej firmy QQryrku. Mogłaby w tym pomóc zmiana opisu tego działu, który moim zdaniem w obecnej formie sugeruje raczej tematykę groteskowo-prześmiewczą, niż muzyczną.
- Boski Miszcz
- 250...374 postów
- Kontakt:
Witam !
Coś mi się widzi, że po cichu większość z nas jest audiofilami...
No cóż, nie wszystkie parametry dźwięku potrafimy zmierzyć przyrządami, niektóre można ocenić (nie zmierzyć) tylko własnymi uszami.
Ale by się Jasio wkurzył na coś takiego.
Inżynier chce uszami oceniać dźwięk, to skandal...
przecie od tego są wyskalowane mierniki firmy Bruel and Kjaer...
one lepiej mówią, czy jest powietrze, czy aksamit itd...
pzdr pasio
Coś mi się widzi, że po cichu większość z nas jest audiofilami...
No cóż, nie wszystkie parametry dźwięku potrafimy zmierzyć przyrządami, niektóre można ocenić (nie zmierzyć) tylko własnymi uszami.
Ale by się Jasio wkurzył na coś takiego.
Inżynier chce uszami oceniać dźwięk, to skandal...
przecie od tego są wyskalowane mierniki firmy Bruel and Kjaer...
one lepiej mówią, czy jest powietrze, czy aksamit itd...
pzdr pasio
Adrian, tak się śmiesznie składa że określenia które podałeś należą do tzw. skali dyferencjału semantycznego, czyli opisu barwy dźwięku stworzonego jeszcze przez Helmholtza (bynajmniej nie audiofila). Chleb powszedni na każdym wydziale reżyserii dźwięku.Adrian pisze:Moze sa tak wyskalowaneNa skali - zamiast cyferek, odpowiednie okreslenia: powietrze, aksamit, przestrzen, chropowatosc, twardosc, pełność (?), cieplo
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Wiem o dwóch absolwentach Wydziału Reżyserii Dźwięku którzy udzielają się na Audiostereo, z jednym nawet pracuję w tej samej firmieZibi pisze:Jeszcze ktoś pomyśli, że bywalcy forum audiostereo.pl to studenci lub absolwenci reżyserii dźwięku.

"Audiofilskich bełtów" nie uprawiają, pełnią raczej rolę podobną do tej, którą często sprawował Jasiu w Kąciku Audiofilskim (głos wołającego na puszczy).
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)