Dlaczego jesteśmy nietolerancyjni na Forum

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Zgadzam się całkowicie z tym, że wprowadzenie minimalnego czasu lub ilości postów przed dostępem do pisania na całym forum jest bezsensowne.
Nie twierdzę również, że poziom forum spadł.
Chodziło mi tylko o to, że wątki pasujące do nowego działu wcale nie są w nim umieszczane.
Wydaje mi się, że nazwa tego działu jest niefortunna, co znacznie obniża jego popularność, a może nawet wprowadzać w błąd co do jego przeznaczenia. Skoro już taki dział został stworzony (czemu byłem przeciwny), to powinien spełniać swoją funkcję.
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Boski Miszcz »

Właśnie tak apropo OT, zauważyłem że w temacie "Lampy a fauna morska" temat zszedł na zespoły i o słuchanych gatunkach muzyki jaki o nośnikach z których odtwarzamy więc miałbym taką małą prośbę o otwarcie nowej kategori czyli Muzyka :) gdzie można by było podyskutować o naszych ulubionych wykonawcach itp:)
Co o tym sądzicie???
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Boski Miszcz pisze:Właśnie tak apropo OT, zauważyłem że w temacie "Lampy a fauna morska" temat zszedł na zespoły i o słuchanych gatunkach muzyki jaki o nośnikach z których odtwarzamy więc miałbym taką małą prośbę o otwarcie nowej kategori czyli Muzyka :) gdzie można by było podyskutować o naszych ulubionych wykonawcach itp:)
Co o tym sądzicie???
Moim zdaniem niezbyt udany pomysł. To przecież nie jest forum audio, tylko elektroniki retro. Tak się złożyło, że układy lampowe są akurat popularne w audio, ale mamy od tego kącik audiofilski.
Inaczej niedługo pojawią się propozycje, aby wyodrębnić dział filozoficzny, ortograficzny, polityczny, religijny, czy choćby tramwajowy ;)

Proponuję, żeby zacząć traktować istniejący kącik audiofilski bardziej jako dział muzyczny, niż miejsce do nasmiewania się z tego, co akurat napisano na innym forum, czy w ulotce reklamowej firmy QQryrku. Mogłaby w tym pomóc zmiana opisu tego działu, który moim zdaniem w obecnej formie sugeruje raczej tematykę groteskowo-prześmiewczą, niż muzyczną.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Pomysł dotyczący korekty opisu kącika audiofilskiego jest wart rozważenia. Odnoszę wrażenie, że dział ten spoważniał i stał się dziwnie spokojny i wyważony :shock:
Dyskusje "muzyczne" mogły by do niego pasować.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Boski Miszcz »

Rzeczywiście zgodzę się z Tobą Piotrze czas aby Kącik audiofilski rzeczywiście zaczął pełnić rolę muzyczno-odsłuchową XD
Bo na te newsy jak dla mnie juz powoli przestają być śmieszne tylko zaczynają przerażać XD 8) ignorancją i fanatyzmem co cudują audiofile z HiFi i audiostereo XD
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Piotr pisze: Proponuję, żeby zacząć traktować istniejący kącik audiofilski bardziej jako dział muzyczny(...)
Również jestem zdania, że to dobry pomysł. Informacji o dobrej muzyce nigdy dość.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

BAN=ZAKAZ
po polsku banicja=wypędzenie
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

Coś mi się widzi, że po cichu większość z nas jest audiofilami...
No cóż, nie wszystkie parametry dźwięku potrafimy zmierzyć przyrządami, niektóre można ocenić (nie zmierzyć) tylko własnymi uszami.
Ale by się Jasio wkurzył na coś takiego.
Inżynier chce uszami oceniać dźwięk, to skandal...
przecie od tego są wyskalowane mierniki firmy Bruel and Kjaer...
one lepiej mówią, czy jest powietrze, czy aksamit itd...
pzdr pasio
Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Adrian »

Moze sa tak wyskalowane ;) Na skali - zamiast cyferek, odpowiednie okreslenia: powietrze, aksamit, przestrzen, chropowatosc, twardosc, pełność (?), cieplo ;)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Do tego analizator zawartości planktonu, wskaźnik zapiaszczenia dźwieku, miernik zamulenia ...
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

pasio pisze:BAN=ZAKAZ
po polsku banicja=wypędzenie
Tak nieśmiało poproszę o podanie kontekstu?
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Adrian pisze:Moze sa tak wyskalowane ;) Na skali - zamiast cyferek, odpowiednie okreslenia: powietrze, aksamit, przestrzen, chropowatosc, twardosc, pełność (?), cieplo ;)
Adrian, tak się śmiesznie składa że określenia które podałeś należą do tzw. skali dyferencjału semantycznego, czyli opisu barwy dźwięku stworzonego jeszcze przez Helmholtza (bynajmniej nie audiofila). Chleb powszedni na każdym wydziale reżyserii dźwięku.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jeszcze ktoś pomyśli, że bywalcy forum audiostereo.pl to studenci lub absolwenci reżyserii dźwięku.
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Zibi pisze:Jeszcze ktoś pomyśli, że bywalcy forum audiostereo.pl to studenci lub absolwenci reżyserii dźwięku.
Wiem o dwóch absolwentach Wydziału Reżyserii Dźwięku którzy udzielają się na Audiostereo, z jednym nawet pracuję w tej samej firmie :)
"Audiofilskich bełtów" nie uprawiają, pełnią raczej rolę podobną do tej, którą często sprawował Jasiu w Kąciku Audiofilskim (głos wołającego na puszczy).
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zdaje się to potwierdzać tezę, że podstawą merytoryczną wypowiedzi pozostałych "papug" jest fakt, iż absolutnie wszystko słyszą.
ODPOWIEDZ