Lampy a fauna i flora morska.

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Mieszankę? Ja bym powiedział że wyciąg z oklepanej klasyki. Z rzeczy mniej sztampowych lubie stary polski zespół Extra Ball którego mam dwa winyle.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

jethrotull pisze:Z rzeczy mniej sztampowych lubie stary polski zespół Extra Ball którego mam dwa winyle.
Widać mamy dość różne upodobania.
Całe szczęście, bo inaczej jedne płyty byłyby niedostępne, a inne zalegałyby w nieskończoność na sklepowych półkach :)
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: Zigrin »

Nawiązując do upodobań z jazzu lubię posłuchać Jamie Culluma jest to współczesny wykonawca. Jednak ponad wszystko cenie sobie rock progresywny(Genesis, Pink Floyd, Focus, Queen, United Kingdom, polski SBB oraz inni liczni ;) )
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

To w wolnej chwili zerknij na takie twory, jak Tangerine Dream (polecam album Zeit), Yes, Colosseum i obowiązkowo King Crimson :)
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Wiadomo, Karmazynowy Król jest najlepszy, z progressu polecałbym jeszcze Genesis. Zasłuchuje się ostatnio w "selling england by the pound" i musze powiedzieć że Phill Collins jest najlepszym bębniarzem progresywnym, może oprócz Billa Bruforda. Uwielbiam też Dream Theater i Rush (z nowszych rzeczy) no i (niespodzianka) Jethro Tull ;)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

nie znam się na progresie. Znam za to progresywnego gitarzystę - Grudnia z Riverside (to taki polski Dream Teater/Pain of Salvation/Katatonia), Pracowaliśmy długo w jednej firmie.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Właśnie słucham Kinga Crimsona musze przyznać że rzecz jest ciekawa :D
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

King Crimson? Red? Jakoś takie atonalne jak dla mnie.. :D Ale ja katuję Deep Purple "In Rock" i UFO :) Ostatnio Rush odkrywam :) Z mało znanych a ciekawych rzeczy mogę zaproponować Overdrive (ten norweski), album Metal Attack:)

A tak nawiasem to znienawidzone mp3 traktuję z takim nabożeństwem jak winyle - ileż fantastycznych kapel dzięki temu paskudnemu formatowi poznałem - chociażby z kręgu New Wave Of British Metal - Zespoły niedostępne normalnie w sklepie, przegrywane z płyt analogowych przez fanów...

BTW... Diana Krall klasyką? Nie wiedziałem? bardzo mi się "Devil make care" podobał (o ile tytułu nie przekręciłem) :D

A w mych muzycznych odjazdach (lepszych niż jakaś tam maryśka czy wyborowa) wiernie towarzyszyły mi zawsze kolumny Unitry, amplituner, deck staruszek i cd Technicsa, gramofon Unitry i karta Sound Blaster :)
I każdy nośnik jest tylko tak magiczny, jak muzyka, którą niesie:P
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

popiol17 pisze:A tak nawiasem to znienawidzone mp3 traktuję z takim nabożeństwem jak winyle - ileż fantastycznych kapel dzięki temu paskudnemu formatowi poznałem - chociażby z kręgu New Wave Of British Metal - Zespoły niedostępne normalnie w sklepie, przegrywane z płyt analogowych przez fanów...
A nie lepiej poświęcić trochę czasu na poszukanie takiej analogowej płyty?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Gdzie mozna w sieci kupic analogi? Nawet uzywane.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Zigrin pisze:Gdzie mozna w sieci kupic analogi? Nawet uzywane.
Najwięcej chyba jest na http://www.ebay.[com|de|uk|fr|it]. W końcu sobie będę musiał kupić coś Any Gabriel, bo ile można mp3 z komputera słuchać :)
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Niestety Piotrze, dorosłość ma swoje wady jak brak kasy i czasu na szukanie i kupowanie płyt, nawet cd :( W czasach liceum całe moje pieniążki zarobione przeznaczałem na płyty - normą było 10 sztuk na miesiąc. Teraz niestety trzeba a to węgiel na zimę kupić / lodówkę zapełnić z mojej skromnej wypłaty / buty na zimę sobie sprawić / rachunki opłacić itd...

A mp3 teraz to trochę jak dawniej kasety pożyczane od znajomych - dzięki nim poznałem UFO, Annihilator chociażby - teraz kilkanaście płyt tych zespołów leży sobie u mnie na półeczce (na winylach i cd)

Ot dla mnie mp3 to taki muzyczny shareware - przesłuchać i sprawdź zanim kupisz w sklepie oryginała za 60zł...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Cóż, nie będę Cię w takim razie przekonywać co tracisz. W końcu zdaję sobie sprawę, że fakt iż nie posiadam w ogóle źródeł cyfrowych jest w dzisiejszych czasach dziwactwem :roll:

ps. Winyle często bywają tańsze od CD. Za to kupowanie przez internet jest jednak obarczone dużym ryzykiem. Jak dla mnie - za dużym.
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Boski Miszcz »

Winyle przez internet kupione bardzo często przychodzą jako puzzle :(
Dlatego wole buszować po sklepach i targowiskach no i oczywiście męczenie znajomych i przyjaciół o winyle też się sprawdza:)
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

No zobaczymy, ja kupiłem dwa na allegro teraz na nie czekam może bede miał szczęcie i przyjdą dwa czarne koła ;)
ODPOWIEDZ