czy napięcia żarzenia muszą być dokładnie dostosowane do danych katalogowych czy może być większe lub miejsze i ile procent może ta tolerancja wynosić?? aktualnie jestem w trakcie rozplanowywania wzmacniacza lampowego składającego się z lamp EL 84 i ECC 83, których katalogowe napięcia żarzenia wynoszą 6,3 V czy można podać większe np 8V
Pozdrawiam
Paweł
Napięcia żarzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Napięcia żarzenia
Dopuszczalne odchyłki napięcia żarzenia (bądź prądu żarzenia dla lamp żarzonych prądowo) jest podawany przez producenta lampy, typowo jest to 0%. Dla lamp specjalnych - długowiecznych, dokładnych itp. te odchyłki na ogół są mniejsze. 8V dla lamp 6.3V to już zdecydowanie za dużo.Pawel_42077 pisze:czy napięcia żarzenia muszą być dokładnie dostosowane do danych katalogowych czy może być większe lub miejsze i ile procent może ta tolerancja wynosić?? aktualnie jestem w trakcie rozplanowywania wzmacniacza lampowego składającego się z lamp EL 84 i ECC 83, których katalogowe napięcia żarzenia wynoszą 6,3 V czy można podać większe np 8V
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Chyba wcięło Ci jedynkę... Miało być 10%?tszczesn pisze: Dopuszczalne odchyłki napięcia żarzenia (bądź prądu żarzenia dla lamp żarzonych prądowo) jest podawany przez producenta lampy, typowo jest to 0%.
To nie jest tak, że lampy długowieczne są mniej tolerancyjne od zwyczajnych. Po prostu ich "długowieczność" jest gwarantowana tylko wtedy, gdy napięcie żarzenia siedzi w określonych granicach. Tak naprawdę wytrzymują takie same odchyłki jak lampy cywilne.tszczesn pisze: Dla lamp specjalnych - długowiecznych, dokładnych itp. te odchyłki na ogół są mniejsze. 8V dla lamp 6.3V to już zdecydowanie za dużo.
Pozdrawiam,
Jasiu
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
A i owszem, a że późno było to nawet nie zauważyłem tego.Jasiu pisze: Chyba wcięło Ci jedynkę... Miało być 10%?
Fakt - nie wynikało to z mojego tekstu.Jasiu pisze:To nie jest tak, że lampy długowieczne są mniej tolerancyjne od zwyczajnych. Po prostu ich "długowieczność" jest gwarantowana tylko wtedy, gdy napięcie żarzenia siedzi w określonych granicach. Tak naprawdę wytrzymują takie same odchyłki jak lampy cywilne.tszczesn pisze: Dla lamp specjalnych - długowiecznych, dokładnych itp. te odchyłki na ogół są mniejsze. 8V dla lamp 6.3V to już zdecydowanie za dużo.