Napięcia żarzenia

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Pawel_42077
25...49 postów
25...49 postów

Napięcia żarzenia

Post autor: Pawel_42077 »

czy napięcia żarzenia muszą być dokładnie dostosowane do danych katalogowych czy może być większe lub miejsze i ile procent może ta tolerancja wynosić?? aktualnie jestem w trakcie rozplanowywania wzmacniacza lampowego składającego się z lamp EL 84 i ECC 83, których katalogowe napięcia żarzenia wynoszą 6,3 V czy można podać większe np 8V
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Napięcia żarzenia

Post autor: tszczesn »

Pawel_42077 pisze:czy napięcia żarzenia muszą być dokładnie dostosowane do danych katalogowych czy może być większe lub miejsze i ile procent może ta tolerancja wynosić?? aktualnie jestem w trakcie rozplanowywania wzmacniacza lampowego składającego się z lamp EL 84 i ECC 83, których katalogowe napięcia żarzenia wynoszą 6,3 V czy można podać większe np 8V
Dopuszczalne odchyłki napięcia żarzenia (bądź prądu żarzenia dla lamp żarzonych prądowo) jest podawany przez producenta lampy, typowo jest to 0%. Dla lamp specjalnych - długowiecznych, dokładnych itp. te odchyłki na ogół są mniejsze. 8V dla lamp 6.3V to już zdecydowanie za dużo.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
tszczesn pisze: Dopuszczalne odchyłki napięcia żarzenia (bądź prądu żarzenia dla lamp żarzonych prądowo) jest podawany przez producenta lampy, typowo jest to 0%.
Chyba wcięło Ci jedynkę... Miało być 10%?
tszczesn pisze: Dla lamp specjalnych - długowiecznych, dokładnych itp. te odchyłki na ogół są mniejsze. 8V dla lamp 6.3V to już zdecydowanie za dużo.
To nie jest tak, że lampy długowieczne są mniej tolerancyjne od zwyczajnych. Po prostu ich "długowieczność" jest gwarantowana tylko wtedy, gdy napięcie żarzenia siedzi w określonych granicach. Tak naprawdę wytrzymują takie same odchyłki jak lampy cywilne.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Jasiu pisze: Chyba wcięło Ci jedynkę... Miało być 10%?
A i owszem, a że późno było to nawet nie zauważyłem tego.
Jasiu pisze:
tszczesn pisze: Dla lamp specjalnych - długowiecznych, dokładnych itp. te odchyłki na ogół są mniejsze. 8V dla lamp 6.3V to już zdecydowanie za dużo.
To nie jest tak, że lampy długowieczne są mniej tolerancyjne od zwyczajnych. Po prostu ich "długowieczność" jest gwarantowana tylko wtedy, gdy napięcie żarzenia siedzi w określonych granicach. Tak naprawdę wytrzymują takie same odchyłki jak lampy cywilne.
Fakt - nie wynikało to z mojego tekstu.
ODPOWIEDZ