lampa 6P36S

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Robert
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

lampa 6P36S

Post autor: Robert »

Serdecznie witam, i przechodze od razu do tematu czy ktoś ma dane katalogowe radzieckiej lampy 6P36S .Nazwe napisałem uzywajac liter łacińskich niestety nie wiem jak do strony wprowadzić litery rosyjskie.
Pozdrawiam wszystkich uczestników forum
Robert
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Kauczuk »

Witam,
chociaż znam dane 6p36s, nie będę tworzył nowego wątku, tutaj się dopiszę.
Miał ktoś praktyczne doświadczenia z tą lampą? Mam tego 6 par i nie bardzo mam je do czego wykorzystać, jakby kto potrzebował to chętnie się pozbędę :-)
Według różnych śmiesznych zestawień 6П36C to takie ruskie EL500, ale...
Patrząc na parametry katalogowe widać tylko że 6П ma większy prąd żarzenia (2A), reszta parametrów niby ta sama.
Wątpliwości wzbudza badanie organoleptyczne - na zdjęciu dla porównania jest też 6П44C, nie wierzę że te 3 lampy mają taką samą moc admisyjną anody :evil:
Załączniki
6p36s vs reszta swiata.jpg
6p36s vs reszta swiata.jpg (47.87 KiB) Przejrzano 1028 razy
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Kauczuk pisze: Miał ktoś praktyczne doświadczenia z tą lampą? Mam tego 6 par i nie bardzo mam je do czego wykorzystać, jakby kto potrzebował to chętnie się pozbędę :-)
Mnie by się nawet przydały:). Co sobie za nie życzysz?
Kauczuk pisze: Według różnych śmiesznych zestawień 6П36C to takie ruskie EL500, ale...
Patrząc na parametry katalogowe widać tylko że 6П ma większy prąd żarzenia (2A), reszta parametrów niby ta sama.
Wątpliwości wzbudza badanie organoleptyczne - na zdjęciu dla porównania jest też 6П44C, nie wierzę że te 3 lampy mają taką samą moc admisyjną anody :evil:
Wiesz, to pewnie rosyjska megalomania. Porównaj rosyjską 6П45C z EL519. Ta druga jest mocniejsza, a wygląda o wiele mizerniej niż ta pierwsza. A tak poważniej, to ważną kwestią jest konstrukcja elektrod. Przykładem może być lampa EL509, która powstała z lampy EL505 poprzez przekonstruowanie systemu elektrod, dzięki czemu osiągnięto sprawniejsze odprowadzanie ciepła, a co za tym idzie, wiekszą moc admisyjną anody. Pozostałe parametry są identyczne. Podobnie jest z PL500 i PL504. Wyglądają identycznie, a różnica w mocy admisyjnej to 4W.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: dsrecordss »

no ładna lampka...
ile sobie za kwartecik życzysz??
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

PL500 i Pl504

Post autor: popiol17 »

ha, tak nawiasem to wnętrzności PL500 są troszeczkę mniejsze od PL504, chociaż bańka jest taka sama.

Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Za 2 pary wypadałoby wziąć 45zł, albo 130zł za wszystkie.
Ciekaw jestem na co tym lampkom 2A na podgrzanie katod, skoro emisja ma być taka sama jak w EL500 ???
wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: wajha25 »

Ludzie nie marudzcie tylko zarzućcie jakimś schematem na tej lampie a nie :D
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

wajha25 pisze:Ludzie nie marudzcie tylko zarzućcie jakimś schematem na tej lampie a nie :D
Hmmm, a co ma tutaj schemat do lampy?
Jeśli tylko odpowiednio dobierzesz punkt pracy to PRAWIE każdy schemat możesz zaadaptować do PRAWIE dowolnej lampy... może dopóki nie zażyczysz sobie układu UL na triodach :roll:
OTLamp

Re: PL500 i Pl504

popiol17 pisze:ha, tak nawiasem to wnętrzności PL500 są troszeczkę mniejsze od PL504, chociaż bańka jest taka sama.

Pozdrawiam!!!
Zrobiłem sekcję zwłok :twisted: kilku egzemplarzy różnych producentów i nie dopatrzyłem się żadnej reguły. Np. PL500 Tesli ma anodę takich samych rozmiarów jak PL504 RFT. Niektóre polskie PL500 mają rzeczywiście mniejszą anodę od PL504.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Rozmiar:)

Post autor: popiol17 »

Ups, porównywałem PL500 marki RFT i polskie PL504:). A tak nawiasem, to w regencie30 którego odświeżam są dwie EL34 widocznie różniące się grubością :D

Pozdrawiam serdecznie!!!
_idu

Post autor: _idu »

Kauczuk -
wielkość a moc admisyjna.
Te lampy mają pracowac impulsowo. Podana w katalogu moc admisyjna to średnia moc wydzielana na anodzie. Ale w katalogach podaje się parametry przebiegu impulsowego dla którego wyznaczono tą moc, albo maksymalny prąd przy maksymalnej wartości współczynnika wypełnienia impulsów. Można to łatwo przeliczyć i sprawdzić.

Czaem ta podana moc jest bardzije ograniczona parametrami katody. Wszak w trakcie trwania impulsu anoda musi wytrzymać znacznie większa chwilową moc. Stąd fakt że różne rozmiary a ta sama moc admisyjna.

W praktyce oznacza to że dla pracy w klasie A moc admisyjna jest większa niż podaje katalog. Ale to dotyczy tylko lamp dla stopnia odchylania poziomego.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

STUDI pisze: Czaem ta podana moc jest bardzije ograniczona parametrami katody. Wszak w trakcie trwania impulsu anoda musi wytrzymać znacznie większa chwilową moc. Stąd fakt że różne rozmiary a ta sama moc admisyjna.
To ma sens, ale w tym konkretnym przypadku - zwróć uwagę że 6P36S:
(1) ma nieco większą katodę,
(2) pobiera 1,5 raza więcej prądu na grzanie katody niż EL500 (504),
a co za tym idzie powinna mieć większą emisję.

OK, można tłumaczyć różnice np. kwetią innego materiału / różnego stopnia aktywowania katody, jednak zastanawia mnie jedna kwestia:
jeżeli Sowieci zrobili sobie 6P31S na wzór i podobieństwo EL36 (przynajmniej wewnątrz, 6P31 ma trochę węższą bańkę), to po co mieliby się wysilać i projektować od podstaw 6P36S ???

Zwłaszcza że (chyba) później 'powstała' lampa 6P44S, co do której już nie ma wątpliwości że to klon EL500
_idu

Post autor: _idu »

Mocniejsze żarzenie, a może prostu mieli taki grzejnik na taśmie produkcyjnej (a może duży rozrzut parametrów grzejnika). Inna sprawa że katoda mogła być mniej efektywna np. z powodu jakościo materiałow aby zapewnić wytrzymałoś na prądowe udary impulsowe.

Rosjanie mówią ze 6P13S jest bliższa osiągom w układzie odchylania lampie EL81 (dziwne...._). Wieć może dopiero 6P36S osiągneła to co oferowała EL36 (z zapasem).

Inna odpwiedzią może być jakość traf odchylania poziomego w telewizorach.

Co inengo że ruskie lampy w polskich TV po zmianie sposobu żarzenia działły praktycznie do momentu wykończenia kineskopu. A polskie padały i to dośc szybko.
OTLamp

Rosjanie różne dziwne rzeczy robili. Zajrzałem w noty katalogowe 6П45C i okazało się, że owa lampa ma również prąd żarzenia większy od jej odpowiednika europejskiego EL509. Dla 6П45C Iż=2.5A, a dla EL509 Iż=2A. Możliwe, że sowiecka konstrukcja katody wymagała większej mocy żarzenia dla zapewnienia dostatecznej emisji. Powodem mogła też być mniejsza efektywnośc katody, o czym wspomniał STUDI. Wydaje mi się, że właśnie z tego powodu moc żarzenia lamp sygnałowych pośrednio żarzonych z lat 30 jest duża (ok 4W) w porównaniu ze współczesnymi (mniej niż 2W)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt, 19 kwietnia 2005, 21:48 przez OTLamp, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ